Egyél halat és tovább élsz!

A Pittsburgh Egyetem kutatói kimutatták, hogy a halakban található omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni az artériák megkeményedését. Azt is megállapították, hogy a középkorú japán férfiaknál jóval ritkább a szívkoszorúér elmeszesedése, mint a hasonló korú amerikai férfiaknál, aminek szerintük az lehet az oka, hogy előbbiek jóval több halat fogyasztanak.

Egyél halat és tovább élsz!Amint arról a kutatást vezető Akira Sekikawa professzor beszámolt, vizsgálataikból arra derült fény, hogy a tengeri halakból származó omega-3 zsírsavak képesek védelmet nyújtani a szervezet számára azáltal, hogy csökkentik a gyulladásokat és lassítják az artériák meszesedését.

A kutatók japán, hawaii-i és philadelphiai munkatársaikkal közösen közel 300 férfit kísértek figyelemmel öt éven át, akinek felmérték dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat, valamint koleszterinszintjüket és vérnyomásukat is. Miután minden adatot egybevetettek, megállapították, hogy az amerikai férfiaknál háromszor nagyobb az esély a szívkoszorúér elmeszesedésére, mint a japánoknál, miközben utóbbiak vérében az omeag-3 zsírsav mértéke több mint száz százalékkal magasabb volt, vagyis nem nehéz belátni a kettő közötti szoros összefüggést.

Egy Japánban élő japán átlagosan napi közel 100 gramm halat fogyaszt, míg egy átlagos amerikai csupán 13 grammot. Dr. Sekikawa hozzátette, hogy mindezzel nem arra akarja az amerikaiakat buzdítani, hogy hirtelen kezdjenek el jóval több halat enni, hiszen a halakban káros szennyezőanyagok, például higany is található, ám az biztos, hogy a tengeri halakból származó omega-3 zsírsav mennyiségét érdemes megnövelni, mert ezáltal csökkenthető a szívbetegségek kialakulása.

Az Uppsala Egyetem svéd szakemberei egy korábbi vizsgálatukban arra hívták fel a figyelmet, hogy aki sok halat fogyaszt, kevésbé hízik el deréktájon, a többszörösen telítetlen zsírsavak pedig – ami például a lazacban is megtalálható – ahhoz segítenek hozzá, hogy jóval több izom alakuljon ki, ellenben kevesebb zsír rakódjon le a szervezetünkben.