A sajt, a tejtermékek heroinja

A sajt éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószer, mégpedig a benne lévő kazein miatt – derül ki egy friss kutatásból. A tejtermékek egy részében megtalálható kazein (általában az emlősök tejében található fehérje) aktiválja az agy ópiátokra érzékeny receptorait, amelyek a fájdalommal, a jutalmazással és a függőséggel állnak összefüggésben.

A Michigani Egyetem munkatársai kifejezetten olyan élelmiszereket kerestek, amelyek „drogként” hatnak a szervezetre. Kimutatták, hogy a pizza a világ egyik legveszélyesebb étele, főleg a sajtos feltét miatt.

Sajt nélkül nincs is pizzaDr. Neal Barnard, a Physicians Committee for Responsible Medicine szervezet részéről hozzátette, hogy a kazein emésztés során bomlik le, hogy nagy mennyiségű ópiát, azaz kazomorfin keletkezzen belőle.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a sajt olyan erős hatással van ránk, hogy a tejtermékek heroinjának is lehetne nevezni.

Michael Klaper táplálkozási szakértő így vélekedik a témával kapcsolatban: „A emberi szervezetnek csupán annyi szüksége van a tehén tejére, mint a kutyáéra, a lóéra vagy a zsiráféra.”

Több kutatás is bizonyítja, hogy a kazomorfinok ópioid receptorokhoz kötődnek, amivel befolyásolják a fájdalom, a jutalmazás és a függőség érzését az agyban.

A kazomorfin valójában a dopamin receptorra fejti ki hatását – mondja Cameron Wells dietetikus. A tejben is található kazein, ám egy egységnyi sajt előállításához tíz egységnyi tejre van szükség, így koncentrálódik benne az agyag. Az Illinois-i Egyetem kutatói kiszámolták, hogy a tehéntej fehérjéjének akár négyötöde is kazein lehet.