A mindennapi testmozgás életet menthet

Nem kell futónak lenni vagy sportolni ahhoz, hogy érezzük a testmozgás jótékony hatását – egy brit elemzés szerint elég, ha egy élénk sétát beiktatunk a napunkba. A tanulmány szerint ha mindenki csak napi 11 percet mozogna, akkor minden 10. korai haláleset megelőzhető lenne. De a legtöbb ember még a minimálisan ajánlott heti 150 percnél is kevesebbet mozog.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint azonban egy kis testmozgás jobb, mint a semmi. A brit társadalombiztosítás (NHS) szakértői egyébként azt ajánlják, hogy mindenki hetente 150-300 perc olyan fizikai tevékenységet végezzen, amely megemeli a pulzusszámot, vagy heti 75-150 perc olyan erőteljes aktivitást, amelytől nehezebb lesz levegőt vennie.

Napi 11 perc testmozgás, akár gyors gyaloglás is elég lehet

A kutatócsoport több száz korábbi, a fizikai aktivitás előnyeiről szóló kutatást vizsgált meg, és összegző tanulmányában (vagyis ún. metaanalízisében) arra a következtetésre jutott, hogy már az ajánlott mennyiség felének elvégzése is megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek minden 20. esetét és a rákos megbetegedések közel minden 30. esetét.

Ez heti 75 perc – vagy napi 11 perc – biciklizésnek, gyors gyaloglásnak, túrázásnak, táncnak vagy teniszezésnek felel meg.

A British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent elemzés, amelyet a BBC ismertett, a testmozgás előnyeiről szóló korábbi, csaknem 100 nagy tanulmányban és közel 200 lektorált cikkben megjelent kutatásokat tekintette át, hogy áttekintést kapjon a bizonyítékokról.

17%-kal csökken a szívbetegség és a stroke, 7%-kal pedig a rák kockázata

„Éreznie kell, hogy mozog, a szíve gyorsabban ver, de nem feltétlenül érzi majd, hogy kifullad”, mondja dr. Soren Brage, a kutatás vezetője.

Az eredmények szerint ennyi mozgás elegendő ahhoz, hogy ön 17%-kal csökkentse a szívbetegség és a stroke, valamint 7%-kal a rák kialakulásának kockázatát. A rendszeres testmozgás csökkenti a testzsírt és a vérnyomást, miközben hosszú távon javítja a fittséget, az alvást és a szív egészségét is.

Sokaknak azonban az NHS által ajánlott testmozgás mennyisége is sok. Háromból két ember azt mondja, hogy kevesebb mint 150 perc (2,5 óra) mérsékelt testmozgást végez, és 10%-nál kevesebb embernek sikerül heti 300 percnél (5 óránál) többet mozognia.

Változtassunk az életmódunkon

Az egyik javaslat az, hogy az emberek autó helyett kerékpárral járjanak munkába vagy bevásárolni. Az is hasznos lehet, ha aktívabbak vagyunk, amikor a gyermekeinkkel vagy unokáinkkal játszunk.

A kutatók szerint csupán néhány szokás lecserélésére van szükség. Szerintük az élvezetes tevékenységek beiktatása a heti rutinba a legjobb módja annak, hogy növeljük a fizikai aktivitás mértékét.
Az NHS azt javasolja, hogy a felnőttek hetente kétszer olyan tevékenységet is végezzenek, amellyel erősítik az izmokat. A jóga, a pilates, a súlyemelés, a nehéz kerti munka és a nehéz bevásárlószatyrok cipelése mind-mind számít.

(Angolból fordította: K.G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Nőkben csökkentheti a stroke kockázatát a testmozgás