Fogyókúra csak fokozatosan!

Az év végén általában visszatekintünk, hogy mit hagytunk magunk mögött. Számadást készítünk arról, mi volt az, amit sikerült elérnünk a kitűzött céljainkból, mennyi szép és boldog pillanattal lettünk gazdagabbak, milyen hibákat követtünk el, azokból mit tanultunk, miben fejlődtünk, hogyan alakultak a kapcsolataink, és mit tervezünk a jövőben. Például diétát.

Az új évet sokan kihívásokkal, fogadalmakkal indítják, és gyakran a téli időszakban, a karácsonyi ünnepek alatt felszedett kilóktól igyekeznek megszabadulni. Ezt természetesen nem csak esztétikai oldalról lehet megközelíteni, hiszen az elhízás sok civilizációs betegség rizikótényezője (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos és ízületi betegségek). Sokan minél előbb, minél nagyobb plusz súlytól szeretnének megszabadulni, ezért gyakran divatdiétákba kezdenek.

Hangzatos nevek, veszélyek

Sajnos ezeknek rengeteg hátrányuk van, akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. A hangzatos nevek alatt futó, gyakran szélsőséges diéták, egy-egy tápanyag vagy ételcsoport teljes kizárásával többet ártanak, mint használnak: vitamin- és ásványianyag hiány alakulhat ki, lassulhat az alapanyagcsere, és egyéb hiánybetegségek léphetnek fel.

Ne fogyókúrába, hanem életmódváltásba kezdjünk! Olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyek betartása hosszútávon is kivitelezhető. Először kisebb lépésenként haladjunk, nem kell egyből az összes addigi táplálkozási szokásunkat megváltoztatnunk, mert ez nehezen tartható, nem lesz hosszú távú, és pszichikailag is megterhelő.

Kezdjük a testmozgással. Olyan edzéstervet válasszunk, amelyet nem csak egy vagy két hétig tudunk tartani, és amelyet örömmel végzünk. Ha nem találjuk meg a számunkra megfelelő mozgásformát, kérjük szakember segítségét!

Csak fokozatosan!

A fogyókúrás táplálkozásban a fokozatosság elvét kövessük. Ahhoz, hogy testtömeg-csökkenés történjen, negatív energiamérleg szükséges, vagyis több energiát kell elégetnünk, mint amennyit elfogyasztottunk. Fontos, hogy a csökkentés ne legyen drasztikus mértékű, és ne menjen tartósan az alap anyagcsere szintje alá, ugyanis ez annak lassulását jelenti. A normál étrendhez való visszatérés esetén hízáshoz, ezáltal jojó effektushoz vezet.

Igyunk naponta 1,5-2 l vizet, ásványvizet, kerüljük a cukros üdítőket, szörpöket, gyümölcsleveket ritkán, alkalmanként fogyasszunk. Gabonafélékből magasabb rosttartalmuk miatt inkább a teljes kiőrlésűeket válasszuk. A kenyérféléket sem kell száműzni az étrendből, csak mértéket kell tartani. Fogyasszunk minél több zöldségfélét és gyümölcsöt, az aszalt gyümölcsökkel azonban vigyázni kell, mivel alacsony folyadéktartalmuk miatt az energia- és a cukortartalmuk is koncentrálódik. Tejtermékekből a zsírszegényebb változatokat válasszuk, kerüljük a magas cukortartalmú gyümölcsös joghurtokat és tejdesszerteket. Húsokból szintén a zsírszegénység legyen a fő szempont, ez a felvágottakra és egyéb húsokra is vonatkozik. A zsírok, cukros édességek, sós rágcsálnivalók mennyiségét csökkentsük étrendünkben, helyettük próbáljuk meg otthon elkészíteni egészségesebb alternatívájukat.

Ne feledkezzünk meg az étrend-kiegészítőkről sem! Különösen fontos ez a téli időszakban a betegségek elkerülése érdekében, amikor a táplálkozással nem visszük be a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. Az Energy HAWAII SPIRULINA POWDER segít kiegészíteni az elfogyasztott fehérjék aminosav tartalmát, csökkenti az éhségérzetet, emellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. A FLAVOCEL C-vitamin tartalma segít megelőzni a megfázást és a tavaszi fáradtságot. A STIMARAL növeli a szervezet ellenállóképességét, a szellemi és fizikai teljesítőképességet, megszünteti a fáradtságot és energiával tölt fel, ami jól jön testtömeg csökkentés esetén is. A KING KONG-ban levő gyógyhatású anyagok segítik az emésztést, támogatják a szívműködést, és jótékonyan befolyásolják az izomregenerációt is.

Wachtler Petra
dietetikus

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikkünket is:

Időskorban is áramoljon az energia!