Az elfelejtett lenolaj

Az olasz olívaolaj s az argentin fűszerolaj áradat következtében az utóbbi években fele-désbe merült egy olajfajta, amely tulajdonképpen sokkal több figyelmet érdemelne: a sokoldalú lenolaj.

Lenmag és lenolajLenolaj: egészséges és sokoldalú

A len magjából kivont lenolaj nem csak egészséges és ízletes tartozéka minden konyhának, hanem faanyagvédő szín- és konzerválószerként is használják. Másik nagy felhasználói területe a kozmetikai ipar.

Nem hangzik túl kecsegtetőnek? Mégis az. Ugyanis az erősen dió ízű, enyhe szénaaromájú lenmag olaj igazi alternatívája az olíva- vagy napraforgó olajnak. Mivel a lenolajat nem kell hevíteni, számos lenolaj recept létezik salátákhoz, hideg ételekhez és túróhoz.

Lenolaj: omega-3-zsírsavak szállítója

Azáltal, hogy omega-3 zsírsavakban gazdag, a lenolaj nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár: pozitívan hat a koleszterinszintre és az immunrendszerre, segít a depresszió és hiperaktivitás esetén, a menopauza idején és a rákterápiában is. Még a bélflóra is profitál belőle. Háziszerként már régóta használják köhögés és rekedtség ellen. Összegezve a lenolajnak számos egészséges hatása van.

A lenolaj gyártása és tárolása

A lenolaj érett lenmagból készül. Ehhez a lenmagot vagy forrón, vagy hidegen sajtolják. Kímélőbb eljárás a hidegsajtolás, mivel ez esetben a legtöbb vitamin és tápanyag megmarad. Mindegy, hogy miként sajtolják, a nagy értékű természetes terméknek van egy hátránya: A nagymennyiségű omega-3 zsírsavtartalom miatt a levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik, és keserűvé válik. A lenolajnak ezért csekély idejű az eltarthatósága, mintegy 2 hónap. Hűvösen és sötétben kell tartani, lehetőleg hűtőszekrényben, de legjobb a mélyhűtőben. Alacsony olvadáspontja miatt -20 °C-ig problémamentesen tárolható, anélkül, hogy megdermedne.

A lenolaj felhasználása

Legjobb az egészen friss lenolaj íze, ezért ajánlatos kis flakonokban megvenni az aranysárga folyadékot. Noha a dióíz nem mindenki ízlése, legalább egyszer érdemes kipróbálni. Lenolaj felhasználásával számos különböző recept létezik. Álljon itt most egy klasszikus recept kevésbé tapasztalt fogyasztók számára, és egy egzotikus ételrecept a lenolaj rajongók kedvéért. A receptek két személyre szólnak.

Klasszikus: lenolaj túróval és héjában főtt burgonyával

Dióíze miatt a lenmag olaj jól illik az enyhén kéntartalmú ételekhez, mint a sajt, hal, joghurt, tojás vagy túró. Hagyományos recept  a lenolaj hajában főtt burgonyával és túróval. Ehhez csak néhány hozzávalóra és mintegy 30 perc időre van szükség.

  • 6 közepes nagyságú burgonya
  • 500 g túró
  • 1 hagyma
  • 1/2 csésze tej
  • friss metélőhagyma
  • 4 evőkanál lenolaj
  • só és bors

A burgonyát sós vízben megfőzzük. Eközben a túrót tejjel (esetleg íróval) és a lenolajjal krémszerűvé keverjük. A hagymát és metélőhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a túróhoz, sóval és borssal fűszerezzük. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, és a túróval felszolgáljuk. Illik hozzá a saláta, természetesen lenolaj öntettel.

Egészséges és egzotikus: gyümölcssaláta lenolajjal

Különösen télen nem könnyű elegendő vitaminhoz és tápanyaghoz jutni. Ez a gyümölcs-aláta trópusi gyümölcsökkel, diófélékkel és lenolajjal igazi vitaminbomba. Ezen felül ízletes alternatívája a csokoládénak és a chipsnek.

  • 1 alma
  • 1 körte
  • 2 mandarin
  • 1 narancs
  • 1 grapefruit
  • ½ mangó
  • 30 g dióbél
  • 1-2 evőkanál lenolaj

A narancsot, mandarint és a grapefruitot meghámozzuk, és a szeletek közti fehér bőrt eltávolítjuk. A mandarinszeletek egészben, a narancs- és grapefruit-szeletek középen kettévágva kerülnek a salátába. A közben kicsurgó levet is öntsük bele. Az almát és a körtét mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk falatnyi méretűre. A mangót hámozzuk meg, magozzuk ki, és nyomjuk szét. Keverjünk össze minden hozzávalót egy tálban. A dióbelet durvára vágjuk, és a gyümölcsökre szórjuk. Végül ízlés szerinti mennyiségben lenolajat keverünk a salátához.

(Forrás: Leinöl, németből fordította Koncz László)