Természetes felfrissülés és friss illat – 7 házi testpermet recept

Úgy tűnik, előttünk van még néhány kánikulai nap, érdemes tehát kipróbálni a gyorsan elkészülő házi testpermetet. Ez nálunk az idén jött igazán divatba, lehet is kapni sokfélét – jó pénzért. Ha azonban magunk készítjük, biztosak lehetünk abban, hogy nem kerül a bőrünkre tartósítószer, vegyszer, és a pénztárcánkat is kíméljük. Fontos, hogy a kész permetet hűtőben tartsuk, akkor frissít majd igazán!

Ha nincs lehetőségünk egy medence partján hűsölni, készítsünk finom illatú testpermetet és frissítsük fel azzal a testünket!

Jókedv testpermet

Vegyünk egy kisméretű spriccelős flakont, tegyünk bele 20 ml glicerint, 50 ml desztillált vizet, 2 csepp lótusz- és 2 csepp citrus illóolajat. Az egészet jó alaposan rázzuk össze, hagyjuk állni egy kicsit, és már használhatjuk is.Készítsük el saját ízlésünk szerint

Nyárillat permet

Egy kisméretű spriccelős flakonba tegyünk 20 ml glicerint, adjunk hozzá 50 ml desztillált vizet, 2 csepp levendula-, 2 csepp citrus- és 1 csepp grépfrút illóolajat. Használat előtt rázzuk össze alaposan, és hagyjuk állni egy kicsit.

Frissítő nyári permet

20 ml glicerinhez adjunk 50 ml desztillált vizet, 2 csepp jázmin-, 2 csepp írisz- és 2 csepp citrus illóolajat. Használat előtt rázzuk össze alaposan, majd hagyjuk állni egy kicsit.

Borsmentás frissítő

Öntsünk tele forró vízzel egy 250 ml-es üveget, tegyünk bele 1 filter borsmenta teát. Hagyjuk állni 10-12 percig, majd tegyük hűtőbe. Forraljunk fel ismét 250 ml vizet, hagyjuk állni egészen addig, míg kézmelegre nem hűl, majd öntsük a borsmentás permethez. Az egészet rázzuk össze jó alaposan, és már használhatjuk is a frissítőnket!

Citrusos frissítő

Egy kisméretű, spriccelős fejű flakonba tegyünk 3 dl vizet, 2 tk citromlevet, 2 csepp grépfrút illóolajat, majd az egészet jó alaposan rázzuk össze. Használat előtt egy fél órát hagyjuk állni.

Egzotikus frissítő

Egy kisebb méretű spriccelős flakonba öntsünk 3 dl vizet, adjunk hozzá 2 csepp kókusz-, 2 csepp mangó- és 2 csepp ananász illóolajt, jó alaposan rázzuk össze őket, hogy az olajok el tudjanak vegyülni.

Rózsás permet

Ezt a permetet kedvünk szerint alakíthatjuk, attól függ, mennyire szeretnénk intenzív rózsaillatot. Ha szeretjük az erősebb illatot, akkor bátran adjunk 3 dl vízhez rózsaolajat, legalább 5-6 cseppet, majd alaposan rázzuk össze.

Fontos!

  • Használat előtt mindig próbáljuk ki a testpermetet egy kis bőrfelületen, hogy megnézzük, nem vagyunk-e allergiásak valamelyik összetevőre.
  • A permetekhez használhatunk friss gyümölcsöket is, de vigyázzunk, mert ezek gyorsan megrohadhatnak. Ilyenkor a permetet jobb, ha hűtőben és nem a napon tartjuk.
  • Ha kifekszünk napozni, előtte mossuk le a bőrünkről a permetet!

(Németből fordította: Sophie)