Ebcsont beforr…

… tartja a mondás. Csak az nem mindegy, hogy mennyi idő alatt, mekkora szenvedés árán, és helyreáll-e az eredeti állapot. Azzal biztosan egyet értünk, hogy a bajt sokkal könnyebb megelőzni, mint a sérült kutyát meggyógyítani. Ezért tanítsuk a kutyát engedelmességre, csakis megbízható személy sétáltassa, és feltétlenül pórázon, ha a körülmények megkívánják.

Még egy nagyon jólnevelt kutya is átszaladhat a forgalmas úttesten, összeakaszkodhat akár nála nagyobb fajtársaival is, vagy egy sor más veszély leselkedhet rá, ha csak rövid időre is elveszítjük felette a felügyeletet.

Gyors segítség lehet a homeopátia

Összeállításunkban most azokat az eseteket tekintjük át, melyekben nem szükségesek műtéti életmentő vagy helyreállító beavatkozások, ahol szelíd módszerekkel is – mint amilyen a homeopátia – eredményeket érhetünk el.

A homeopátiás kezelés a sérülés típusától függ:

Zúzódások bőrvérzéssel: belsőleg Arnica CH5 és Hamamelis CH5 váltakozva, külsőleg Árnigél.
Nehezen gyógyuló műtéti sebek: az elhúzódó hegesedéssel járó sebekre Staphisagria CH5 javallott.
Harapás okozta sérülések: belsőleg Calendula CH5, külsőleg Körömvirág kenőcs.
Sebgennyesedés vagy vadhús a sebben: Staphisagria CH5-tel kezdjük a kezelést, majd a hegesedés elősegítéséhez Silicea CH5 vagy Acidum fluoricum CH9 nagyon hatásos.
Sebek idegsérülésekkel: Hypericum CH5.
Szúrt sebek (tövisek, rovarok, hegyes tárgyak): Ledum CH5.
Ín-, szalag- és ízületi sérülések: belsőleg Ruta CH5, külsőleg Árnigél.
Vágott sebek: Arnica CH5 vagy Staphisagria CH5 adásával gyorsíthatjuk a sebgyógyulást.
Vérömlenyek a szemben: Symphytum CH5 szükséges naponta többször.
Mancsok zúzódása: Hypericum CH5 jótékonyan hat a sérült területek idegvégződéseire.
Lőtt sebek: Elsődlegesen sebészi ellátás szükséges! Ha a lövedék eltávolítása nem lehetséges – mint pl. sörétek esetén –, akkor a betokozódás elősegítése érdekében 20 napon keresztül napi háromszor Silicea CH5-öt kell adnunk.
Idegen test a bőr alatt: A bőr alá került és ott vándorló szálka vagy toklász nehezen tapintható ki és távolítható el. Napi háromszori Silicea CH30 3-5 napon keresztül történő adagolásával kilökődik a szervezetből.
Méhcsípések: A kaptárak közelében élő állatokat a veszélyeztetett időszak előtt Apis mellifica CH30-cal lehet immunizálni. Az így védetté vált állatokat akár egy egész méhraj összecsipdesheti anélkül, hogy az életveszélybe kerülne.
Hőguta, napszúrás: A forró évszakban a hosszan tartó nagy megerőltetés, vagy a magas hőmérsékleten eltöltött hosszú idő (pl.: parkoló autóban) hőgutához vezethet. A tünetek gyakran csak órák múlva jelentkeznek: hirtelen eszméletlenül esik össze az állat, ijesztő látványt nyújt, légszomjtól és gyors pulzustól szenved. A nyelv és a szájnyálkahártya elkékül, a láz magasra szökik és a tekintet merevvé válik. A kórképet erős hányás teszi teljessé, utalva az agyi irritációra. Rosszabbul nem is nézhetne ki kedvencünk. A segítség: Aconitum CH5 10 percenként adagolva, a javulás beálltával ritkítva. Ha a későbbiekben állatunknál szédülés tüneteit észlelnénk, akkor néhány napon keresztül napi háromszor Gelsemium CH5-öt adjunk.
Agyrázkódás: Magasból történő leesés, közlekedési baleset, vagy a fejet ért más erős ütés agyrázkódást okozhat. Enyhébb esetekben szédeleg, összeesik az állat, de hamarosan ismét talpra áll. Súlyosabb estekben hányás, hosszabb ideig tartó eszméletvesztés is bekövetkezhet. A szemek önkéntelenül mozognak, a pupilla tág. Miután magához tér, görcsök jelentkezhetnek, a végtagok rángatózhatnak. Legfőképp nyugalmat kell biztosítanunk kedvencünknek egy sötét helyiségben hűvös borogatással ellátva a fejét. Bevált kezelés az Arnica CH5 és Hypeicum CH5 negyedóránkénti váltakozó adagolása, mely a javulás mértékétől függően ritkítható.

Történjen bármi is négylábú kedvencünkkel, a legbiztonságosabb, ha minél hamarabb megvizsgálja egy állatorvos.

Dr. Kopócsi Andrea
homeopata állatorvos
+36 (20) 928-4425
info@kimintvet.hu
www.kimintvet.hu
https://www.facebook.com/kimintvet/