Mit okozhat a terhesség alatti stressz a babának?

Nagyobb valószínűséggel lesz a gyerek nehéz természetű, viselkedési zavaros, ha az anya a terhesség ideje stresszes környezetben telik, ugyanis a stresszhormonok magas szintje befolyásolja az agy szerkezetének méhen belüli fejlődését.

A kutatás során több ezer gyereket követtek az anyaméhben töltött időszaktól iskoláskorukig, ennek alapján a stresszhormon szintjének emelkedése megemeli a figyelemhiányos, hiperaktív és egyéb viselkedési zavarok előfordulási valószínűségét. Ezen hormonok befolyásolják a kezességet is, vagyis hogy jobb vagy balkezessé válik a gyerek – derült ki a Glasgowban a Brit Pszichológiai Társaság évente megrendezett kongresszusán. A kézdominancia megfigyelése segíthet az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) diagnosztikájában is.

Alina Rodriguez kutató több mint 1700 édesanyát és gyermekeiket vizsgált Londonban a King´s College Pszichiátriai Intézetében. Azok az édesanyák, akik sok stresszel vagy gyásszal szembesültek terhességük során, illetve partnerkapcsolati nehézségekkel küzdöttek, kétszer gyakrabban szültek olyan gyermeket, akik öt éves korukban „váltott kezesekké” váltak. A „váltott kezesek” egyik kezükkel írnak, de másik kezükkel dobnak el vagy kapnak el egy labdát. Ez más, mint a kétkezesség, mert ilyenkor a két kéz nem egyformán hatékony egyes tevékenységek elvégzésében.

Ezen terhességekből született gyerekek között gyakoribb az ADHD, gyakoribb az érzelmi probléma és több a nehéz természetű gyerek, akik ráadásul nehezebben jönnek ki társaikkal is. A kutató ennek ellenére úgy gondolja, hogy nincs ok aggodalomra. „Kismamaként fontos kívülről is figyelni magunka, kicsit kivonni magunkat a munka hatása alól és megpróbálni relaxálni, elfogadni a környezet támogatását és olyan dolgokkal foglalatokodni, amitől jól érezzük magunkat” – javasolja Rodriguez.

Nagyon régóta tudjuk, hogy a terhes kismamák több törődést és odafigyelést igényelnek, a mai kismamák sokkal stresszesebbek, mint egykori társaik. Egy korábbi finn tanulmány 8000 gyerek vizsgálata alapján mutatott összefüggést a terhességben megélt stressz mennnyisége, a váltott kezesség és a viselkedési problémák között. Közöttük kétszer gyakoribb, hogy nyolc éves korukra gondjuk van a házi feladattal. A stressz amit Dr. Rodrigez vizsgált, kiterjedt a depressziós attitűdre, a gyászeseményekre illetve a párkapcsolati nehézségekre is. További vizsgálatok szükségesek a munkahelyi stressz hatásairól is.

(Forrás: medipress.hu)