A máj hihetetlen regenerálódása

Beköszöntött a tavasz, és vele együtt eljött a megtisztuláshoz, a megújuláshoz, a növekedéshez és a szépet, újat létrehozó kreativitáshoz szükséges energia is. Ez jellemzi most az egész természetet, beleértve az embereket is. A hagyományos kínai orvoslás (hko) 5 elem elmélete szerint a tavasszal a Fa eleme és Zang (jin) szervként a máj, illetve a vele összefüggő Fu (jang) szerv, az epehólyag áll kapcsolatban.

Az Energy egyik kiváló koncentrátuma, a REGALEN a tavasz évszakával áll kapcsolatban, és éppen tavasszal fejti ki leghatékonyabban egyedülálló hatásait. A REGALEN az ENERGY legelső regeneráló készítménye, amelyet 1995-ben vezetett be a piacra, először Csehországban. Csaknem húszéves tapasztalataink egytől egyik bizonyítják a készítmény kiváló, sokszor meglepő regeneráló és méregtelenítő képességeit.

A máj és az epehólyag a hko-ban

A májat az ősi kínai szövegekben „főparancsnok” jelzővel illetik. Jelentős befolyást gyakorol a mozgás minőségére, a testen belüli energia és testfolyadékok átjárhatóságára, az emésztésre, a mozgásszervek teljesítőképességére, valamint az ember lelki és érzelmi állapotára.

Az epehólyag pedig a „cenzor”, amely hatással van a problémák megítélésére, valamint azok megoldásával kapcsolatos döntésekre. Ennek köszönhetően jelentős mértékben kiveszi részét a stresszel szembeni ellenállásból. Mindemellett ez a szerv tárolja a „tiszta” epét, amely nélkülözhetetlen a megfelelő emésztéshez, és segíti a lép-hasnyálmirigy és a gyomor működését. Ebben áll a különbség a Fu többi üreges szervéhez képest, amelyek a matéria „zavaros” részét szállítják lefelé.

A máj biztosítja, hogy a csi (energia), a vér, a tápanyagok és a testfolyadékok eljussanak az emberi szervezet valamennyi szegletébe – az aktuális szükségletek szerint. Ez garantálja a szervek megfelelő működését, a frissesség érzését, valamint a jó fizikai és szellemi állapotot.

A máj további, felettébb fontos feladata: képes „megőrizni” a vért, amelyet megnövekedett energiaszükséglet esetén el tud küldeni az „igényét bejelentő” szerv felé. Működése befolyásolja a menstruációs ciklust és a terhességet is. Irányítja továbbá az inak és a kötőszövetek működését, ezáltal hozzájárul a problémamentes, szabad mozgáshoz, az állóképesség erősítéséhez, valamint a jó fizikai teljesítőképességhez.

Érzelmek, szem, körmök

A szem is a májról árulkodik...A problémák éppen ezért az érzelmek, a kedélyállapot, a mozgásszervek és a teljesítőképesség, az emésztési zavarok, a nőgyógyászati panaszok terén, illetve fájdalomban jelentkeznek.

A máj állapota tükröződik a körmök minőségében, és ez kiválóan kihasználható diagnosztizálás céljára. Májproblémák esetén a köröm fénytelen, töredezik, száraz, esetleg matt színű. A máj külvilággal való kapcsolata a szem, „oda nyílik”.

A szem állapota összefügg valamennyi belső szerv csijével. Nem véletlenül mondjuk, hogy a „szem a lélek tükre”. A legszorosabb kapcsolatban a máj csijével áll, és ez legfeltűnőbben a szivárványhártyán mutatkozik meg. Az éles látás, valamint a fáradtsággal szembeni ellenálló-képesség jó májműködést és a vér megfelelő tápanyagellátását tükrözi.

A máj érzelme a harag. Rendkívül erős és nehezen uralható érzésről van szó, amely a felfelé szálló és a testet részben elhagyó erős jang energiával áll kapcsolatban. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ez kétirányú folyamat, vagyis a haragot kiváltó tényezők károsítják a májat, másrészről a májban fellépő vérhiány nem köti le a máj jangot, és emiatt még a legenyhébb és kellemetlennek érzett külső hatásra is hajlamosak vagyunk túlzott méreggel reagálni.

Miről árulkodnak a könnyek?

A máj folyadéka a könny. Normális májfunkció esetén megfelelő mennyiségű könny termelődik, amely benedvesíti a szemet és kiúsztatja a szennyeződéseket. A máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk az ún. „száraz szem” jelenséggel, amely igen kellemetlen, kevés könny képződésével járó állapot, vagy ellenkezőleg: ha a jang túlsúlyba kerül, a szem, pl. szeles időben a kelleténél több könnyet termel.
Mutasd a körmöd, megmondom, ki vagy
A máj irányítja az átjárhatóságot, befolyásolja a mozgást (főleg a felfelé irányulót), valamint az átjutást. Nem szereti a bekerítést, az eltorlaszolást és a stagnálást. Könnyen janggá válik, mivel a csije rendkívül lobbanékony. Olyan problémákat idézhet elő (a máj jang felfelé száll, a máj szél belül mozog), mint az arcpír, a szemfehérje kivörösödése, harag, esetleg súlyos, akut állapotok: ájulás, agyvérzés, szívinfarktus.

A csi folyásának iránya sokszor meg is fordulhat, ilyenkor görcsök, hányinger stb. alakulhat ki.

A máj csije a tavaszhoz kötődik, ezért a májműködés támogatásának ebben az időszakban kivételes figyelmet érdemes szentelnünk. Keljünk korábban, viseljünk szabadabb, bővebb ruhákat, sétáljunk a természetben, és figyeljük meg a növények lenyűgöző változásait. Az emberi kapcsolatok terén legyünk nagyvonalúak, fogadjuk el és támogassuk az újat, legyünk elismerőek.

A máj igencsak szorosan kötődik a többi szervhez. A szívvel együtt irányítja a vérkeringést, az intellektust és a kedélyállapotot, a tüdővel a csi (a felső- és az alsótest közötti egyensúly), valamint a vér áramlását vezérli. A léppel együtt részt vesz az emésztés, a vérképzés és a vérkeringés folyamatában, a vesével közösen kiveszi a részét a vér esszenciájának termeléséből, illetve a vese jinje visszafogja a lobbanékony máj jangot. Az epehólyaggal együtt szerepe van az emésztési folyamatokban, és közösen befolyásolják lelkiállapotunkat, valamint a stresszel szembeni védekezésünket.

Elválaszthatatlan páros: koncentrátum és krém

A REGALEN elsősorban a máj, az epehólyag, a gyomor, a hármas melegítő és a befogadó vezeték energetikai pályáját harmonizálja. Ezek az akupunktúrás meridiánok hatékonyan befolyásolhatók a REGALEN krémes megfelelőjével, a PROTEKTIN-nel is.

Masszírozzuk a krémmel, esetleg zuhanyozás közben a PROTEKTIN SZAPPAN-nal a meridiánt annak teljes hosszában vagy csak egy részén, mindig az energia áramlásával megegyező irányban, esetleg vigyük fel a krémet az egyes akupunktúrás pontokra vagy reflexzónákra, és alaposan masszírozzuk be a bőrbe. Ha egy adott funkció erősítése a cél, masszírozzuk a krémet finoman, az óramutató járásával megegyező irányban a bőrbe, ha a működést fékezni szeretnénk, a masszírozás legyen erőteljes, és végezzük az óramutató járásával ellentétes irányban.

Az ásványok közül a fluorit, a jáspis, az ametiszt, a rózsakvarc és az aventurin hat gyógyítóan ezekre a pontokra. Az ásványt helyezzük az adott pontra vagy használjunk masszázspálcikát.

Adagolása

Alacsony adagolást válasszunk krónikus, hosszan tartó betegség és legyengült fizikumú emberek esetében: naponta 2-3 x 1-3 cseppet; a krónikus, kevésbé súlyos esetekben közepes adagolást (3 x 5 csepp), akut állapotú, de egyébként egészséges pácienseknél nagyobb adagolást választunk (3 x 7 csepp). A REGALEN használatakor is előfordulhatnak reverz reakciók: állapotrosszabbodás, fáradtság, a máj környékén jelentkező nyomás érzete, fejfájás, szemmel kapcsolatos tünetek stb.

Igazán óvatosnak azoknál az embereknél kell lennünk, akiknél előfordult már eperoham, mert a készítmény nagy adagokban való fogyasztása újabb rohamot idézhet elő. (Hasonló óvatosság ajánlott ismert epekő esetében – a szerk.) Mindig figyelmeztetnünk kell a beteget, hogy kisebb adagokkal kezdje a kúrát, és növelje a naponta bevitt folyadék mennyiségét.

Tudjuk, hogy a májsejtek hihetetlen regenerálódásra képesek. A regeneráló és bioinformációs REGALEN nemcsak fizikai síkon, hanem energetikai és szellemi, valamint lelki szinten is felmutatja ugyanezt az erőt. Ezért képes ilyen óriási mértékben segíteni a szervezet öngyógyító és regeneráló folyamatait.

Dr. Bohdan Haltmar
További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)