Karácsony egyedül, otthon

Számos oka lehet annak, hogy valaki karácsony este egyedül ünnepel. A világban szétszóródott gyerekek, elhalt családtagok, rosszul sikerült házasság, távolra szakadás a családtól. Bármi is az ok, karácsonykor általában sokkal súlyosabbnak érezzük a magányt, az egyedüllétet. Adunk néhány tanácsot ennek az időszaknak a könnyebb elviselésére.

Ne várjunk a csodára

A legnagyobb hiba, amit tehetünk, ha arra várunk, hogy történik valami, valaki felhív vagy meglátogat bennünket. Vegyük kezünkbe az irányítást! Készítsünk egy listát arról, mit szeretünk a karácsonyban, mi az, ami fontos, mi az, amit eddig hiányoltunk belőle. Lehet, hogy mindig is szeretünk volna elmenni az éjféli misére, de soha nem sikerült, mivel a család nem csatlakozott hozzánk? A finom vacsora és a kellemes társaság jelenti számunkra a karácsonyt? Vagy egy nyugalmas sétára vágytunk, csikorgó hóban, a karácsonyi kivilágításban gyönyörködve? Kövessük saját karácsonyi üzenetünket. Tegyük meg, amit mindig is szerettünk volna.Tervezzük meg az ünnepet

Készítsünk terveket

Ha kitaláltuk, mi a fontos számunkra, kezdjünk el tervezni. Tervezzünk magunknak valamit, aminek biztosan örülni tudunk! Határozzuk el például, hogy a misén néhány ismeretlen embernek boldog ünnepeket kívánunk. Ha vannak barátaink, ismerőseink, kedves szomszédunk, hívjuk meg őket egy estére karácsony és újév között, egy kis beszélgetésre.

Segítsünk másoknak

Ne feledjük: nem vagyunk egyedül! Számos ember van hozzánk hasonló helyzetben. Kérdezősködjünk, segíthetünk-e és hogyan az éves karácsonyi bazárban vagy más karácsonyi rendezvényben. Legyünk tagjai egy jótékonysági szervezetnek, és vegyünk részt aktívan a munkájukban. Szeretjük az állatokat? Érdeklődjünk a helyi állatvédő egyesületnél vagy állatmenhelynél. A segítségre mindenhol szükség van.

Örüljünk, készüljünk

Még ha egyedül vagyunk is otthon, tegyük széppé a környezetünket. Ünnepeljük azt, amit legjobban szeretünk a karácsonyban. Díszítsük fel a lakást, állítsunk karácsonyfát, vagy legalább néhány fenyőágat egy vázában, küldjünk képeslapokat, süssünk süteményt. Állítsuk össze saját ünnepi menünket, és fogyasszuk el élvezettel. Próbáljunk ki valami újat. Együnk a hangulatunknak megfelelő ételeket: pulykahúst, tejtermékeket, babot, halat, zöldséget, tökmagot – senki nem fog beleszólni. Kényeztessük magunkat, menjünk naponta hosszú, lendületes sétára a friss levegőn, napsütésben. Ne gubbasszunk a tévé előtt.

Élvezzük a csendet

Használjuk ki a karácsonyt arra, hogy magunkba szálljunk. Sok más emberrel szemben nekünk megvan erre a lehetőségünk. Ha szomorúak vagyunk, mivel éppen nincs párunk, hagyjunk szabad folyást érzéseinknek. A karácsony mindig olyan időszak, melyet túlzottan családi ünnepként dicsőítenek. Élvezzük a csendet, örüljünk az esélyeknek és lehetőségeknek, hogy aktívan alakíthatjuk életünket. Hagyjuk, hogy álmaink végre valósággá váljanak!

(Németből fordította: H. Orsi)