Hét óra alvás a legjobb, nyolcnál több pedig veszélyes lehet

„Hétórányi alvás mellett a legalacsonyabb a megbetegedési és a halálozási ráta” – állítja egy alvásszakértő, aki szerint a több mint 8 órát alvók memória- és döntéshozatali problémákkal szembesülhetnek. Sokan panaszkodnak arra, hogy elfoglaltabbak, és minden nap 24 órán keresztül információkkal bombázzák őket – s ez végül alváshiányban nyilvánul meg.

Hét óra alvás a legjobb, nyolcnál több pedig veszélyes lehetA szakemberek azonban figyelmeztetnek rá, hogy a túl sok pihenés is árthat az egészségnek. Shawn Youngstedt, az egyesült államokbeli Arizonai Állami Egyetem professzora megállapította, hogy hétórányi alvás a legegészségesebb. „Nyolc óra vagy annál több viszont már kockázatosnak bizonyult” – nyilatkozta a Wall Street Journal című lapnak.

Múlt hónapban derült ki egy csaknem 9 000 fős vizsgálatból, hogy a napi hat óránál kevesebbet vagy nyolcnál többet alvó 50 és 64 év közöttiek memóriája és döntéshozatali képessége rosszabb. Az agyműködésbeli hanyatlás azonban csak akkor mutatkozott a 65 és 89 évesek korcsoportjában, amennyiben túl sokat pihentek.

A mostani tanulmány, ami a Journal of Clinical Sleep Medicine szakfolyóiratban jelent meg, megerősíti a feltételezést, miszerint valójában kevesebb alvásra van szükségünk, mint gondolnánk.

A kísérlethez öt felnőttet zártak két hónapra „kőkorszaki körülmények közé”, tehát nem állt rendelkezésükre óra, áram és csapvíz. A résztvevők átlagosan 1,5 órűval többet aludtak a megszokottnál, és 2 órával hamarabb hajtották alomra a fejüket. Ám ezzel együtt is csak 7,2 órát pihentek összesen.

Valószínű, hogy a legtöbben azt hisszük, több alvásra lenne szükségünk, mint valójában, és saját magunkat győzzük meg arról, hogy kialvatlanok vagyunk – fogalmazott Jim Horne alvás- és idegtudományi professzor, a Loughborough Egyetem munkatársa.