Kifogások helyett …

Szeptember 1-jén ismét elkezdődött az iskola. Az elsősök még örömmel és izgalommal készülnek az új életre, a felsőbb osztályosok azonban általában kitolnák még a nyarat, és inkább a haverokat meg a későn kelést választanák, mint a tanulást. Apróbb kiegészítőkkel talán segíthetünk nekik, hogy jobb hangulatban kezdjenek hozzá.

Mire a gyerek előveszi a könyvet, és végre megtalálja a megfelelő oldalt, ahol a lecke van, sokszor már el is veszítette a (nem létező) kedvét a tanuláshoz. Ugorjunk át ezen az első lépésen. Szoktassuk rá, hogy használjon könyvjelzőt, így egy mozdulattal a kívánt részhez juthat.

Készítsünk neki – vagy vele együtt – egyedi könyvjelzőket, minden tantárgyhoz mást és mást.

Még csak különleges alapanyagokra sincs szükségünk. Sima kartonpapír (egy dosszié hátoldala is tökéletesen megteszi), némi öntapadós fólia és a különböző tantárgyakhoz kapcsolódó kis méretű képek. A bélyegek, ha akadnak még a háztartásban, például kiválóan megfelelnek, és sok témához kapcsolhatók. Ezenkívül szóba jöhetnek még szalvétamotívumok, újságokból kivágott képek, öntapadós matricák, akár a gyerek saját rajzai is.

Vágjuk ki a képecskék méretének megfelelő kartonpapírcsíkot, ragasszuk rá a képet, majd simítsunk rá mindkét oldalon öntapadós fóliát. Tartósabb lesz, és nem is koszolódik. Bár az sem baj, ha „elkopik” a könyvjelző, bármikor készíthetünk újat, új ábrával – az aktuális tananyagnak, a gyerek hangulatának, érdeklődési körének éppen megfelelőt.

Még ennél is egyszerűbb módja a könyvjelző készítésének, ha a tankönyv hosszabbik oldalának méreténél kb. 12 cm-rel hosszabb színes szaténszalagot vágunk, amelynek két végére a szalaghoz passzoló gyöngyöt vagy gombot fűzőnk. Hogy le ne csússzon, kössünk rá csomót. Ennek a könyvjelzőnek mindkét vége kilóg a könyvből. Itt az eltérő színek jelzik a különböző tantárgyakat, és segítenek a könyvek közti gyorsabb tájékozódásban is.

Ahhoz, hogy gyermekünk haladjon és eredményeket érjen el, döntő fontosságú, hogy szívesen járjon iskolába, öröm, humor és kellemes környezet társuljon a tanulás fogalmához. Bár ez elsősorban az iskolán és a tanárokon múlik, lehetőségeinkhez képest tegyük mi is érdekesebbé, szórakoztatóbbá számára a tanulást.

Harrach Orsolya