Fenntartható divat (5.) Egészséges ruhatár

A fenntarthatósághoz tartozik az is, hogy a viseletünk kényelmes és egészséges anyagból készül és bőrbarát. A kettő nem feltétlenül jár együtt, de fontos, hogy a ruhánk „lélegző”, jól szellőző, bőrt nem irritáló anyagból legyen. Olyan, amit órákig képes az ember elviselni, nem izzad meg benne, nem fázik, réteges, akár többfunkciós viselet.

Méretben és fazonban legyen a testalkatunknak, méretünknek megfelelő: nem szűk, nem bő, kapunk benne levegőt, és sehol nem szorít, nem vág be, nem dörzsöl… (ez persze férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik). Ez különösen az alsó testtájon fontos – főleg férfiaknak, de nőknek sem elhanyagolható szempont. Az előző részben már volt szó az alsóneműről, pontosabban arról, hogy az a legfontosabb, hogy ez méretben, anyagában jó legyen, hiszen egész nap közvetlen kontaktusban van a legkényesebb testtájainkkal. A nőknek fontos a jó melltartó, bugyi, a férfiaknak az alsó minősége.

Kerüljük a műanyagot

A nőknek a harisnya ma már nem mindig kötelező, csak ha koronás fővel van találkozójuk – mármint protokolláris eseményeken kell részt venni, esetleg a munkahelyi viseleti kódex megköveteli (banki, légitársasági alkalmazottak stb.) Mellesleg, a nejlonharisnya messze nem a fenntartható darabok közé tartozik: műanyag, és többnyire nagyon gyorsan megy tönkre. Ha tehetjük, minden szempontból jobb mellőzni. (Aki viselt már egész nap nejlonharisnyát zárt cipőben, az tudja, hogy utána nem ritkán életveszélyes levenni a cipőt.) Amikor csak lehet, részesítsük előnyben a természetes szálú zoknit, harisnyát, az akryl (kőolaj származék!) helyett a pamut, gyapjú, bambuszszálakból hurkolt, kötött darabokat. Ma már érdemes körülnézni a piacon, mert létezik viszkóz és környezetbarát változata a lyocell, tencell, melyeknek az alapja a cellulóz.

A fehérnemű forradalma

A XXI. században már nem kell átizzadnunk a napot műszálas kombiné szörnyetegekben, sem szoros fűzőkben, mint nagyanyáinknak és dédszüleinknek a fehérnemű XX. századi forradalma előtt, sem speciális, mindent takaró fürdőruhákban és leplekben megjelennünk, mint közel-keleti nőtársainknak.

Alsóneműben is részesítsük előnyben a pamut, bambusz és más alternatív anyagokat. Ma már olyan speciális természetes, növényi eredetű szálak is vannak, mint az ananászból és más növényi rostokból nyert szálak, és ezek gyakran elég finomak és rugalmasak is ahhoz, hogy akár alsónemű is készüljön belőlük. A rugalmasság érdekében persze néha keverik a szálakat lycra és más szálakkal, de ebből többnyire 5 százalék elég a kellő rugalmassághoz. Ez ahhoz szükséges, hogy kényelmesebb, rugalmasabb legyen az alsónemű.

Gyakori a lézervágott és a varrat nélküli kialakítás, így akár egészen vékony ruhák alatt is hordható, nem feltűnő. A testszínű, bézs alsónemű gyakran alig észrevehető. Ma már télen sem kell felfáznunk, a derekunkat védheti egy kényelmes, rugalmas, szép body.

A bőr szellőzzön

Bár az előző részben volt szó erről, sosem árt ismételni és rögzíteni. Az életvitelünk fontos szempont, hiszen a kényelemhez hozzátartozik az is, hogy az alkalomhoz, az adott szerephez, eseményhez illő legyen a felvett ruha. Ha van előírás egy munkahelyen, vagy sporthoz, biztonságunk, egészségünk érdekében speciális öltözet kell, akkor az is ide tartozik. Ezeknél is fontos azonban, hogy a bőrünk szellőzzön. Sajnos néha a formaruháknál, munkaruháknál ez még nem mindig szempont, de a saját ruhánknál legyen fontos.

Legyen a ruhánk bőrbarát, jó bőrlégzést biztosító, ne tartalmazzon egészségre ártalmas anyagokat. Fontos szempont lehet, hogy tudjuk, a darab előállítási folyamatában sehol nem keletkeznek vagy kerülnek felhasználásra egészségkárosító anyagok. Sem a festésnél, sem a szálak előállításnál, sem a gyártási folyamat más állomásain. Amennyire lehet, kerüljük a vegyi anyagokat, kőolajszármazékokat tartalmazó – javarészt műanyag/műszálas ruhákat. Nemcsak azért, mert a bőrünkkel érintkezve nem túl egészségesek, hanem mert a mosás, kezelés során aprózódó, leváló mikroműanyag szemcsék a környezetbe kerülve szennyeznek.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Alap ruhatár