Homeopátiával a téli betegségek ellen

Minden lélegzetvételünkkel vírusok, baktériumok, spórák, szennyező anyagok kerülnek szervezetünkbe. Ezért a légzőszervek fokozottan érzékenyek a fertőzésekre. A főleg ősszel, télen jellemző felső légúti panaszok jelentős részét és az influenzát egyaránt vírusfertőzés okozza. A szervezet a vírusok ellen saját immunrendszere által termelt ellenanyagokkal veszi fel a küzdelmet. A gyógyulás általában egy hetet igényel.

Az antibiotikumos terápiát vírusfertőzés esetén csak az esetleges szövődmények kezelésére alkalmazzák, az antibiotikum magát a vírust nem pusztítja el. A gyógyulásért a szervezet természetes védekező rendszere felelős. Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot?

A szervezet védekezése a betegségek ellen leginkább az immunrendszer épségén múlik. Ha az immunrendszer le van gyengülve, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Gyengítheti az immunrendszert a nem megfelelő táplálkozás, a hideg, szeles időjárás, átfázás, felhevülés, vagy a túlhajszolt, stresszes életmód is.

Az immunrendszer támogatása

Kutya rosszul vagyok...Fontos, hogy a betegség ideje alatt immunrendszerünket pihenéssel, könnyű táplálkozással és C-vitamin szedésével támogassuk. A láz folyadékveszteséget okoz, ezért a szokásosnál is jobban oda kell figyelni az elegendő mennyiségű folyadék (legalább napi 2-2,5 liter) bevitelére. A fokozott folyadékfogyasztásnak jótékony nyákoldó hatása is van. Bevált népi gyógymód a tyúkhúsleves és a hagymatea is. A madarak bélcsatornájában majdnem minden, embert megbetegítő vírus békében él, a tyúkhúslevesben az elölt, már nem aktív vírusok serkentik munkára a védekező rendszert. Hasonló alapon működik egy influenzára általánosan rendelhető homeopátiás szer is.

A homeopátia úgynevezett ingerterápia. A természetes alapanyagból készült hígított gyógyszerek olyan információkat továbbítanak, melyek segítségével a szervezet öngyógyító folyamatai indulnak be.

Kisebb problémákat otthon is gyógyíthatunk homeopátiás szerekkel. Ilyenkor megkeressük a tüneteket kiváltó okot, a tünetek helyét, jellegét – és azt, hogy milyen külső körülmény okoz javulást vagy romlást. Gyakori betegségekre (nátha, köhögés, influenza, torokgyulladás, utazási hányinger, álmatlanság) homeopátiás orvosok komplex, több összetevőt tartalmazó szereket fejlesztettek ki. Az otthoni homeopátiás gyógyítást érdemes ezekkel a komplex készítményekkel kezdeni, főleg olyankor, ha az orvos három napos pihenést rendel, gyógyszer nélkül.

Monokomponensű és komplex szerek

A nátha olyan megbetegedés, amely rendkívül bosszantó lehet, de nem tartjuk igazán komoly betegségnek. A régi orvosok szerint a náthából való felgyógyuláshoz egy hét kell – gyógyszerrel vagy a nélkül egyaránt. Egy jól megválasztott homeopátiás szer azonban ezt a folyamatot (és a zsebkendőfogyást) is lerövidíti.

A náthára is egyéni tünetek szerint választunk szert, ám a megfázásra speciálisan összeállított, komplex homeopátiás tabletta többféle hatóanyagot tartalmaz. Nincs ugyanis két egyforma nátha. A könnyezéssel, maró orrfolyással járó náthát az ALLIUM CEPA (vöröshagyma) alapanyag gyógyítja. Mindenki tapasztalhatta ezeket a tüneteket hagymavágás közben. Akinél az orr eldugul meleg szobában, de a szabad levegőn jobb az állapota, annak a PULSATILLA hatóanyaga oldja meg a problémáját. A nehezen kifújható orrváladékkal járó, hamar az arcüregeket is érintő náthát egy ásványi összetevő, a KALIUM BICHROMICUM gyógyítja.

Választhatunk egyéni tünetek szerint is egy hatóanyagot tartalmazó, vagyis monokomponensű szert, de ehhez kell egy kis gyakorlat. A homeopátiás kézikönyvek segítséget nyújtanak, de ma már az interneten is rengeteg információ elérhető.

Önmagában sem a nátha, sem a köhögés nem betegség, hanem annak kísérő tünete, sokféle formában mutatkozhat meg. Mindkettő a szervezet tisztító folyamata, ezért megtörténhet, hogy elnyomásuk kifejezetten lassítja a gyógyulást. A homeopátia az immunfolyamatokat serkenti, ezért nem a tünetek elnyomásával enyhíti a problémát, hanem a gyógyulást gyorsítja.

Pucsok Bernadette