Bento: egészséges ebéd a japán ételdobozban

A japánok általában fiatalosok és karcsúak. Ezt nagy részben az étkezési szokásaiknak is köszönhetik. Egy korábbi cikkünkben már olvashattak a japán nők karcsúságának titkáról, most nézzük meg kicsit konkrétabban, hogy is ültetik át az elveket a gyakorlatba. Ismerkedjünk meg a japán ételdobozzal, a bento box-szal, és nézzük, meg mi kerül bele.

A japánok arról híresek, hogy az ételeket művészettel kombinálják, és ez meglátszik a bento dobozok tartalmán is. Egy kis extra képzelőerővel és élénk színek kombinálásával a bento dobozok tartalma gyönyörködteti a szemet és kóstolásra csábít.

Kis dobozban, kreatívan

Maga a „bento” japán szó kényelmet jelent. A bento ebédek és uzsonnák olyan népszerűek, hogy az ázsiai országok után már a nyugati világban is egyre jobban terjednek.

A hagyományos bento dobozok fekete, lakkozott, négyzet alakú dobozok voltak. A maiak már általában műanyagból készülnek, számtalan színben és formában. A dobozokban külön rekeszek vannak, beleillő tálkákkal, vagy ételdarabokkal, pl. sárgarépával osztják részekre. A dobozok nem túl nagyok, ezért az ételeket kis helyen, kreatívan kell elrendezni.

A hagyományos bento ebéd 50% fő fogásból és 50% köretből áll, bőségesen kiegészítve zöldséggel. Az arány lehet 4:3:2:1 is, amikor a fő fogás a legnagyobb rész, ezt követi a köret, majd a zöldség és végül egy rész desszert. A lényeg, hogy egészséges ételt kínáljanak játékosan művészi formában. A bento ebédek tipikus összetevője a rizs, hús, hal, tojás, pácolt hal vagy savanyított zöldség, friss zöldség és gyümölcs, desszert. Az európai típusú bentok salátát, tésztát és pékárut is tartalmazhatnak.

Egyszerű bento ebéd tésztából és salátából

Béleljük ki a dobozt néhány friss, zöld spenótlevéllel, majd osszuk ketté hosszában frissen csíkokra vágott sárgarépával és jégcsap retekkel. Az egyik rekeszbe tegyünk forró tésztát, szórjunk rá egy kis sajtot, és díszíthetjük petrezselyemmel. A másik rekeszt töltsük meg egy nagy adag mediterrán salátával. A színhatás kedvéért dobjuk fel néhány karika paradicsommal. Desszertnek tehetünk mellé még néhány szem epret vagy cseresznyét is.

Ha nem ragaszkodunk a főtt ételhez, lehet a dobozban például kétszersült, főtt tojás, sonkatekercs és egy fél narancs.

Miért jó a bento ebéd?

  • Könnyű összeállítani
  • Az összetevők legtöbbje megkapható a piacon
  • A hús aránya jóval kisebb, mint a nyugati ételekben, ezért a megfelelő tápérték mellett is segíti a súlycsökkenést
  • Az ételek gyereknek és felnőttnek egyaránt szemet gyönyörködtetőek

A bento doboz előző nap is elkészíthető, de a gyakorlott japán háziasszonyok nem töltenek 20 percnél több időt a főzéssel és összeállítással. A fogások elkészítésnél az egyszerűségre törekszenek, a grillezés, párolás ráadásul az ételek vitamintartalmát is megőrzi.

A díszítéshez érdemes néhány sütikiszúró formát használni, főleg, ha gyerekek számára állítjuk össze az ételt.

Azt mondják, az igazán jó étel egyaránt gyönyört okoz a szemnek, az orrnak és az ízlelőbimbóknak. A bento ételek ilyenek.

Harrach Orsolya

Ha szívesen olvasna még a japán táplálkozási szokásokról és életmódról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért maradnak karcsúk a japán nők?