Nyersen fogyasztva egészségesebb

Mindenki tudja, hogy egy szép, piros alma sokkal egészségesebb, mint egy csokis keksz. Ha többet akarunk tenni egészségünkért, jó ha tudjuk, hogy mely ételek adják át jobban tápanyagaikat sütés, főzés, párolás után. De fordítva is igaz: egyes ételek nyersen fogyasztva segítik elő, hogy a szervezetünk felszívja a bennük lévő vitaminokat és ásványi sókat.

Cékla

A cékla ugyan nagy cukortartalmú zöldség, de a benne lévő tápanyagok tökéletesen kompenzálják ezt. Magas rost-, C-vitamin, kálium-, magnézium- és B-vitamin folát tartalma miatt jó immunerősítő, javítja az ellenálló képességet, gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, és még a rák megelőzésében is közrejátszik. Ezek a jó tulajdonságok azonban a főzés során erősen csökkenhetnek. Párolt cékla helyett együnk inkább céklás vegyes salátát.

Keverjünk össze egy nagy tálban 1,5 csészényi hámozott, durvára reszelt nyers céklát, sárgarépát és almát, keverjünk bele 1 evőkanál finomra reszelt gyömbért, locsoljuk meg 3-4 evőkanál citromlével. Ízlés szerint egy kevés mézet és/vagy olívaolajat is adhatunk hozzá.

Brokkoli

A brokkolinak a bevásárlólista élén a helye. Nemcsak C-vitaminban, káliumban és fehérjében gazdag, hanem szulforafánt is tartalmaz, ami segít a rák legyőzésében, csökkenti a vérnyomást, javítja a szív egészségét, és antioxidánsokkal látja el a szervezetet. Egyes vizsgálatok szerint a nyers brokkoliból több szulforafán szívódik fel a szervezetbe, mint a főttből.

Nézzünk egy nyers brokkolilevest: tegyünk a turmixgépbe 1,5 csésze felaprított, nyers brokkolit, 0,5 csésze kesudiót, 0,5 evőkanál citromlevet, ¾ csésze vizet, 0,5 evőkanál mézet (vagy például juharszirupot). Addig keverjük egyre magasabb fokozaton, amíg a turmixolás sebességétől felmelegszik. Aprítsunk fel finomra még egy fél csésze brokkolit, tegyük egy tálba, és öntsük rá a turmixolt levest. Keverjük össze, és máris fogyasztható. Ízlés szerint egy kis fokhagymával is megbolondíthatjuk.

Hagymafélék

Bármilyen hihetetlen, ugyanaz az anyag könnyeztet meg bennünket hagymavágáskor, amely egészségünk javítását szolgálja. Az allicin segít fékezni az étvágyat, megelőzi a rákot, hozzájárul az érrendszer egészségéhez, és csökkenti a magas vérnyomást. A nyersen fogyasztott hagyma hatásosabb, mint a főtt. Érdemes vörös- és lilahagymát is fogyasztani.

Nézzük, hogy készíthetünk nyers hagymatekercset.

Hozzávalók:

  • 3 nagy hagyma (a lilahagyma lágyabb ízű, mint a vöröshagyma)
  • ¾ csésze őrölt lenmag
  • ¾ csésze napraforgómag, ízlés szerint egészben vagy darálva
  • ½ csésze szójaszósz
  • 1/3 csésze olívaolaj

Vágjuk a hagymát egészen vékony szeletekre, lehetőleg karikákra. Tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a többi összetevőt. Gondosan keverjük össze. Terítsük el vékonyan egy tepsiben, és szárítsuk 35-40 C°-on 24 órán át. Félidőben fordítsuk meg. Saláták, levesek, szendvicsek, vagy tekercsek ízesítője lehet.

Kókuszdió

A kókuszdiónak számos előnye van. A nagy mennyiségben fogyasztott nyers kókuszvíz jobban feltölti a folyadékháztartásunkat, mint a víz, és a kókuszdió húsában lévő olaj egészséges zsírokat tartalmaz, melyek a szívet és az agyat is erősítik.

Hagyjuk a kókuszos édességeket és tésztákat, amelyek túlságosan sok cukrot és kevés tápértéket tartalmaznak. Készíthetünk viszont kókuszvajat, ízletes vajpótlóként.

Tegyünk 2 csésze cukrozatlan, szárított kókuszreszeléket egy keverőgépbe (friss kókuszdióval nem működik!), turmixoljuk kb. 10 percig, amíg sima, egyenletesen krémes lesz. Közben időnként pihentessük a turmixgépet, hogy túl ne melegedjen (akár több óra szünet sem árt meg a kókuszdiónak), és válasszuk le az oldalára feltapadt masszát.

Az elkészült kókuszvaj a turmixolástól szinte folyós állagú lesz, így könnyen átönthetjük egy légmentes tárolóedénybe. Pirított kenyérre kenve nagyon finom. Használhatjuk süteményekbe, de folyékony állapotban csorgathatjuk fagylaltra, müzlire, palacsintára is.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A nyers étel lenne az örök fiatalság titka?