Gyógyító környezet – hegyi árnika

Cikkünkből kiderül, hogy a hegyi árnikát miként használhatjuk külsőleg, illetve homeopátiás hígításban belsőleg – egyszerre. Szövetregeneráló hatása miatt ezt a gyógynövényt (hegyi árnika, Arnica montana L. – Compositae) évszázadok óta ismerik.

Az árnika 20-30 cm magas növény, vadon, hegyekben nő. Nagy, margarétaszerű, narancssárga virágai vannak. Savas talajon, magasabb tájakon, 800 méter felett fejlődik.

A pásztorok figyelték meg először, hogy a sérült állatok gyorsabban gyógyultak, ha az árnika leveleit rágcsálták. Mivel velük is gyakran történtek balesetek a hegyekben, elkezdték borogatásként, főzetként alkalmazni sebekre.

Régóta ismert, bevált szer

Csak óvatosan szabad gyűjteni!Az árnikát régóta számon tartják sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és véraláfutás elleni hatása miatt. Külsőleg az árnikát leggyakrabban felületes, nyílt seb nélküli sérüléseknél használják: zúzódásra, véraláfutásra, ütésre, rándulásra stb. – tinktúra, krém vagy kenőcs formájában.

Hatóanyagai többek közt: illóolajok, flavonoidok, karotinoidok, keserűanyagok.

A híres német költő, Goethe az árnikát szíverősítőként szedte a XIX. században, és sokszor emlegette, hogy a növény mentette meg az életét. Bár belsőleg már nem használják, mert így alkalmazva enyhén mérgező, az árnika továbbra is nagyon fontos gyógynövénynek számít.

Központi helyet foglal el a homeopátiás orvoslásban is. Az Arnica montana-ból készült homeopátiás gyógyszer sokféle terápiás lehetőséget kínál. Ebben a formában a gyógynövénynél tapasztalt hatások nem csupán megőrződnek, hanem tartósabbá válnak, és alkalmasak további testi és lelki tünetek enyhítésére is.

Sérüléskor mindig adjunk Arnicát. Mindegy, hogy milyen a sérülés, a test sokkos állapotba kerül, és ezt a sokkot az Arnica azonnal képes oldani!

A homeopátiás elsősegély-csomag legfontosabb szere

Lássuk, milyen esetekben adhatjuk.

Sebekre, sérülésekre

Csökkenti a vérzést és az ijedtséget is. Súlyos balesetnél adjunk azonnal egy adag magas potenciájú Arnica-t a sokk oldására.

Horzsolások, zúzódások, ficamok, törések esetén

Homeopátiás formában a mélyebb szövetek gyógyulását is segíti. A külső duzzadást, kék foltokat, púpokat kenhetjük Árnigél kenőccsel a homeopátiás golyócskák szedése mellett!

Ha otthon a gyerekkel baleset történik (pl. a kicsi legurul az ágyról), azonnal adjunk neki kis vízben feloldott Arnica montana-t, közepes potenciában. Jó tudni, hogy nem kell egészen feloldani – elég, ha érintkezik a vízzel, és máris adható.

Műtétek, sebészeti beavatkozás után

Segíti a gyors és szövődményektől mentes gyógyulást! Gyorsítja a szövetek gyógyulását, és oldja a beavatkozás előtti és utáni sokkot. Foghúzás, implantálás előtt és után is jó! Szedjük a közepes hígítást, előtte és utána legalább 3 alkalommal.

Szülés során

A babáknál az Arnica az „üdvözlünk a világon” szer. A szülés során szerzett apró sérüléseket, bevérzéseket, kék foltokat gyorsan rendbe hozza a babáknál, az édesanyánál csökkenti a vérzést, gyorsítja a gátseb, műtéti heg gyógyulását. Segítségével hamarabb talpra áll a kismama, megszűnik az összetörtség-érzet.

A szülés nehézségétől függően válasszunk potenciát. A tágulási szakasz végén adjunk egy adag közepes potenciájú Arnica-t az édesanyának. Szülés után, ha elhúzódó, nehéz szülés volt, egy adag magas potenciájú Arnica-t, más esetekben két-három napig napi 2 adagot a közepes potenciából. Nehezen gyógyuló sebeknél használjuk az alacsony hígítást, akár 2-3 héten keresztül is.

További információ az Árnigélről itt.

(x)