Ígéretes módszer a magas vérnyomás és a migrén ellen

Forradalmi változásokat hozhat mind a magas vérnyomás, mind a migrén kezelése terén az a két ígéretes tanulmány, amelyek eredményeit most tárták a nyilvánosság elé az Amerikai Szív Társaság idei konferenciáján. Az új módszer lényege, hogy miközben az agy elektromos aktivitását méri, hallható jelekké alakítja azt, és ezeket visszajuttatják az illető agyába.

A tanulmányokban bemutatott vizsgálatok során egy újfajta, nem invazív idegtechnológiai eljárást alkalmaztak a szakemberek, amely lényegében egy magas felbontású, relációs, rezgésalapú EEG tükrözés, röviden HIRREM. Az eljárás során a páciens fejbőrére szenzorokat helyeznek, melyek az elektromos aktivitásokat, valamint a bal és jobb agyfélteke közötti esetleges kiegyensúlyozatlanságokat, illetve a túlzott ébrenlétet mérik.

Normál értékre állhat be a vérnyomásAmint arról Hossam A. Shaltout, a Wake Forest Orvosi Iskola szakembere beszámolt, a legtöbb embernél a jobb és bal agyfélteke között viszonylag kiegyensúlyozott az elektromos aktivitás, ha azonban ez az egyensúly felborul, az krónikus stresszérzést okozhat, és így közvetve szerepet játszhat a magas vérnyomás, a migrén, az álmatlanság, a depresszió vagy éppen a hőhullámok kialakulásában.

Az új módszer lényege éppen az, hogy miközben az agy elektromos aktivitását méri, hallható jelekké alakítja azt, és ezeket visszajuttatják az illető agyába. Ez a valós idejű visszacsatolás jelentős hatással van az agy kimeneti rendszerére, az elektromos hullámok ugyanis fokozatosan és maguktól visszaállnak a kiegyensúlyozott állapotba.

A módszer tervezői hangsúlyozzák, hogy itt nem egy orvosi eszközről van szó, ugyanakkor az orvosok figyelmét mindenképpen felkeltette ez a lehetőség, ezért több vizsgálatot is elvégeztek ezzel kapcsolatban.

Az első vizsgálat során öt férfit és öt nőt kísértek figyelemmel, akik mind első fokú magas vérnyomásban szenvedtek. Átlagosan nem egészen 18 kezelésre volt szükségük ahhoz, hogy az alanyok szisztolés vérnyomása 152-ről 136-ra csökkenjen, míg a diasztolés vérnyomásuk 97-ről 81-re essen vissza, valamint az álmatlanság és a szorongás terén is javulások álljanak be (140-es illetve 90-es érték felett beszélünk magas vérnyomásról).

A második vizsgálatban 52 migrénes felnőtt vett részt, akik átlagosan 15,9 kezelést kaptak, és valamennyien pozitív változásról számoltak be az álmatlanság, a fejfájás és a hangulatuk terén egyaránt.

A szakemberek most arra készülnek, hogy nagyobb méretben, 400 önkéntes bevonásával is elvégzik a fenti kísérleteket, és amennyiben azok is hasonlóan ígéretes eredményeket hoznak, az valóban hatalmas áttörést jelenthet a magas vérnyomás és a migrén kezelése terén.