A modellek ne zsebkendőt egyenek

A modellek külsejét évek óta sok kritika éri. Túl vékonyak, és irreális képet adnak arról, hogyan néz ki egy nő. A fiatal lányok pedig sokszor azokhoz hasonlítják magukat, akiket a tv-ben és a magazinokban látnak, ami rossz énképhez vezethet. Pletykák keringenek arról, hogy a modellek kiéheztetik magukat azért, hogy alkalmazzák őket egy-egy munkára.

Emiatt egyre több olyan intézkedést vezetnek be, ami egy újfajta felfogást próbál közvetíteni. Például 2015 decemberében Franciaországban elfogadtak egy olyan törvényt, amiben meghatározták, hogy a modellek BMI szintjének minimum 18-nak kell lennie ahhoz, hogy dolgozhassanak.

Tanúk előtt kell enni

Ma már azok a nagy divatmárkák, divatirodák és modellekkel foglalkozó ügynökségek, amelyek nem teljesítik ezt az előírást, azt kockáztatják, hogy nagy eséllyel kapnak magas pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést. Sőt, létezik egy olyan új intézkedés, amely teljesen máshogy közelíti meg a problémát, és sok emberben kérdéseket vethet fel. Ebben az új offenzívában – annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet tegyenek az étkezési zavarok ellen – egy brit divatmárka olyan szerződést fogalmazott meg, amelyben a modelleket arra kötelezik, hogy mások előtt egyenek.

Heidy Rehman, a Rose&Willard divatmárka tulajdonosa elmagyarázza, hogyan jutott erre a döntésre. Tökéletesen érthető, ha egyesek úgy érzik, hogy ez pontosan olyan, mint a gyermekfelügyelet, de ugyanakkor úgy gondolja, hogy egy nagy márkának igenis felelősen kell gondolkoznia a fiatal modellek egészségéről. Ezek a lányok és fiúk olyan iparban dolgoznak, ahol folyamatos nyomás nehezedik rájuk, hogy kiéheztessék magukat, ami káros az egészségükre, és általánosságban véve az egész életükre.

Rehman olyan történeteket ismertet, melyek szerint a modellek normális ételek helyett zsebkendőt esznek egy-egy fotózás előtt azért, hogy ne korogjon a gyomruk. Nagyon fontos, hogy ezek az esetek több figyelmet kapjanak, és több szó essen erről a témáról.

Minden olyan modellt, aki Rose&Willard kampányban szerepel, nemcsak köteleznek arra, hogy rendesen egye a fotózások előtt, de mindezt a márka asszisztenseinek jelenlétében kell megtennie. Rehman azt reméli, hogy ezzel megelőzhetik azt, hogy a fiatal modellek kidobják a kapott ételeket, vagy csak uborkán éljenek.

Vannak, akik a Rose&Willard kampányát csupán reklámfogásnak tartják, mások szerint viszont pozitív, hogy ezzel a módszerrel a márka a sebezhető fiatalokat próbálja megvédeni.

(Hollandból fordította: Rebecsák Anita)