Homeopátia menstruációs fájdalmak esetén

A menstruáció előtti és alatti fájdalmat csaknem minden nő ismeri. Görcsös hasi fájdalom, migrén, keringési zavarok és hangulati változások kísérik ezeket a napokat, és e tünetek enyhítésére sokan fájdalomcsillapítókat, egyesek még hormonokat is szednek. Van azonban a havi vérzés elviselhetővé tételének kíméletesebb útja is: helyesen használva a homeopátia jelentősen csökkentheti a PMS tüneteit.

A homeopátiás szerek a hasonlóság elve alapján működnek, és meglepően hatékonyak a panaszok csökkentésében. Csupán a kezelés megfelelő fajtáját nehéz megtalálni. Ehhez a kezelt betegeknek pontosan és részletesen le kell írniuk a tüneteket. Ha megvan a helyes szer, az adagolás és az alkalmazás ideje játszik még fontos szerepet. A globulusokat vagy a nyelven/nyelv alatt, vagy egy vizespohárban kell feloldani. Ha pohárban oldjuk fel a golyókat, fa-vagy műanyag kanállal jól meg kell keverni. Kávéban, teában nem szabad feloldani, mint ahogy fém kanalat sem ajánlott használni.Jól kell megválasztani

Homeopátia PMS-nél

Premenstruációs szindróma (PMS) esetén a nőknek különböző fájdalmai és tünetei lehetnek. Fejfájás, vérkeringési panaszok, alhasi fájdalmak és görcsök, bőrproblémák és levertség esetén naponta 2×5 Cimicifuga cuprum D12-es globulust javasolt beszedni. Használjuk a golyócskákat a ciklus 14. napjától a vérzés felléptéig. A PMS-szindrómában (alvászavar, kimerültség, erős fejfájás vagy migrén, látászavar és szédülés, sírós hangulat, feszültségérzés a mellekben) segíthet a ciklámen D6. Használjunk ebből naponta 2×5 golyót a ciklus 14. napjától a ciklus végéig. Egyes nőknek a havi vérzés megjelenése előtt megfázásos tünetek lehetnek fejfájással, fáradsággal. Ezekhez gyakran ingerlékenység is párosul. Ebben az esetben a Magnézium carbonicum D12 segít. Naponta 2×5 golyócskát célszerű szedni a menstruációs ciklus 14. napjától a vérzés megjelenéséig.

Homeopátia menstruációs fájdalmaknál

Az érintett nőknél a menstruációs vérzés alatti heves alhasi fájdalom a legnagyobb probléma. De még ez is különbözőképpen jelentkezhet és a kísérő tüneteik is eltérhetnek, melyeket ennek megfelelően egyénileg kell kezelni.

Heveny fájdalmak esetén, melyek meleg hatására csökkennek, az első napon óránként 5 Magnézium D4-es golyót kell beszedni. Ez után már elég naponta 3-4 golyócska, s javulás esetén ez tovább csökkenthető.

Görcsös fájdalmak esetén (sötét vérzés, puffadás, hányás, ingerlékenység) segít a kamilla D6. Vegyünk be kezdetben óránként 5 golyócskát, utána csak 3-4-szer naponta 5 golyócskát.

Veratrum album D6 az erős fájdalmak esetén segít, ha ezek vérkeringés problémákkal, hideg izzadással, hányingerrel és hasmenéssel párosulnak. Ez esetben is az első napon óránként 5 golyócskát vegyünk be, majd a beszedés gyakoriságát csökkentsük 3-4 alkalomra naponta.

Ha a vérzés megkezdésekor vérkeringési panaszokkal és idegességgel párosuló erős görcsszerű, a lábakba hatoló fájdalmat érzünk, a kányabangita (Viburnum opulus) D4 kivonat segíthet. Ebből az első napon óránként 5 golyócskát kell beszedni, majd később a gyakoriságot naponta háromszorira, négyszerire csökkenteni.

(Forrás: gesundheit.de, németből fordította: Koncz László)