Zöld élelmiszerek: a tavaszi hajtóerő

Ahogy folyamatosan melegszik az idő, lessük, hogy félretehessük kabátunkat, és türelmetlenül figyeljük, ahogy a földből lassan előtűnnek az első zöld hajtások. Tavaszi jókedvünket azonban gyakran elronthatja a fáradtság, amely minden tél után – makacs rendszerességgel – megjelenik. Ráadásul éppen akkor, amikor mindenki azt várja tőlünk, hogy erővel telve felugorjunk, és hozzáfogjunk azokhoz a tennivalókhoz, amelyeket a locspocsos téli időben állandóan csak halogattunk. Természetesen a szervezetünk is ugyanazt várja el tőlünk, mint a környezetünk – azaz a szükséges tavaszi nagytakarítást.

Testünk ezt mindenképpen elvégzi. Ha viszont ehhez nem adjuk meg neki a kellő energiát, akkor fáradtsággal vagy lelki kimerültséggel, vírusfertőzésekkel vagy akár allergiával kell szembenéznünk. Ha a szervezetünknek nincs elég ereje, egyszerűen nem képes önmagát és környezete támadásait is legyőzni.

Az állandó kimerültség következtében kialakuló problémákra pedig nem kell túl sokat várni. A tavaszi fáradtságot mindannyian jól ismerjük, csakúgy, mint a lelki kimerültséget. Ám hogy ez összefügghet a vírusfertőzésekkel és az allergiával, az már csak kevés embernek jut eszébe. A hagyományos kínai orvoslás (hko) szempontjából azonban mindvégig ugyanarról a dologról van szó, a szervezet energetikai hiányállapotáról. Ez az egyik oka annak is, miért éppen tavasszal sújt minket leginkább az allergia. Az emberi test ilyenkor gyakran viaskodik ekcémával, könnyezéssel vagy hasonló más tünetekkel, amelyeket összefoglaló néven allergiás reakcióknak nevezünk.

Az energiahiány következményei

Csakhogy a tavasszal szokásos problémák mindezzel nem érnek véget. A tavaszi kimerültség okozta energiahiány ugyanis olyan betegségekhez vezethet, amelyek majd a nyaralás időszakában döntenek le bennünket a lábunkról. Testünk a tavaszi „nagytakarítás” alatt kimeríti energiakészleteit. Épp csak annyi energiája marad, hogy „túlélje” a hétköznapokat, ám a nyári örömökkel – legyen szó akár hegyi túráról, strandröplabdáról, vagy akár mindenféle finomsággal és kevert koktélokkal fűszerezett, kiadós grillpartiról – már nem képes megbirkózni.

Tavaszi újjászületésA hko felfogása szerint az ember az új évet akkor tudja teljes egészében kiélvezni és átélni, ha már januárban kihasználja a Föld időszakát. Az ugyanis kiválóan felkészít bennünket a tavaszi nagytakarításra. Persze ahogy mi is szívesen vettük környezetünk segítségét a húsvéti ünnepekre való felkészüléskor, szervezetünk is hálás lesz, ha tavasszal feltöltjük az energiakészleteit. Hatékony támogatást kínálnak ezen a téren a zöld élelmiszerek. Nem csupán energiával töltik fel a testet, hanem emellett hathatós segítséget nyújtanak szervezetünknek a megterhelő tavaszi munka elvégzéséhez, vagyis az alapos belső tisztításhoz. Elődeink fiatal csalánt és más zöld gyógynövényeket gyűjtögettek. Ma is előszeretettel fogyasztjuk a tavaszi különlegességeket: a csalánfelfújtat, a csalános spenótot vagy a százszorszéppel készített csirkét.

Ám körülöttünk nincsenek mindig bimbózó rétek, nincs mindig időnk kiszaladni a csűr mögé, hogy annyi gyógynövényt szedjünk össze, amennyi elegendő az ebédhez. Az igazat megvallva, rendszerint csűrünk sincs, amely mögött virágzó gyógynövények várnának minket.

Szervezetünket azonban semmiképpen sem tanácsos megfosztani a zöld élelmiszerek kínálta előnyöktől, és a zöld élelmiszereknek köszönhetően ez szerencsére nem is jelenthet gondot.

A hko a zöld élelmiszereket elsősorban felhasználásuk célja szerint különbözteti meg. Ezek a készítmények általánosságban véve a Fa elemhez tartoznak, ám az édesvízi algát inkább a jinhez, a fiatal árpát pedig inkább a janghoz soroljuk.

Ez az alapja a készítmények legjobb felhasználásának. Most ráadásul el is dönthetjük, melyik Energy készítményt szeretnénk inkább alkalmazni. Választhatjuk a Chlorellát, a Spirulina Barley-t vagy a zöldárpát, a Barley-t.

Chlorella és Barley

A Víz elemről elmondhatjuk, hogy támogatja az életet, míg a Fa elem maga az élet. Ha tehát a Chlorella mellett döntünk, „az élet megsegítését”, vagyis egy lassú folyamatot támogatunk, amely fokozza a vitalitást. A Barley, mondhatni, a Chlorella teljes ellentéte. Fiatal féktelenségével szinte azonnal energiával tölti fel a szervezetet. Hatása azonban időben korlátozott. Ha a Chlorella hosszan tartó alkalmazása után abba is hagyjuk a készítmény szedését, szervezetünk még sokáig védelem alatt áll. A Barley működését inkább egy kis dobkályháéhoz hasonlíthatjuk. A begyújtást követően az is azonnal meleget ad, ám a tűz leégése után gyorsan kihűl. A Barley tehát gyorsan, erőteljesen, ám rövid ideig hat. A Chlorellát betegségmegelőző adagolásban akkor használjuk, ha az energiakészleteinket folyamatosan szeretnénk feltölteni, a Barley-t pedig akkor, ha azonnali energiapótlásra van szükségünk.

Spirulina Barley

A Spirulina Barley rendkívül érdekes kiegészítője az előző két készítménynek. A Spirulina jin jellege mérsékli a féktelen és hosszú távon olykor kibírhatatlan Barley hatásait, a Barley viszont felgyorsítja a Spirulinát. Ennek eredménye a Spirulina Barley, egy rendkívül kiegyensúlyozott készítmény. Ez óriási segítséget jelent azoknak, akiknek hirtelen van szükségük aktív energiapótlásra, ám tekintettel jang jellegükre, a Barley-t nem képesek hosszú távon elviselni (pl. menedzserek). A Barley egyszeri vagy rövid távú használata az aktív energia azonnali pótlása céljából azonban az ő esetükben is nyugodt szívvel ajánlható.

Már a zöld élelmiszerek neve is mindent elárul: életünknek egyszerűen zöld utat engednek. Az indulás csak rajtunk múlik.

E. J.

További információ és ingyenes orvosi tanácsadás az Energy honlapján.

(x)