Miért a nők betegebbek a stressztől?

A nők sebezhetőbbek bizonyos stressztől függő, illetve allergiás eredetű betegségekre, mint a férfiak. Miért működik a nők immunsejtjeinek egyik típusa egészen másként, mint a férfiaké, és miért vannak a stresszhatás alatt levő nők jobban kitéve bizonyos betegségeknek? Az ok: a fehérvérsejtjeik egyik típusának, a hízósejteknek a különbözősége.

Az Adam Moeser professzor vezette kutatócsoport a Michigan State University Állatorvosi Karán felfedezte, hogy több, mint 8000, eltérő gént találtak a női hízósejtekben a férfiakéhoz képest. A férfi és női hízósejteknek ugyanazok a gének vannak a kromoszómáján, leszámítva az XY kromoszómát, mégis óriási a különbség a nemek között a gének működésében.

A DNS-től függ

A hízósejteknek a stresszel kapcsolatos betegségekben van kulcsszerepük, az ilyen típusú betegségek sokkal gyakoribbak a nők körében: allergiás rendellenességek, autoimmun betegségek, migrén, IBS (irritábilis bél szindróma).

Az irritábilis bél szindróma a bélcsatorna rendellenessége. Komoly alhasi fájdalommal jár, és az Egyesült Államok lakosságának csaknem a negyedét érinti. A nők négyszer akkora gyakorisággal érintettek ebben a betegségben, mint a férfiak.

A gének mélyebb elemzése rávilágított, hogy ez a tény kapcsolatban áll a gyulladáskeltő anyagok termelésével és tárolásával: jóval agresszívabb választ váltanak ki a szervezetből, és így betegség keletkezik. Ez megmagyarázhatja, hogy a nők – vagy éppen a férfiak – miért hajlamosabbak bizonyos típusú betegségekre.

A gének működésének megismerésével a tudósok új, szex-specifikus terápiát fejleszthetnek ki, ami megcélozza az érintett immunsejteket, amelyektől megszűnik a betegség. Még hátra van azonban egy fontos lépés a kutatásban: meg kell találni azt a fejlődési stádiumot, amikor az immunsejtek elkezdenek eltérően működni.

Sok hízósejtes betegség már a gyermekeknél nembéli különbséget mutat, és ha sikerül a betegség fellépésének időpontját és a befolyásolás mechanizmusát azonosítani, még jobban megérthetjük, hogyan képesek ezek az immunsejtek betegséget okozni, és akkor tudnánk, mikor érdemes közbelépni az új típusú terápiával – mondja Moeser.

A tanulmányt a Biology of Sex Differences című folyóirat publikálta.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés