Homeopátiás segítség depresszió ellen

Ha magára ismer az alábbi szerek egyikében, tegyen próbát, de ne feledje, hogy a személyre szabott, az Ön testi-lelki habitusának megfelelő szert homeopátiával gyógyító orvos segítségével könnyebb kiválasztani. Ha elmarad a várt javulás, forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz. Olyan kollégák is vannak már közöttünk, akik pszichiáterek és homeopaták is egyben.

Adagolási javaslat: C 30-as potenciában 4-5 napig naponta 1×5 golyó. Ha javulást érez, akkor heti 1-5 golyót szedhet még további 3-4 héten át. Ha nem érez javulást, akkor hagyja abba a szer szedését.

A magány nem jó tanácsadóAurum metallicum
A szer az aranyból készül.
Az Aurum páciensre jellemző a munkamánia. Nagyon szeret dolgozni, és általában előbb-utóbb főnök lesz belőle. Beosztottjaitól legalább annyit követel, amennyit ő is teljesít. Felelősségteljes, precíz, tökéletességre törekvő, maximalista személy, aki magával is és másokkal szemben is kritikus, magas elvárásai vannak. Ha azonban őt kritizálják mások, vagy ellentmondanak neki, hamar dühbe gurul. Ha szokatlanul nagy vagy egyre több felelősség nehezedik rá, ha a dolgok minden igyekezete ellenére rosszra fordulnak, netán elveszíti az állását – akár oly módon is, hogy nyugdíjazzák –, esetleg csalódnia kell az általa nagyra tartott vagy egy hozzá közel álló, szeretett személyben, ezek válthatják ki nála először az erős lelkiismeret-furdalást, azzal az érzéssel kísérve, hogy mindent ő rontott el, mindenért ő a felelős. Egyre rosszabb kedvű, a végén életunt, depressziós lesz, akár öngyilkossági gondolatok is jelentkezhetnek. Vigaszt legfeljebb a vallás vagy a zene nyújthat számára. Testi szinten gyakoriak a szív- és érrendszeri panaszok.

Ignatia
A szer a Szent Ignác babja nevű növény magjából készül.
Az Ignatia páciens problémája abból a konfliktusból adódik, hogy az ő belső világának romantikus idealizmusa szemben áll a külső világ számára sokszor lehangoló realizmusával. Az ő szép és tiszta eszményeivel, magas erkölcsi elvárásaival, felelősségteljes viselkedésével nem egyeztethető össze a külvilág rideg valósága. Élete így sorozatos csalódások története lehet, amelyek aztán összetörik őt, és depresszióssá teszik.

Az Ignatia személy nagyon fegyelmezett, és kezdetben igyekszik keserűségét magában tartani. Legyen rossz hangulatának oka csalódás, egy szeretett személy elvesztése, egy rossz kapcsolatban való megfeneklés, bármi, kezdetben nagyon összeszedi magát, nem szeret panaszkodni, nem szeret másoktól segítséget kérni. Emiatt nevezik őt a csendes bánat (egyik) szerének. Ebben a stádiumban gyakran sóhajtozik és azt emlegetheti, hogy úgy érzi, mintha gombóc lenne a torkában. Később azonban ki-kitör belőle – akár sírógörcsök, akár görcsös testi tünetek formájában (pl. görcsös köhögés, hirtelen jelentkező görcsös fulladási roham, dadogás végtagremegés stb.) az elkeseredés. Az egyre rosszabb hangulat itt is depresszióig fajulhat.

Natrium muriaticum
A Natrium muriaticum, más néven Natrium chloratum, tehát konyhasóból készülő homeopátiás szer „alapérzése az, hogy az a személy, akiben bízik vagy akit szeret, becsapja és elárulja őt” – írja Sankaran indiai homeopata. Az árulás számára azt jelenti, hogy visszaélnek a hűségével és a bizalmával. Nagyon fél az érzelmi sérüléstől vagy csalódástól, ezért mintegy falat emel maga köré védekezésül. Ezen a falon csak zene hallgatása vagy táncolás közben keletkezhet egy-egy kisebb-nagyobb rés. Nagyon igyekszik, hogy a tőle telhető legjobbat nyújtsa, hogy mindent megtegyen másokért.

Az Aurumhoz hasonlóan lelkiismeretes, precíz, maximalista. Amikor azonban megbántják, teljesen visszavonul, sírni is csak akkor sír, amikor nem láthatják mások. Nem tanácsos őt vigasztalni, mert attól csak rosszabbul fogja érezni magát. Ő az Ignatia mellett a csendes bánat másik szere. A lelkén ejtett sebet, a bánatát szinte konzerválja (ugye nem felejtjük el, hogy szerünk konyhasóból készül), időről időre elmereng az őt ért sérelmeken. Nem felejt. Nem engedi meg magának, hogy felejtsen. Gyakran rágódik a múltbéli problémákon, a keserűségein, lelki sebeit mintegy újra meg újra feltépve. Depresszióját testi szinten gyakran kísérik migrénes fejfájások, székrekedés, napallergia.Elvonulni a világtól

Sepia
A szer a tintahal festékéből készül.
A Sepia páciens helyzete annak a nőnek az alapérzését tükrözi, aki egyszerre akar helytállni a családban és a munka frontján is. Aki számára a karrier éppen olyan fontos, vagy talán egy kicsit fontosabb is, mint a család. A Sepia önálló személyiség, de kapcsolataiban sokszor érzi azt, hogy nem azt teszi, amit ő szeretne, hogy uralkodnak felette és ezzel korlátozzák. Sankaran a Sepiáról azt írja: „legtöbbször igyekszik boldoggá tenni a férjét és a gyermekeit, miközben saját karrierjét is építi. Ez meglehetősen fárasztó egy idő után.” Az állandó hajsza miatt a páciens szomorúvá, elcsigázottá, közönyössé válik, férjével szemben egyre erősebb ellenszenvet érezhet.
Depresszióján erőteljes fizikai mozgás tud időnként enyhíteni. Testi szinten gyakran jelennek meg nála nőgyógyászati problémák.

Ha a gyerek szorong…

A Gelsemium gyerek rosszul teljesít az iskolában. A feleléstől, illetve a megmérettetéstől való szorongás szinte megbénítja a testét és az elméjét. Általános, már-már a bénulásig fokozódó gyengeség jellemzi. Remegnek a lábai, nem tartják meg a testét, a nyak erőtlensége miatt nehéznek érzi a fejét. Legszívesebben lehunyná a szemét, mert nehéz nyitva tartania. Nem forog sem az agya, sem a nyelve. Mindehhez gyakran tarkótáji fejfájás, esetenként hasmenés, sürgető vizelési inger is társulhat.

Az Anacardium gyerek mindent elfelejt, amikor felelésre kerül a sor. Az előzőleg jól megtanult dolgok sem jutnak az eszébe, teljesen „leblokkol”. Mindez gyakorta olyan gyerekekkel fordul elő, akiket a szülők – különösen az apa magas elvárásai miatt – sohasem dicsérnek. Ezzel szemben sokat korholják, hibáztatják, kritizálják őket – alaposan megnyirbálva ezzel az önbizalmukat. Az ilyen gyerek annyira elbizonytalanodik, hogy már semmiben sem mer egyedül dönteni, soha nincs önálló véleménye. Jellemző erre a gyerekre, hogy míg az egyik percben kedves és simulékony, a következő pillanatban minden átmenet és nyilvánvaló ok nélkül durva lesz, verekedik, káromkodik. Ezt a kettősséget szokták úgy is kifejezni, hogy olyan a gyerek, mintha az egyik vállán egy angyal, a másik vállán pedig az ördög ülne.

Most mit tegyek?A Barium carbonicum gyereket nagyon könnyű zavarba hozni. Emiatt aztán kifejezetten fél azoktól a helyzetektől, amelyekben kiderülhet, hogy ő testileg és szellemileg is lassúbb, mint a társai. Neki már ahhoz is több idő kell, hogy megértse a feladatot, nem hogy meg is oldja azt. Nevetségessé válni a többiek előtt – hát ez az, amitől a legjobban fél. Nem csoda tehát, hogy legszívesebben a mama szoknyája mögé bújna zavarában, még jobban lelassul és úgy tűnhet, mintha nem tanult volna semmit, mintha nem készült volna az órára. Pedig nem ez a helyzet. Nagy türelem, sok megértés és tapintat szükséges ahhoz, hogy az ilyen típusú gyermek jól teljesítsen.

Az Argentum nitricum gyermek mindentől fél, mindentől szorong: az utazástól, hogy elkésik valahonnan, hogy valami rossz dolog történik vele vagy a családjával stb. Ezek után szinte természetes, hogy minden megmérettetés félelemmel tölti el. Még rosszabb a helyzet, ha előre tudja, hogy feleltetni fogják vagy dolgozatot írnak. Egy vizsgára való készülés, illetve magára a vizsgára való várakozás kész tragédia számára. Amúgy is türelmetlen, a várakozást – bármire – nehezen viseli, hát ha az még egy vizsga, ami számára egyenesen rémisztő. Már napokkal előtte hasmenése lehet, és nem tud aludni.
Az ilyen típusú gyermek nagyon kívánja az édességet, főként a cukrot. Ettől azonban az állapota csak rosszabbodik.

Dr. Kürti Katalin
gyermekgyógyász-homeopata
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület