A legjobb téli hidratáló arcmaszkok

Télen az arcbőrünk sínyli meg legjobban a hideg időt, erős szelet és az alacsony páratartalmat. Az ok egyszerű: testünknek ez a része az, amely a legkevésbé védett. Ápolnunk és kényeztetnünk kell tehát. A házilag elkészíthető arcmaszk az ápolás egyik legjobb módja. Nézzük, milyen házi csodaszerekkel védhetjük meg bőrünket a kiszáradástól, repedezettségtől.

Kisimító banánkeverék

Ki gondolta volna, hogy a banán nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jót tesz? Egyszerű és gyors recept, csak egy kis tálka kell hozzá. Keverjünk össze egy közepes méretű összetört banánt, 2 evőkanál mézet és 2 evőkanál natúr joghurtot. Vigyük fel az arcunkra, és hagyjuk hatni 15 percig.

Édes zabpehely

A zabpehely felszívja a bőr felületén lévő túl sok olajat, és nyugtatja a kiszáradt bőrt. A méz kiváló természetes hidratálószer. ¼ csésze zabpelyhet főzzünk meg ugyanannyi vízben, majd hagyjuk kihűlni. Ezután keverjünk hozzá 2 evőkanál mézet. Hagyjuk 15 percig hatni a bőrön.

Avokádó és méz

Ez a két összetevő együtt csodálatossá és sugárzóvá varázsolja az arcbőrt. Villával törjünk össze egy ½ avokádót, majd keverjük össze ¼ csésze mézzel. Kenjük fel az arcbőrre és hagyjuk hatni.

Arcradírok

Az arcradírok segítenek megszabadulni az elhalt hámsejtektől, ráadásul serkentik a vérkeringést, és így hihetetlenül puha és sima lesz a bőrünk.

Barna cukor arcradír

Nem kell hozzá más, csak 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál olívaolaj. Keverjük össze a kettőt, és kenjük fel az arcunkra. Hagyjuk 15 percig hatni, majd langyos vízzel, dörzsölgetve mossuk le.

Ébresztő kávés arcradír

Aki szeret kávéillatra ébredni, az élvezni fogja ezt a reggeli arcmaszkot. Keverjünk össze 1,5 evőkanál darált kávét, 1 evőkanál mézet, 1 evőkanál olívaolajat. Vigyük fel az arcbőrre, majd 15 perc után, masszírozó mozdulatokkal mossuk le.

Sütőtök maszk

A sütőtök tele van C-, E- és A-vitaminnal, cinkkel, béta-karotinnal, antioxidánsokkal és káliummal. Természetes bőrnyugtató, és ragyogóvá teszi az arcbőrt. Keverjünk el nagyon alaposan ¼ csésze sütőtökpürét, 1 nyers tojást, 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál tejet. A sima masszát vigyük fel az arcbőrre, erre a célra legjobb egy művész legyezőecset, de egy kanál hátoldala is megfelelő eszköz lehet hozzá. Hagyjuk teljesen megszáradni az arcbőrön (kb. 20 perc), majd majd langyos vízzel mossuk le.

Zöldalma maszk

Az alma nem csak A-, B- és C-vitamint tartalmaz, de hámlasztja is a bőrt, a méz és a joghurt pedig tisztítja, táplálja és kisimítja, megelőzik a ráncokat. Vágjunk apró kockákra egy almát, és turmixoljuk pépesre. Adjunk hozzá két evőkanál mézet és egy evőkanál joghurtot. Finoman masszírozó mozdulatokkal vigyük fel az arcbőrre, és hagyjuk kb. 15 percig hatni. Langyos vízzel öblítsük le.

Uborka pakolás zsíros, pattanásos bőrre

A cél, hogy az arcbőrön lévő felesleges zsírtól megszabaduljunk, nem pedig az, hogy kiszárítsuk a bőrt, mert ezzel csak fokozott zsírtermelésre serkentjük. Az uborka kiváló pórusösszehúzó. Tisztítja az arcbőrt, és finoman felitatja a felesleges zsírt. Hasonló hatású a zabpehely is. Vágjunk apró kockákra egy fél uborkát, és turmixban pépesítsük 2 evőkanál őrölt zabpehellyel, 2 kávéskanál citromlével és 1 evőkanál mézzel. Nagyon finoman, körkörös mozdulatokkal vigyük fel az arcbőrre, majd hagyjuk rajta 15 percig. Relaxálás közben a szemhéjunkra is tehetünk egy-egy szelet uborkát. Végül mossuk le langyos vízzel.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még a bőrápolásról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tanácsok a téli bőrápoláshoz