A meleg vizes medencék télen betegségeket terjeszthetnek

Fürdőzéssel összefüggő járványok télen is előfordulhatnak, különösen meleg vizes medencék vagy gyógyfürdők használatát követően – derül ki egy amerikai jelentésből. A jelentés adatai szerint 2009-2010-ben összesen 81 járvány és 1326 megbetegedés fordult elő az Egyesült Államokban medencékkel, tavakkal, meleg vizes és gyógyfürdőkkel összefüggésben.

A meleg vizes medencék télen betegségeket terjeszthetnekJárványnak minősül már az is, amikor legalább két ember, akik körülbelül egy időben látogatták meg ugyanazt a helyszínt, megbetegszik. E járványok közül nyolcvan (22 százalék) a meleg vizes és gyógyvizes medencékhez kapcsolódott, és a járványok körülbelül 40 százaléka februárban vagy márciusban következett be. A téli járványok közül sok szállodákban ütötte fel a fejét.

A meleg vizes/termálvizes medencékkel összefüggő megbetegedések egyik leggyakoribb kóroka a Pseudomonas aeruginosa baktérium fertőzése. A CDC szerint egészséges emberekben olyan meleg fürdővíz behatása következtében alakulhat ki fülfertőzést vagy bőrkiütést okozó Pseudomonas aeruginosa fertőzés, amely nincs megfelelően klórozva. Michele Hlavsa, a CDC víz útján terjedő betegségek megelőzésére szakosodott osztályának kutatója elmondta, hogy a meleg vizes medencék magas hőmérséklete miatt nagyon nehéz fenntartani a fertőtlenítő megfelelő szintjét.

A várakozásoknak megfelelően a rekreációs fürdővizekkel összefüggő járványok többsége a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban következett be. A leggyakoribb kórok a Cryptosporidium, a hasmenést okozó parazita.

Hlavsa elmondta, hogy a fürdőzők úgy védhetik meg legjobban önmagukat és másokat a fertőzésektől, hogy a fürdőzés előtt lezuhanyoznak, és ha hasmenésük van, nem mennek bele a fürdővízbe. A másik jó tanács az, hogy ne nyeljük le a fürdővizet.

„Mindenki azt hiszi, hogy a klór azonnal elpusztítja a kórokozókat, pedig a többségüket csak néhány perc elteltével tudja kiirtani. Ha tehát valaki nyel a kórokozókkal szennyezett fürdővízből, megbetegedhet” – magyarázta Hlavsa.

A beszámolót a CDC e heti Morbiditási és Mortalitási Jelentése tartalmazza.