A súlyos fertőzések és az öngyilkosság kapcsolata

A súlyos fertőzések miatt kórházba kerülő betegeknél nagyobb a kockázata, hogy öngyilkosság következtében halnak meg. A háttérben biológiai ok állhat. A HIV/AIDS-ben vagy hepatitisz fertőzésben szenvedőkre leselkedik a legmagasabb kockázat, körükben több mint kétszeres az öngyilkosság valószínűsége, mint az e betegségekben nem szenvedő személyek esetében.

A JAMA Psychiatry augusztusi számában megjelent, több mint 7 millió emberre kiterjedő kutatásban dán kutatók kimutatták, hogy a fertőzésekkel kórházba került személyek 42 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg öngyilkosság következtében, mint azok, akiknek kórelőzményeiben nem szerepel súlyos fertőzés.

Depresszió, öngyilkosságA HIV/AIDS-ben vagy hepatitisz fertőzésben szenvedőkre leselkedik a legmagasabb kockázat, akiknek körében több mint kétszeres az öngyilkosság valószínűsége, mint az ezekben a betegségekben nem szenvedő személyek esetében.

Bár a kutatás nem mutatott ki közvetlen ok-okozati összefüggést, a tanulmány szerzői szerint az eredmény nem csupán a súlyos megbetegedések pszichológiai hatását tükrözi, hanem a fertőzések közvetlen módon, az agy gyulladásával járulhat hozzá az öngyilkosság kockázatának megnövekedéséhez.

„Azt tudjuk, hogy a gyulladás depressziós tüneteket válthat ki” – magyarázta dr. Lena Brundin, a michigani Van Andel Kutatóintézet munkatársa. Ezt állat- és emberkísérletek is alátámasztják.

Az interferon gyógyszer például az immunrendszer gyulladásos válaszát váltja ki, és az ezt szedő betegek közel 45 százalékában alakul ki depresszió a kezelés során. Az interferont bizonyos fertőzések és daganatos betegségek kezelésében alkalmazzák.