A zsíros ételek segíthetnek a fogyásban?

Nina Teicholz amerikai újságíró új könyve romba dönti azt a mítoszt, miszerint a telített zsírok az ellenségeink (a cukor és a szénhidrátok mellett, hogy más véleményeknek is teret adjunk). A The Big Fat Surprise című diétáskönyv máris bestseller Amerikában, hiszen rengetegen szeretnének bűntudat nélkül enni tejszínes-majonézes csirkét sok-sok krumplival.

A zsíros ételek segíthetnek a fogyásban?„Korábban évtizedeken át azt hallottuk, hogy a telített zsírok felelősek a magas koleszterinszinthez kötődő szív- és érrendszeri betegségekért. Milliószor elhangzott, hogy aki fogyni szeretne, és egészségesebb életmódot akar folytatni, annak csökkentenie kell a zsírfogyasztást.  Aki mindezt megtette, és mégsem fogyott, az magára vessen, nyilván nem tett eleget a cél érdekében, hallhattuk” – mondja Teicholz.

„De mi van akkor, ha maga az alacsony zsírbevitel okozza a problémát? Mi van, ha épp azok az ételek, amelyeket megtagadtunk maguktól, segítenek a fogyásban?” – teszi fel a könyvében a drámai kérdést a szakember. Ezután rámutat a zsírkerülő diéták katasztrofális következményeire az elmúlt hatvan évben. „Egyértelmű, hogy a hízást és a túlsúlyhoz kapcsolódó betegségeket a telített zsírok elhagyása okozza” – összegzi a lényeget a végén.

Teicholz szerint a vaj, a hús, a sajt és a többi finomság az egészséges étrend részét kell, hogy képezzék: kilenc éven át tartó kutatásainak megdöbbentő eredményeivel támasztja alá ezt a tényt. A Big Fat Surprise című könyv már most bestseller az Egyesült Államokban, Angliában pedig a napokban került a könyvesboltok polcaira.