Fűszer termesztése vízben, egész évben

Egyre divatosabb a friss alapanyagok használata a konyhában. A természet kínál is számos, az egészségünkre is jó hatással lévő fűszert, amelyek nemcsak az ételeinket ízesítik. Ha a boltban vett cserepes növény hamar elpusztul, próbálkozhatunk azzal, hogy föld helyett vízben neveljük ezeket. Nem lesz szükség rendszeres öntözésre és talajcserére sem!

Növénytermesztés vízben

Keressünk egy üvegpalackot, befőttes üveget vagy akár PET-palackot. Töltsük fel vízzel. Lehetőleg forrásvizet használjunk, mivel az ásványi sókban gazdag. Kerüljük a klóros vizet. Ha csapvízzel dolgozunk, használat előtt hagyjuk egy éjjelen át szellőzni. Gyűjthetünk esővizet is.

Színes üveget válasszunk, vagy egyszerűen tekerjünk egy darab papírt az üveg köré. A fény kiszűrésével megelőzzük az algák megtelepedését az üvegen és a gyökereken. A szűkebb szájú üveg jobban megtartja a növényt, de ügyeljünk, hogy maradjon szabad hely a levegő áramlásához is.

Vágjunk néhány, kb. 15 cm-es dugványt az élő fűszernövényből, és tegyük az előkészített palackba. Az alsó leveleket, amelyek a vízbe érhetnek, távolítsuk el.

A gyökerek megjelenéséig hetente cseréljük a vizet. 2-6 hét elteltével a vízcserére már nincs szükség, csak az elpárolgó vizet kell néha utántölteni.

Lakásban, vízben termeszthető fűszernövények

Bazsalikom – könnyen termeszthető vízben. Virágzás előtt vágjunk dugványokat, és az üveget napfényes helyen tartsuk.

Citromfű – tavasszal vagy ősszel vágjunk dugványokat. Napos helyen tartsuk. A gyökerek 3-4 hét múlva fejlődnek ki. Gyakran cseréljük a vizet, meleg időben akár a szabadba is kitehetjük a növényt. A citromfűből remek tea készíthető.

Oregánó – tegyük a dugványokat vízbe, és ha a növény fejlődni kezd, csipkedjük le a növekvő hajtásvégeket.

Menta – talán ez a vízben legkönnyebben termeszthető fűszer. A mentában lévő mentol frissítő érzést biztosít a bőrön vagy a szájban.

Rozmaring – ennél a növénynél kissé hosszabb gyökérnövekedési időre kell számítanunk. A tavaszi dugványok gyorsabban gyökeret eresztenek. Szereti a napfényes helyeket.

Stevia – meleg, napos helyen tartsuk. Teát, italokat édesíthetünk vele.

Zsálya – tavasszal szerezzük be a dugványokat. Világos és jól szellőző helyen tároljuk, mivel penészedésre hajlamos.

Tárkony – sokféle változata van. A nekünk megfelelő fajtából tavasszal, az új hajtások megjelenés után vágjunk dugványt. Meleg és világos helyen tartsuk.

Kakukkfű – késő tavasszal vagy nyár elején (virágzás előtt) vágjunk friss, zöld hajtásokat, és tegyük vízbe. A víz feletti részeket a kiszáradás megakadályozása érdekében permetezzük. Ha növekedésnek indult, vágjuk vissza, hogy serkentsük a bokrosodást.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még olvasni az otthoni fűszertermesztésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Fűszernövények a konyhában