A vegetáriánusoknak alacsonyabb a vérnyomása

Egy friss elemzés szerint a vegetáriánus étrenden – amely nem tartalmaz húsféléket, de tejterméket, tojást és halat bizonyos esetekben tartalmazhat – élő embereknek általában alacsonyabb a vérnyomása. A japán kutatók úgy vélik, hogy egyes emberek számára jó módszer lehet a magas vérnyomás gyógyszerek nélküli kezelésére a vegetáriánus étrend követése.

A magas vérnyomás növeli a szívbetegség, a stroke, a vesebetegségek és más rendellenességek kockázatát. Sokak számára az egyetlen kezelési lehetőség a gyógyszer, ez azonban költségekkel és mellékhatásokkal járhat. A vegetáriánusok hangsúlyozzák a növényi eredetű élelmiszerek, különösen a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek és gyümölcsök jelentőségét.

„Ha az étrend megváltoztatásával megelőzhető a magas vérnyomás, vagy csökkenthető a magas vérnyomás, az sokak számára adhat reményt” – mondta a kutatás vezetője, Yoko Yokoyama, az oszakai Országos Agy- és Kardiovaszkuláris Kutatóközpont munkatársa. „A megfelelő étrend kiválasztásához azonban tudományos kutatásokra kell támaszkodni. Elemzésünk egyértelműen bizonyítja, hogy a vegetáriánus étrend rendkívül hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást.”

JAMA Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmányhoz 32 megfigyelésen alapuló, és hét kontrollált kutatást tekintettek át a japán kutatók. Az összesen majdnem 22 ezer ember részvételével készült kutatásokból az derült ki, hogy a megfigyeléses vizsgálatokban a vegetáriánus étrend átlagosan 7 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 5 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást. A klinikai kísérletekben a vegetáriánus étrend követése átlagosan 5 Hgmm-es szisztolés, és 2 Hgmm-es diasztolés vérnyomáscsökkenést eredményezett.