Uborka a pipereszekrényben

Az uborkát már az indiánok is ismerték, salátának vagy köretnek tálalták fő ételhez, hiszen tudták, jót tesz az emésztésnek. Ismeretes olyan írás is, amely arról tanúskodik, hogy Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a növényt. Megparancsolta, hogy még a hadjáratra is vigyék el a szekereken nevelt „mozgó ültetvényeket”.

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély.

Szépségápolás kívül-belül 

Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Rendszeres fogyasztásától üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk. Más zöldséglevekkel is (például répa) nyugodtan keverhetjük.

Kiváló szépítőszer. Nem hiába használják a gyógyászatban is egyes bõrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Az uborkalé, vagy pép az erős fájdalommal járó rovarcsípésekre (méh, szúnyog, homoklégy) is jótékony hűsítőként hat. Ha napégette bőrfelületre pépesített uborkát kenünk, elkerülhetjük a bőr felhólyagosodását.

Nem csak arcpakolási szernek kiváló, de bőrtisztító hatása miatt is kedvelt. Lereszelve vagy karikára vágva is feltehetjük pakolásnak. Körülbelül 20 percig hagyjuk a bőrön. Lemosva az arc üdébb és frissebb lesz.

Hogyan fogyasszuk?

Az uborkát egész évben fogyasztjuk friss és tartósított formában. Savanyítás során a zöldségek veszítenek tápértékükből. Ennek mértéke függ a savanyításhoz használt folyadék mennyiségétől, és attól, hogy fogyasztás előtt mennyi ideig álltak a tartósító lében. A tárolás során a savanyúságok elveszítik vitamin- és ásványi anyag tartalmuk egy részét, de ez nem jelentős. Táplálkozásunkban a nyersen vagy párolva fogyasztott zöldségek mellett ugyanúgy helye van a tartósítva eltett savanyúságoknak, például csemegeuborkának is.

A friss uborkát főleg salátának, vagy körítésnek készítjük el, de uborkalé és leves is készíthető belőle. Salátája jót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni.

Uborkaleves

A meghámozott uborkát fokhagymával és joghurttal összeturmixoljuk. Fűszerként fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni. Gyorsan elkészíthető, frissítő nyári étel.

Töltött uborka

Hozzávalók:

  • 4 kis salátauborka
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 keményre főzőtt tojás
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1-1 csipet só, fehér bors
  • reszelt szerecsendió
  • 1-1 evőkanál vágott kapor és petrezselyemzöld
  • 30 dkg sovány főtt sonka
  • 2 vöröshagyma
  • 1,2 dl forró húslé (leveskockából)

Az uborkát meghámozzuk, lemossuk és leszárítjuk. Felső harmadát hosszában levágjuk. A magokat egy kiskanállal kivájjuk. Az uborkát lisztbe mártjuk.

2 evőkanál olajat felforrósítunk, és az uborkák mindkét oldalát megpirítjuk rajta. A keménytojásokat megtisztítjuk, a sárgákat összekeverjük a tejszínnel, a fűszerekkel. A sonkát kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, és 1 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, majd a sonkakockákat is hozzáadva, állandóan forgatva tovább pirítjuk.

Kihűtjük és hozzáadjuk a tojásos keveréket. A feldarabolt tojásfehérjét is a töltelékhez keverjük. Az uborkát megtöltjük a masszával, tetejére illesztjük a levágott részeket. A megmaradt olajat felforrósítjuk, beletesszük a töltött uborkákat, aláöntjük a zöldséglevet, és lefedve, lassú tűzön 30 percig pároljuk.

Kaporral díszítve, sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

(Forrás: Uborka a kozmetikában, Uborka, nem csak szépítésre, Do pickles have about the same amount of nutrition as raw cucumbers? angolból fordította: Harrach Orsolya, Töltött uborka)

Ha szívesen olvasna az uborka jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Az uborka – kalóriaszegény karcsúsító