A haj- és fejbőrpanaszok hormonális oldala

Hormonjaink nagyon finom és érzékeny rendszerben működve irányítják az egész szervezet folyamatait. Alapvető fontosságú, hogy a hormonokat termelő belső elválasztású mirigyeink harmonikusan működjenek, hiszen az egyensúly felborulásának kisebb-nagyobb, látható, érezhető tünetei lehetnek. A nem megfelelő táplálkozáson, enzimhiányon, bizonyos élelmiszerekre való érzékenységen, mikrobiológiai egyensúlyvesztésen kívül a hormonális egyensúlytalanságok is okozhatnak bőrproblémákat, fejbőrproblémákat.

Holisztikus hajgyógyászati, természetgyógyászati munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros fejbőr, pattanásos bőr, fejbőrviszketés, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea. A napjainkban egyre gyakoribb lisztérzékenységnek vagy a Candida gomba kóros elszaporodásának hátterében is lehetnek hormonális rendellenességek.

Az ösztrogéntöbblet következményei

Hormonális egyensúly?

Hajunk mennyiségi és minőségi változásai mögött is gyakoriak a hormonrendszer „hibái”, melyeket minden esetben pontosan fel kell derítenünk, hiszen a megoldás így lesz csak végleges. Az alkalmazott ENERGY termékek jótékony hatását fokozhatjuk tudatos táplálkozással, hiszen alapvetően fontos az elfogyasztott étel minősége, tisztasága, egymással való társítása, a szervezet reakciója bizonyos élelmiszerekre.

Hölgyek esetében a hormonrendszer zavarát jelzi a férfias szőrösödés, a hajritkulás. A kórosan erős testszőrzet kialakulásáért a többlet tesztoszteron felel, a fejtetői hajritkulásnak a többlet DHT lehet a hormonális oka.

Az ellensúlyozatlan ösztrogén többlet – pl. a menopauza állapotában – a szervezetben a következő tüneteket produkálja: az alhas megnagyobbodása, krónikus fáradtság, szorulás, ciszta, mióma, hőhullámok, az arc kiszőrösödése, bőrszárazság, súlygyarapodás, hajhullás, fejtetői kopaszodás, erős hajritkulás, ízületi fájdalmak stb.

Korai menopauzánál – 35-40 éves nő esetében – a petefészek működése leállhat a túl sok ellensúlyozatlan ösztrogén miatt. A petefészek leállása miatt egyre kevesebb ösztrogén és progeszteron termelődik. Előjelzője lehet ennek a folyamatnak a hajszálak elvékonyodása, a haj jelentős megritkulása.

A szőrtüszők és a faggyúmirigyek is változnak – például a serdülőkorban – a hormonális változások következtében. A hormonális hatásra előbukkanó pattanásokra rendszerint nem a normálisnál magasabb hormonszint, hanem az androgénekre érzékeny szőrtüszők adnak magyarázatot.

Pattanások, aknék

A kamaszkori akne esetében a túlműködő 5-alfa-reduktáz enzim alakítja a tesztoszteront DHT hormonná. Az 5-alfa-reduktáz enzim pedig progeszteron hiány esetén fog túlműködni. Minél magasabb az androgén hormonok, főleg a DHT szintje az adott szervezetben, annál több lesz a faggyútermelés és így az aknék mennyisége az arcon, háton, mellkason is.

Mi történik a szőrtüszőben?

Az 1. képen azt láthatjuk, hogy a szőrtüsző bemeneti nyílása eltömődik, a 2. kép a fokozott faggyútermelést mutatja be, míg a 3. grafikán a folyamat következményét, a gyulladást, gennyesedést ábrázoljuk.

A magas DHT-szint férfiaknál a haj ritkulásával, a „férfias kopaszodás” elindulásával válik láthatóvá. A fogyatkozó tesztoszteron pótlása nem a legjobb megoldás, mivel az prosztatamegnagyobbodást, nemiszerv-sorvadást, alacsony libidót és rákot is okozhat.

A pattanásos bőrű fiatal lányoknak az orvosok az antiandrogén hatású fogamzásgátlókat javasolják. A fiatal felnőtt nőknél kialakuló akne – menstruációs zavarokkal, meddőséggel, hajhullással társulva – a policisztás petefészek tünetegyüttest (PCOS) jelzi. A belsőleg történő orvosi terápiára csak receptre kapható gyógyszercsoport szolgál: antibiotikumok, hormonok stb.

Természetesen a gyógyszeres megoldások tüneti kezelést jelentenek, nem számolják fel a valódi okot: az ösztrogén domináns jelenlétét, a progeszteron ösztrogénhez viszonyított hiányát, illetve a hyperandrogenizmus kialakulásának a valódi okát, ami lehet pl. az inzulin rezisztencia vagy a krónikus anovuláció.

Ekcéma (dermatitis) és pikkelysömör (psoriasis) esetében a bőr krónikus gyulladásban van, ami a bőr viszketését, kipirosodását és felhólyagosodását okozza. Ezek a bőrelváltozások szoros összefüggésben állnak a mellékvese által termelt kortizol hormonnal, így természetesen a stresszel is. A krónikus stressz okozta tartósan magas kortizolszint vezet – többek között – a bőr ilyen típusú krónikus gyulladásaihoz. Vegyük figyelembe azt is, hogy az emésztőrendszer által nem feldolgozható étel fogyasztása ugyancsak stressznek minősül a szervezet számára.

Nincs általános séma

Skalpdiagnosztikai elemzésünk, állapotfelmérésünk és műszeres vizsgálataink segítségével kiderül, mely szervek érintettek a panaszok kialakulásának hátterében, milyen aktív kórokozóval kell megküzdeni, milyen hormonális „baki” alakult ki, így a kiválasztott ENERGY készítmények segítségével természetesen, mellékhatás nélkül tudunk beavatkozni ezekbe a finom folyamatokba.

Azt gondolom és a tapasztalataim is arra utalnak, hogy ezeknek az eseteknek a megoldására nincs általánosan alkalmazható séma, hiszen mindig az aktuális állapot, terheltség, működési zavar, lelki probléma határozza meg a terápia módszereit, az alkalmazott termékeket, valamint azok sorrendjét, adagolását. A termékpaletta színesebbé válásával lehetőségeink is egyre szélesebbek mind a külső, mind a belső terápiára vonatkozóan.

Kis Éva
skalpdiagnoszta, holisztikus hajgyógyász, hormonegyensúly-tanácsadó
klubvezető, Budapest 2. ENERGY klub
www.nicehajgyogyaszat.hu

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)
(Folytatjuk)