Vuvuzela – megsüketít és fertőz

A dél-afrikai világbajnokságon máris elhíresült, amúgy is túl zajosnak tartott vuvuzela, azaz darázskürt egy londoni orvos szerint náthát és influenzát is terjeszthet.

20100625_vuvuzela2A vuvuzela, ez a hosszú, műanyag levegőkürt, amely legalább olyan gyakori a dél-afrikai futballmeccseken, mint a kényelmetlen székek a stadionokban, a halláskárosodás mellett egyéb veszélyeket is rejt – hívta fel a figyelmet dr. Ruth McNerney, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének kutatója.

„A vuvuzela náthát és influenzát is terjeszthet, mert rengeteg lehelet halad keresztül rajta” – állítja a kutató. A szakember szerint a vuvuzela nagyobb mértékben fertőzhet meg másokat, mint a köhögés vagy a kiabálás.

McNerney munkatársaival a közelmúltban nyolc egészséges önkéntes részvételével azt vizsgálta, megfújása után mi jön ki a hangszer másik végén. A vuvuzela alján apró cseppek alakultak ki, amelyek az influenza és a nátha kórokozóit hordozhatják. Etikai okokból egyelőre nem teszteltek beteg embereket, de az máris egyértelműnek látszik, hogy a vuvuzela nátha illetve influenzaterjesztő hatása létezik.

Védekezzünk ellene

Dr. Maggi Soer, a pretoriai járványügyi intézet kutatója is egyetért abban, hogy a hangszer káros lehet, mert az emberek gyakran adogatják át egymásnak a darázskürtöt. A dél-afrikai kutatót azonban a másik kockázat, a halláskárosodás még jobban izgatja. Tudományos kutatások igazolják, hogy a kürt káros hatással lehet a dobhártyára, amennyiben valaki huzamosabb ideig ki van téve a hangjának. Soer ezért azt tanácsolja, hogy a szurkolók vigyenek magukkal gyógyszertárban vásárolt, vagy akár házilag készített füldugót a meccsekre.

Persze az eltökélt futballszurkolókat egy egyszerű nátha vagy influenza, de valószínűleg még a halláskárosodás veszélyes sem tántorítja el attól, hogy kipróbálják a helyi specialitást.

(Forrás: Nem csak megsüketít, náthát és influenzát is terjeszt a vuvuzela)