Rosszul alszunk, ha iszunk

Óriási tévhit, hogy az alkoholtól mélyebben alszunk – kutatás bizonyítja, hogy az éjszaka második felében, elsősorban a nőknél, ébrenlétet okoz a szeszes ital.

Alvás üveggelVan, aki a könnyebb elalvás érdekében iszik egy pohár sört vagy bort, így nem csoda, hogy elterjedt az a tévhit, miszerint az alkohol jó hatással van az elalvásra. A legújabb kutatások pont ezt cáfolják meg: igaz ugyan, hogy az éjszaka első felében valóban segít, hiszen elálmosít, második felében azonban éppen ellenkező hatást ér el. Ráadásul a nők sokkal rosszabbul alszanak alkoholfogyasztás után, mint a férfiak.

A kutatás

J. Todd Arnedt vezette azt a kutatást, amely bebizonyította, hogy alkoholfogyasztás után a nők sokkal rosszabbul alszanak, mint a férfiak. Arnedt és társai a vizsgálathoz összesen 93 egészséges, huszonéves fiatalt (59 nőt és 34 férfit) kért fel, közülük 29-nek családi körtörténetében fordult már elő alkoholizmus.

Este nyolc és tíz óra között a résztvevőkkel alkoholt és alkoholmentes italt itattak, a részegség mértékét szondával mérték közben. Ezek után az önkéntesek aludni mentek, állapotukat pedig egész éjszaka, éjjel tizenegy és reggel hét között folyamatosan figyelemmel tartották.

Az eredmény

Azok a nők, akik ittak alkoholt, kevesebb órát töltöttek alvással, többször felébredtek éjszaka, nappal pedig álmosnak érezték magukat. A családi kortörténetben szereplő alkoholizmus nem befolyásolta a kutatást, az eredmények viszont jól mutatják, hogy az alkoholt fogyasztó nők zaklatottabban aludtak, mint a férfiak. Azok, akik fogyasztottak szeszes italt, nehezebben keltek fel reggel, mint a placebót fogyasztó társaik, legyen szó nőről vagy férfiról.

Mi az oka?

Nagyon érdekes, hogy az alkohol az éjszaka első felében segíti a pihenést, amitől nagyon mélyen tudunk aludni. Később azonban a szesz növeli az ébrenlétet, ami különösen igaz a nőkre, akik emiatt kevesebbet alszanak, és többször fel is riadnak éjszakánként. Ennek nagyon egyszerű oka van: a nők és a férfiak szervezete másképpen metabolizálja (bontja le) az alkoholt.

Az alvás ellenségei

Koffein: ez a stimulálószer nem csak a kávéban található meg, előfordul még a kakaóban, kólában, csokiban, sőt, sok fájdalomcsillapítóban is. Bár a koffeint tartalmazó italok vagy ételek átmenetileg növelik az energiát, egy idő után stimulálják az idegrendszert, és fokozzák az adrenalintermelést.

Nikotin: A dohányban lévő nikotin is izgatja az idegrendszert, ráadásul még a vérnyomást is megnöveli. Vizsgálatok bizonyítják azt is, hogy a dohányosok éberebben alszanak, és többször felébrednek éjszaka, mint nemdohányzó társaik.

Drogok: Az élénkítőszerek a koffeinhez hasonlóan működnek, rossz alvást és állandó izgatottságot eredményeznek.

Receptre kapható gyógyszerek: minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, így aki érzékeny, mindenképpen olvassa el a tabletta útmutatóját, mielőtt beszedne egyet.

(Forrás: Sleep patterns in women interrupted more after alcohol consumption, angolból fordította: T. B.)