Az érintő kijelző károsíthatja a kisgyermekek kezét és ujjait

Azok a csemeték, akik gyakran használnak érintő kijelzőket, izomgyengeségtől szenvedhetnek a kezükben és az ujjaikban, mivel az érintett részek nem fejlődnek kellőképpen. Mivel új jelenségről van szó, a hosszú távú egészségügyi következmények nem világosak. A legújabb ajánlások szerint kisgyermekeknek egyáltalán nem szabadna érintőképernyőt használniuk.

Az érintő kijelző károsíthatja a kisgyermekek kezét és ujjaitLindsay Marzoli foglalkozás-orvostani szakértő elmondta, hogy a modern eszközök kezelésével töltött sok idő károsíthatja az apróságok kezét is ujjait – tehát azok a szülők, akik kölcsönadják a telefonjukat vagy táblagépüket a játékra, rosszat tesznek a gyerekeikkel. Emiatt ugyanis nem fejlődnek megfelelően az íráshoz szükséges izmok. 

„Amennyiben a gyerekek folyton az iPaddel játszanak ahelyett, hogy papírral és ceruzával foglalatoskodnának, gyengébbek maradnak az izmaik. Sok csemete érkezik hozzánk motoros fejlődési elmaradással, néhányuknál bizonyos területre korlátozódó izomgyengeség is megfigyelhető” – mondta a marylandi Learning and Therapy Corner munkatársa a CBS-nek. 

A szakértők szerint az a fő baj, hogy a technológia újkeletű, így a hosszú távú következmények nem világosak. „A napi 3-4 órás, szülői felügyelet nélküli iPad használat olyan, mintha incselkednének a fejlődési rendellenességgel” – fogalmazott Dr. Timothy Doran, a Greater Baltimore Orvosi Központ gyermekorvosa. 

Az Amerikai Gyermekorvosok Társaságának legújabb ajánlása alapján a kicsiknek nem szabad napi 2 óránál több időt tölteniük a mobil eszközök társaságában, kétéves kor alatt pedig lehetőleg semennyit. Célszerű továbbá eltávolítani a televíziót, a táblagépet és a számítógépet a gyerekszobából.