Szex a migrén ellen?

A migrénben szenvedők több mint fele enyhülést tapasztalt, ha szexuális aktusra került sor a roham idején, ötödüknél pedig teljesen megszűnt a fájdalom – derül ki egy friss kutatásból. Az ágytorna akár még egyes fájdalomcsillapítóknál is hatékonyabb lehet. Az egyik elképzelés szerint a testiség fokozza a boldogsághormonként elhíresült endorfinok termelését, amelyek a szervezet központi idegrendszerre ható, természetes fájdalomcsillapítói.

Szex a migrén ellen?„Eredményeink alapján a migrénes roham alatti szexuális tevékenység enyhíti vagy akár megszünteti a panaszokat, illetve kijelenthetjük, a fejfájás mellett folytatott szex nem számít szokatlan magatartásnak” – oszlatták el a nők egyik legismertebb kifogásával kapcsolatos tévhitet a szakértők, akik hangsúlyozták: az intim együttlét megszüntetheti a migrénes vagy klaszteres panaszokat, és ezt a betegek egy része tudatosan ki is használja.

Sokáig élt a köztudatban a tévhit, hogy a szex fejfájáshoz vezethet. A német Münsteri Egyetem neurológusainak a Cephalalgia című szakfolyóiratban megjelent értekezése alapján ennek éppen az ellenkezője igaz. A vizsgálathoz 400 páciens adatait használták föl, akiket legalább két éven keresztül kezeltek.

Fény derült rá, hogy a bevont személyek harmada szeretkezett már fejfájással. Közülük a migrénesek 60 százalékánál és a klaszteres fejfájásban szenvedők 36 százalékánál jelentkezett javulás. A férfiak kedvezőbb eredményről számoltak be: 36 százalékuk használta terápiaként a „módszert”, a nőknél ez az arány 13 százalék volt. Az enyhülést mutató migrénesek 19 százalékánál teljesen megszűnt a fájdalom, 51 százalékuknál mérsékelten javult a helyzet, míg 29 százalékuknál kis mértékben. „Összességében a migrénes páciensek 42,7 százaléka tapasztalt legalább 50 százalékos javulást. Ez a hányad olyan magas, mint a fájdalomcsillapítók esetében” – tették hozzá a kutatók.

A tudósok szerint többféle magyarázat is létezhet a jelenségre, hiszen az endorfinok mellett a vérnyomás-emelkedés is szerepet játszhat benne. Továbbgondolásra érdemes az az összefüggés is, hogy a klaszteres fejfájáskor aktivitást mutató hipotalamusz orgazmus idején is működésbe lép.