Autoimmun macskabetegségek: mit tehetünk?

A közelmúltban feltűnően növekedett az autoimmun macskabetegségek száma, és ez a tendencia láthatóan tovább folytatódik. Milyen autoimmun kórformák fordulnak elő a macskáknál? Mit tehetünk a megelőzésért, és mit tegyünk, ha már kialakult a betegség? Ezekre a kérdésekre válaszol a természetes gyógymódok szakértője. Dr. Kopócsi Andrea homeopata szakállatorvos írása.

Az utóbbi években egyértelműen növekedett a FORL fogászati betegséggel küzdő macska pácienseim száma, olyannyira, hogy ma már szinte járványszerű a jelenség. Az autoimmun eredetű bőrbetegségek számában nem tapasztaltam jelentős változást a praxisomban, ami nem jelenti azt, hogy általában is ez a helyzet.

Tendenciák, betegségfajták

A leggyakoribb autoimmun betegség, amivel felkeresnek, az a macskák odontoclast-sejtes fogfelszívódása, közismertebb nevén: FORL. A középkorú vagy idősebb macskák kétharmadát is érintheti ez a nyálzással, fájdalommal, fogvesztéssel járó betegség. Eddig még nem sikerült kideríteni a kutatóknak, hogy milyen okból aktiválódnak a bontó sejtek, amik a gyökér felől bontják le a fogakat.

Időnként találkozom eosinophil granuloma komplex betegségben szenvedő cicával is. Klinikai képét tekintve különböző, jellegzetes formákban mutatkozó kórformáról van szó. Közös jellemzője, hogy a fehérvérsejtek egy speciális típusa, az eosinophil granulociták játszanak szerepet a tünetek kialakulásában. A betegség pontos okai még szintén ismeretlenek.

Megjelenési formái:

  • Az eozinophil plakk egy kiemelkedő, vörös színű, nedvedző bőrelváltozás, mely többnyire a hason, a háton, a comb belső felületén, néha a nyakon és a fejen jelenik meg. Erős viszketéssel jár.
  • Az indolens fekély általában középkorú, többnyire szintén nőstény macskákon jelenik meg a felső ajkakon mély szövethiány, fekély formájában. Fájdalmas, ezért az állat elutasítja a táplálékot.
  • A lineáris granulóma, ahogy az elnevezése is utal rá, egy 5-10 cm hosszú, vonalszerű kiemelkedő, fényes, kemény tapintású elváltozás. Jellemzően a combon, annak hátsó részén jelenik meg, de előfordulhat a pofán is csomó formájában.

Ritkább az urticaria pigmentosa nevű autoimmun bőrbetegség, ami egyfajta-prediszpozíciós bőrbetegség (a szfinx fajtánál fordul elő leggyakrabban), melynek következtében testszerte pörkös sebek alakulnak ki.

Még ritkábban fordul elő, de sajnos a központi idegrendszert érintő, autoimmun eredetű gyulladásnak is növekszik az előfordulási aránya. Ez a betegség az inflammatory CNS disease immunmediált formája: granulomatous meningoencephalitis, más néven GME.

Az agy-gerincvelői folyadék elemzése szükséges a biztos diagnózis felállításához. Az immunrendszer „túlzott gerjesztése” következtében steril gyulladásos gócok alakulnak ki az agyban, és ezek azután az epilepsziához hasonló görcsös rohamokat válthatnak ki.

A macska autoimmun kórképeihez sorolható még – most már az akadémikus tudomány által is alátámasztva – az egyik leggyakoribb, súlyos betegség, a FIP, vagyis a macskák fertőző hashártyagyulladása. Ez – mint utóbb kiderült – valójában nem fertőz, mivel maga a betegség az immunrendszer egyensúlyának felborulása következtében kialakult autoimmun állapot következménye.

Az autoimmun macskabetegségek kiváltó okai

A macskákat érintő autoimmun betegségek okait már hosszú ideje kutatják, de mindez ideig nem sikerült egyértelműen megtalálni a tünetek kiváltó okait, és a legfrissebb kutatások is csak feltételezik, hogy milyen tényezők vezethetnek autoimmun megbetegedéshez. Egyelőre nincsenek egyértelmű válaszok a felmerült kérdésekre, hiányoznak még a deklaráltan hatékony, jól alkalmazható gyógymódok az akadémikus állatorvoslásban.

Hosszú évek tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy az esetszám növekedésében az eddig ismeretlen tényezőkön kívül a leglényegesebb kiváltó ok az immunrendszer egyensúlyának felborulása: a csontvelő által vezérelt, ellenanyag-termelő oldal (Th-2) túlzott aktivitása, szemben a csecsemőmirigy vezérelte immunsejtes oldal (Th-1) gyengülő aktivitásával, a csecsemőmirigy pusztulása következtében.

Mi okozhatja az immunrendszer egyensúlyának felborulását (Th-2 túlsúlyos immunrendszer kialakulását), a csecsemőmirigy pusztulását?

A legtöbb esetben az alábbiak közül egyszerre több tényező is szerepet játszhat egy autoimmun betegség kialakulásában:

  • Fizikai stressz (műtét, sérülés, betegség, korai ivartalanítás).
  • Érzelmi stressz (költözés, egy másik macska zaklatása, kevés hely, szűk élettér, ketrecben tartás, ide tartozik a gazdit ért stressz is!).
    A hosszú távon fennálló stressz megbetegít. A harmonikus, stresszmentes környezet is jelentős mértékben meghatározza a cicák egészségét. Figyelni kell a gazdi és állata közötti kölcsönhatásokra, a megfelelő élettérre, elegendő mozgásra. Egy társállat jelenléte akár zavaró is lehet, és ha kibékíthetetlen köztük az ellentét, akkor ezt a frusztráló, stresszt okozó tényezőt is célszerű valamilyen módon megszüntetni.
  • Táplálkozási stressz (alacsony minőségű/mennyiségű fehérje, glutén, növényi fehérje, szója, szintetikus ásványi anyagok és vitaminok, növényi antioxidánsok, D-vitamin hiánya, szintetikus K-vitamin, magnézium-sztearát).
    A nem megfelelő etetés révén a szervezetbe jutó nem kívánatos anyagok, illetve a kellő mennyiségben és összetételben be nem jutó tápanyagok hiánya. Sok esetben a gyenge minőségű tápok is nagyban hozzájárulhatnak e betegségek kialakulásához. Kerülni kellene a mesterséges adalékanyagokat.
    Lehetőleg minden összetevő természetes, friss és a legkevésbé feldolgozott legyen. Az állat szükségleteihez igazodó minőségi táplálékkal biztosíthatók az egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok, melyek nélkül az immunrendszer sem tudja hibátlanul ellátni szerepét.
  • Toxin-stressz (szobanövények, háztartási tisztítószerek, gyógyszerek, oltások, féreghajtók, parazitaírtók, -távoltartók, egyes macskák érzékenyebbek lehetnek bizonyos toxinokra, mint mások).
  • Az immunrendszer ellenanyag-termelő (Th-2) részét serkentő immunerősítők (a legtöbb immunerősítő!). Az ellenanyagok (antitestek) súlyosbítják az összes autoimmun betegséget.
    Az immunszuppresszív hatású szerek – mivel a sejtes immunitást (Th-1) is gátolják –, nehezítik a gyógyulást.
  • Fejlődési stressz (3 hónapos kor előtti elválasztás, 6 hónapos kor előtti ivartalanítás, elégtelen táplálkozás kölyökkorban).
  • Oltási stressz (3-4 hónapos kor előtt nem képesek a cicák antitestek termelésére, nem működik megfelelően a vakcinákra adott immunválasz. Ezért macskáknak kíméletesebb védekezést jelenthet a homeoprofilaxis.)
    A vakcinák bizonyos adalékanyagai, a háromnál több komponensű védőoltások túlterhelhetik az immunrendszert, ami annak hibás működését eredményezheti. Fontos, hogy a tenyésztő, illetve a tulajdonos a szükséges oltások beadatásakor – a kezelő állatorvossal egyeztetve – törekedjen arra, hogy a lehető legkisebb terhelésnek tegye ki a cicák szervezetét.

Az akadémikus orvoslás lehetséges gyógymódjai

Az akadémikus orvoslás elsősorban immunszuppresszív (immunrendszert elnyomó) terápiákkal kezeli ezeket a betegségeket. Ezekkel látványosan csökkenthetők a tünetek, ám hosszabb távon komoly mellékhatások léphetnek fel.

Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk? Megnő a legegyszerűbb kórokozókkal szembeni felülfertőződés veszélye. Előfordulhat hányás, hasmenés akár véres formában is, veseelégtelenség vagy akár iatrogen (gyógyszer okozta) Cushing-kór is, hogy csak a leggyakoribb mellékhatásokat említsem.

Alternatív terápiás módszerek

Azzal az örömteli hírrel szolgálhatok a gazdik számára, hogy praxisomban alternatív terápiás módszerekkel is segíthetünk az autoimmun betegségekben szenvedő macskákon. Soha nem a tüneteket, a betegséget kezelem, hanem mindig a beteget, a maga teljességében, egyedre szabott terápiával.

Egy jól megválasztott homeopátiás alkati szer hatékony támogatást nyújt a gyógyulásban. Fontos az egyedi szerválasztás!

A tartós gyógyuláshoz a felborult immunrendszer áthangolása is szükséges, ami az autoimmun betegségek esetében elsősorban a csecsemőmirigy regenerálásával történik. Ehhez a leggyakrabban használt homeopátiás szerek a Thymuline és a Thymus glandulae.

Kezeléseim a homeopátiára épülnek, de a legtöbb esetben más terápiás módszereket is segítségül hívok.
Alkalmazom még a homeopátiához legközelebb álló Bach-virágterápiát is, mely szintén egy információs gyógymód.

Rendelkezésünkre áll továbbá a gyógynövények széles köre vagy azok hatóanyagaiból álló készítmények – akár a nyugati, akár a kínai orvoslás szerint alkalmazzuk. A gyógynövények közül hatékonyan támogatja az immunrendszer egyensúlyának helyreállítását a növényi szterinek és a szterolinek keverékét tartalmazó készítmény, mely segít fenntartani a Th-1 és Th-2 fehérvérsejtek egészséges egyensúlyát, így elnyomja a túlműködő immunválaszt, modulálja a stresszválaszt, ily módon az autoimmun betegségek gyógyulását nagymértékben elősegítheti.Jó néhány esetben sikeresen alkalmazható az akupunktúra is, valamint a bőrbetegségek és FORL esetében a lágylézer fényterápia.

Megelőzés, felelős állattartás

Több évtizedes tapasztalatom alapján általánosságban kijelenthetem, hogy kívánni valót hagynak maguk után a gazdik állattartással kapcsolatos ismeretei. A legtöbb esetben a krónikus megbetegedések hátterében az állattartók tájékozatlansága, az ebből fakadó helytelen tartás is fellelhető. Ez igaz mind a macskatartókra, mind a kutyák gazdáira is. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az állatok tulajdonosai már kölyökkortól következetesen betartsák a felelős állattartás alapvető szabályait.

Kiemelném a helyes oltási program, az állat biológiai szükségleteinek legmegfelelőbb táplálás, valamint a stresszmentes környezet fontosságát. Ezért a munkám szerves részét képezi az állattartók ezirányú tájékoztatása, tanítása is. Ez többnyire a személyes találkozásainkkor valósul meg, de lehetőség van telefonos vagy online konzultációra is.

Rendszeres tanácsadással, utánkövetéssel, a gazdik együttműködésével közösen elérhetjük, hogy kedvenceik hosszú, kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessenek.

Dr. Kopócsi Andrea
holisztikus állatorvos, homeopata
Web: https://kimintvet.hu
E-mail: dr.kopocsi.andrea@gmail.com
Tel.: +36 20 928-4425

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Az egészséges állattartás három pillére