Mérgező anyagot találtak kaliforniai anyák tejében

Egy, texasi egyetemi kutatók által végzett vizsgálatban nagy koncentrációjú mérgező anyagot találtak több édesanya tejében. A perklorát nevű anyagot elsősorban rakéta-hajtóművek, ipari robbanóanyagok és a tűzijátékok juttatják a levegőbe. A perklorát elsősorban a pajzsmirigy megbetegedéseiben játszik szerepet, és különösen veszélyesnek minősül a gyerekek számára. Számos amerikai államban kimutatták a jelenlétét az ivóvízben és egyes zöldségfélékben is.

A tanulmány szerint nemcsak az anyatejben mutatták ki, hanem az Egyesült Államok 35 tagállamában az ivóvízben és a zöldségfélékben is megtalálták perklorátot, és különösen magas arányban fordul elő Kaliforniában. Ezt a szakértők azzal magyarázzák, hogy az űrkutatási programnak és a hadsereg által végzett számos rakétakísérletnek ez az állam ad otthont. Érdekesség, hogy a perklorát aránya jóval kisebb volt az élelmiszerüzletekben vásárolható tehéntejben, mint az édesanyák tejében. (Eszerint a szarvasmarha védekező- és méreganyagszűrő rendszere legalábbis e tekintetben biztosan tökéletesebb, mint az emberé – A szerk.)

A 16 millió kaliforniait tápláló vizekben éppúgy jelen van a perklorát, mint a Colorado folyóban, amely Dél-Kaliforniában és Arizonában az ivóvíz és az öntözés legfőbb forrását jelenti.

A kutatásról az Enviromental Science and Technology című szaklap számolt be 2005. február végén. A cikk nyomán egyes társadalmi érdekvédő csoportok javasolják az állami és szövetségi hatóságoknak: hívják fel az édesanyák figyelmét, hogy mielőtt táplálni kezdik kicsinyüket, ellenőriztessék tejüket.