Miért fontos az anyatej leadása?

Kaptam egy megtisztelő felkérést: tartsak előadást a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomásának baba-mama klubjában a csecsemők, babák alvásáról. Kisfiammal együtt mindig boldogan veszünk részt ilyen eseményeken, tehát örömmel tettem eleget a felkérésnek. Ami pluszt adott a szokásos pozitív izgalmakon felül, az, hogy bepillantást nyerhettünk az Állomás működésébe, az eljárásokba, alapos tájékoztatást kaptunk arról is, miként járnak el a kapott anyatejjel, mi kell ahhoz, hogy valaki tejleadó lehessen.

Kísérőnk Tasi Zsuzsanna, az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője volt, köszönet az alaposságáért! A legfontosabb, az alap, hogy a leadáshoz sajnos nem elég, ha van elég tej, sőt a negatív leletek megléte is kevés! Megfelelő szakemberek nélkül nem működik a dolog.

A kisfiammal mi megszenvedtünk a szoptatás sikerességéért, és ehhez is nehéz volt megtalálni a megfelelő szakembert. Tejem sok volt, rengeteg, de a technika nem volt jó, és a kezdeti feltételek sem voltak optimálisnak mondhatók. Szerencsére még idejében találtunk hozzáértő segítséget szoptatási szaktanácsadó személyében, így nem állt le a tejtermelés folyamata. Rengeteget fejtem is, bőven volt mit lefagyasztani. Meg is fordult a fejemben a leadás gondolata, de sajnos én sem voltam elég eltökélt, nem jártam utána, és kérdésem ellenére az egészségügyi dolgozók sem tereltek erre az útra. A „macerásság” engem is elriasztott, nem foglalkoztam eleget ezzel a gondolattal. Így – leírni is borzasztó – a lefolyóban végezte a sok anyatej.Ő is szeretne "házit"

Nem is olyan macerás!

Ahogy álltam az Anyatejgyűjtő Állomás helyiségében és szétnéztem, újra feléledt a régi rossz érzés, a gyomromba megint beköltözött a gombóc. Eszembe jutott a sok baba, aki nem tudott anyatejhez jutni, pedig mekkora szükség lett volna rá! Önmarcangolással sokra nem megyek, senki sem, így maradt az elhatározás: a következő gyerekemnél biztos, hogy tejleadó leszek! Addig pedig megteszek minden tőlem telhetőt, hogy biztassam azokat, akik nyitottak, fogékonyak és érdeklődők a leadásra. Akinek ideje, energiája, tejmennyisége engedi, kérem, ne habozzon!

Valójában nem is olyan nagy „macera” a leadás. Zsuzsannától megtudtam, hogy csupán néhány vizsgálat kell hozzá: tüdőszűrés, HIV-vizsgálat, Wassermann-vizsgálat, székletvizsgálat és a bőr áttekintése. A tüdőszűréshez és a székletvizsgálathoz a háziorvos ad beutalót, a Wassermann-vizsgálatot már a várandósság alatt mindenkinek elvégzik. Eredményét segít megkeresni a védőnő, ahogy a bőr áttekintését is ő végzi, és csak probléma esetén küld tovább szakorvoshoz. A HIV-vizsgálatot a Heim Pál Gyermekkórházban végzik. Ha minden lelet negatív, kezdődhet a leadás.

Az Anyatejgyűjtő Állomás lelkes dolgozói mindenben segítenek, hiszen komplett csomagot adnak: steril üvegeket, fertőtlenítőszert, szájmaszkot – mindent, ami szükséges a teljesen „tiszta” tej leadásához. Tájékoztató füzettel segítenek a megfelelő fejési technika elsajátításában, még mellszívó készüléket is tudnak biztosítani ingyenesen.

Biztonságos, ellenőrzött – kincset ér

A leadással sem kell bajlódni, hiszen meghatározott időpontokban – sőt, szükség esetén az anya programjához igazodva – heti három alkalommal gépkocsivezető megy házhoz az átadandó tejért. A leadott tejet alaposan vizsgálják, majd pasztörizálják, és tökéletes eredmények és engedélyek után kiadják. Háziorvos írja fel receptre, az igényelhető mennyiség maximuma 800 ml/nap. Ezért a tejért nem kell fizetni, de a leadás a leadó anyáknak 1800 Ft/l adómentes jövedelemmel jár, amit havi elszámolásban utalnak át. Az Állomáson a különböző anyák tejeit természetesen semmilyen formában nem öntik, keverik össze, de egy baba különböző anyák tejét kapja meg.Ez nem anyáé, de jó!

Vitathatatlan, hogy a segítség e formája, a tejleadás jár némi utánajárással, foglalkozással, de ha belegondolunk, mennyi csecsemő van – akár beteg, akár egészséges –, aki valamilyen oknál fogva nem juthat a kincset érő anyatejhez, talán megéri a fáradságot! Megtudtam, hogy jelenleg 80 tejleadó anya van, és átlagosan is 80-100 között mozog ez a szám. Valószínűleg sokkal több anyára lenne szükség, aki önfeláldozó munkával segíteni próbál a babákon, de az is csodálatos, hogy ennyien segítenek, és vállalták ezt a „procedúrát”.

Remélem, ez a cikk hozzájárul a helyes információáramláshoz, talán gondolatébresztő hatású is egyben, és jó pár anya rábólint, felhívja az Anyatejgyűjtő Állomás segítőkész munkatársait – hogy még bővebb tájékoztatás után tejleadó anya legyen.

Az elérhetőségek, hogy ezzel se kelljen fáradni:

Anyatejgyűjtő Állomás, XIII., Gyermek tér 2.
Tel.: 349-8574
E-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu
Web: www.hpgyk.hu/anyatej

Dobiné Olasz-Papp Nóra
baba-mama kapcsolati tanácsadó
Tanácsadás