Az internet hatása az öngyilkossági hajlamra

Egy friss tanulmány az öngyilkossággal foglalkozó internetes oldalak tanulmányozása során arra jutott, hogy komoly lépésekre lenne szükség az öngyilkossági hajlam megelőzésére és visszaszorítására. A kutatást Sunny Collings professzor, az új-zélandi Otagoi Egyetem Szociálpszichiátriai és Mentális Egészségügyi Részlegének munkatársa vezette, a kutatók az öngyilkosság témájával foglalkozó honlapok minőségét és tartalmát elemezték és hasonlították össze.

Az internet hatása az öngyilkossági hajlamra„Az internet öngyilkossági hajlamra gyakorolt hatásai egyelőre még nem teljesen tisztázottak, úgyhogy jelenleg azt kutatjuk, hogy milyen módon lehetséges az internetes oldalak segítségével megelőzni az öngyilkossági hajlam kialakulását”, mondta Collings professzor.

A kutatás során a Google, a Yahoo, az MSN, az AltaVista és egyéb új-zélandi internetes keresők használatával olyan honlapokat vizsgáltak, amelyek az öngyilkosság témakörével foglalkoznak. A 718 külön honlapról származó, összesen 2 160 keresési eredmény közül 72 honlap szerepelt legalább egy keresés első helyén. A keresési eredmények közül a leggyakoribbak az öngyilkosságot pártoló, vagy az öngyilkossággal szemben megengedő hozzáállású honlapok voltak (33%), míg a második leggyakoribbak a információt keresők számára fenntartott, támogató jellegű honlapok voltak (18%). A Google keresés során a tíz legtöbbször előkerülő honlap között négy öngyilkosságot pártoló volt, miközben csupán egyetlen olyan találat bukkant fel, amely segítséget és támogatást szándékozott nyújtani az öngyilkosságot fontolgató embereknek. A Google első tíz találata között mellesleg egyetlen új-zélandi illetőségű honlap sem szerepelt.

„Az tűnik a legnagyobb problémának az internetes keresőkkel kapcsolatban, hogy míg az öngyilkosságot fontolgató emberek nagyon könnyen jutnak információhoz az elkövetési módszerekkel kapcsolatban, addig a valódi támogatást és segítséget, esetleg kiutat biztosító honlapok az összes találatnak mindössze 9,3%-át teszik ki, ráadásul ezek a segítő jellegű honlapok soha nem szerepeltek a találatok között az első helyen” – foglalta össze a problémát Collings professzor.

A kutatásból az is világossá vált, hogy a segítséget nyújtó honlapok nem tartalmaztak más hasznos honlapokra mutató hivatkozásokat, vagy linkeket, valamint ezeknek a honlapoknak a minősége is meglehetősen gyengének tűnt Collings szerint. Ezen kívül meglepő módon egyáltalán nem találtak a kutatás során olyan honlapot, amely kifejezetten az idősebb korú öngyilkosságot fontolgató emberek számára nyújtott volna segítséget, pedig az idősek körében is meglehetősen magas az öngyilkosságok aránya.

Collings professzor és kutatótársai szerint elsősorban az jelenthetné a megoldást erre a problémára, ha az internetes kereső motorok tudatos optimalizálása révén kiegyensúlyozottabbá válnának a keresési eredmények az öngyilkosság témakörében.