A jóga enyhíti a menopauza tüneteit

A stresszkezelési módszerek a hormonterápia alternatívájaként csillapíthatják a menopauzával járó panaszokat – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a jóga hatékony a változókorral harcoló nők életminőségének javítására. Az eredmények azt mutatják, hogy a stresszkezelési módszerek, beleértve a jógát is, akár ki is válthatják a megszokott hormonterápiát.

A jóga enyhíti a menopauza tüneteitEz az első olyan tudományos értekezés, amely ilyen módszerek hatását vizsgálja a hőhullámokból és hangulatingadozásból álló tünetegyüttesre ahelyett, hogy egyéni panaszokra fókuszálna. 

A jóga jelentősen enyhítette a hőhullámokat, valamint javította a koncentrációt és az alvást, illetve csökkentette a fájdalmakat. 

Nancy Woods professzor, a Washingtoni Egyetem professzora több korábbi tanulmányt értékelt újra, amelyek nem gyógyszeres terápiás módszerek hatását vették górcső alá a menopauza vonatkozásában. Az alternatívák között szerepeltek például a gyógynövények, a kínai orvoslás, a jóga, a testmozgás és a relaxáció. 

A vizsgálat alapján a jóga és a relaxáció bizonyult a legígéretesebbnek. 

„Bizonyos tudati és testi egyensúlyon alapuló módszerek hatékonyak lehetnek a menopauzás tünetek enyhítésére, bár megfelelően ellenőrzött kutatásokra van szükség az összefüggés bizonyításához. Elsősorban a jóga mutatott kiemelkedő hatékonyságot a hőhullámok és a kognitív panaszok terén. Egyes csoportoknál a távol-keleti mozgásforma még az alvást és a hangulatot is javította, valamint csökkentette a fájdalmakat” – magyarázta a szakértő. 

Woods professzor hozzátette, hogy sok érintett nem szeretett volna hormonterápiát, ugyanakkor a nem gyógyszeres lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kaptak. Az elemzés a Climacteric című szakfolyóiratban jelent meg. 

„Tudjuk, hogy a változókorral jelentkező tünetek valódiak, de nagyobb hatással bírhatnak, amennyiben a páciens szorong vagy feszült” – tette hozzá Nick Panay szerkesztő.