Javaslatok az immunrendszer erősítésére

Immunrendszerünk megóv minket a kórokozóktól, például a baktériumoktól vagy a vírusoktól. Mindaddig, amíg testünk védekezőképessége erős, hatékony akadályt jelent a kórokozók ellen, azonban ha az immunrendszer meggyengült, a kórokozóknak egyszerű a dolguk, és a következő megfázás már előre megjósolható.

Egészséges táplálkozás

Szervezetünk csak akkor tud teljes mértékben összpontosítani a kórokozók elleni küzdelemre, ha minden fontos tápanyaggal rendelkezik. Ha az immunrendszer gyenge, a kórokozók könnyebben kiválthatnak fertőzést. Az egészséges táplálkozás az erős immunrendszer alapja, tehát ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre. A gyümölcs és a zöldség különösen fontos.

Mozgás

A rendszeres testmozgás lendületbe hozza testünket, de lökést ad az immunrendszernek is. A sportolás ugyanis nemcsak az izmainkat erősíti, hanem a test védekező sejtjeit is, ezzel lehetővé teszi a kórokozók gyorsabb és hatékonyabb leküzdését fertőzés esetén. Fontos, hogy rendszeresen eddzen. Tervezzen erre legalább fél órát hetente háromszor. Nem szabad azonban túlzásba esni: túl nagy erőfeszítés esetén ugyanis számítania kell az immunrendszerre gyakorolt negatív hatásokra.

Szauna

Ősszel és télen a szaunában a meleg levegő nemcsak a lelkünknek jó, hanem a rendszeres szaunalátogatás erősíti immunrendszerünket is. A meleg és a hideg folyamatos váltakozása miatt ereink edződnek, és ezáltal képesek jobban alkalmazkodni a változó hőmérsékletekhez. Így csökkenthető a hőveszteség hideg környezetben, és a nyálkahártyák kevésbé hűlnek le. Ez megnehezíti a kórokozók bejutását a szervezetbe. Az erek optimális edzése érdekében nemcsak télen kell szaunába járni, hanem időnként nyáron is. Vigyázat: ha már megfázott, akkor mondjon le a szaunáról, mert ekkor a testet túl sok stressz éri a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt.

Feszültségoldás

A stressz az egyik fő tényező, amely gyengítheti az immunrendszert. Ha hivatali vagy magánproblémák miatt folyamatosan túlterheltnek érzi magát, akkor a szervezet nagyobb mennyiségű kortizol stresszhormont bocsát ki, amely gátolja az immunrendszer működését. Ha az immunrendszer gyenge, a kórokozók a testben könnyebben kiválthatnak fertőzést. Ezért meg kell próbálni szüneteket beiktatni a mindennapi élet stresszes szakaszaiba. Szánjon például legalább egy órát minden este olyan dolgokra, amelyek örömet okoznak, vagy hetente két estét, amit családjával vagy barátaival tölt. Munkahelyén is tartson mindig rövid szüneteket: igyon egy csésze teát, csináljon néhány relaxációs gyakorlatot, vagy sétáljon a háztömb körül.

Elegendő alvás

Manapság egyre több ember alig alszik, főleg hét közben. A megfelelő alvás azonban rendkívül fontos egészségünk szempontjából, mivel azok, akik keveset alszanak, hajlamosabbak a fertőzésekre. Immunrendszerünk teljes sebességgel működik éjszaka, például az éjszakai pihenést több fehérvérsejt előállítására használja fel. A jövőben tehát ügyeljen arra, hogy eleget aludjon, nemcsak hétvégén, hanem a hét folyamán is. Az, hogy mennyi alvást igényel egy ember, személyenként változik. Átlagosan egy éjszaka hat-nyolc órát kellene aludnunk. A kellően hosszú alvás egyértelmű jele az, ha reggel frissnek és nyugodtnak érzi magát.

Kerülje az alkoholt és a nikotint

Az alkohol és a nikotin ugyanúgy, mint a stressz, tipikus kockázati tényezők, amelyek gyengíthetik az immunrendszert. Például az alkoholfogyasztás 24 órára jelentősen csökkenti az immunrendszer aktivitását. A rendszeres alkoholfogyasztás gátolja az immunsejtek aktivitását. A nikotin zavarja a testben a fehérvérsejtek működését, amelyek felelősek a kórokozók elpusztításáért. Ha tehát lehetséges, próbáljon meg nem dohányozni, és csak mértékkel élvezze az alkoholt.

Gyömbér

A gyömbér valódi mindenes: nemcsak az emésztőrendszeri panaszok esetén segít, hanem stimulálja immunrendszerünket is. A megfázás első jelekor különösen hasznosnak bizonyul a gyömbértea: helyezzen néhány szelet gyömbért egy lábasba, és adjon hozzá egy liter vizet. Hagyja forrni a folyadékot negyed órán át, majd vegye ki a gyömbérdarabokat, és ízesítse a teát tetszés szerint mézzel vagy citrommal.

Váltakozó hőmérsékletű zuhanyozás

A váltakozó hőmérsékletű zuhanyozás – hasonlóan a szaunához – edzi az érrendszert, és közvetett módon erősíti immunrendszerünket. Kezdje mindig meleg zuhannyal, és hideg zuhannyal fejezze be. Elsőként zuhanyozza a lábakat, először a külső, majd a belső oldalát. Haladjon fokozatosan felfelé, amíg az egész test megszokja a hideget. Állítsa be a hideg vizet úgy, hogy annak hőmérsékletét még elviselhetőnek érezze.

Napozzon

Az őszi és téli rövid napok miatt gyakran kevés a napfény. Ennek negatív hatása lehet a testre, mivel a D-vitamin csak a napfény hatására termelődik. Ha a D-vitamin szintje csökken, az negatív hatással lehet immunrendszerünkre, a napsütés révén termelt D-vitamin ugyanis valószínűleg jelentős mértékben hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez. Használja ki ezért az ebédszünetet, vagy legalább a hétvégét egy sétára a friss levegőn.

Cink

A cink enyhíti a jelentkező tüneteket és lerövidíti a megfázás időtartamát, ha már kitört rajtunk a megfázás. Ez a nyomelem ideális köhögés, orrfolyás stb. megelőzésére. Általában napi 15-20 mg cink bevétele ajánlott. Ez megóvja a nyálkahártyákat, és a kórokozóknak nehezebb bejutni a szervezetbe. Nagyobb mennyiségű cink található például a kagylóban, marhahúsban, halban, a tenger gyümölcseiben, zabpehelyben, tojásban és tejtermékekben. A C-vitamin egyidejű bevétele javítja a cink hatékonyságát.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Téli immunerősítés otthon