Mobil, internet: mit várnak el a gyerekek szüleiktől?

Tedd le a telefont, amikor beszélni akarok veled! Vezetés közben ne sms-ezz, még piros lámpánál se! Ne küldözgess fotókat rólam az engedélyem nélkül – ezek a gyerekek legkeményebb vádjai. A gyerekek azt szeretnék, ha a szülő „jelen lenne” a közös tevékenységekben, például az étkezésekkor, és könnyebbnek betarthatónak érzik a közösen hozott szabályokat.

Kétszázötven családot kerestek meg a kutatók, olyanokat, ahol 10 és 17 év közötti gyermekek élnek. Ezek a gyerekek ilyen és ehhez hasonló, a fair eljáráson, igazságosságon alapuló szabályokat fogalmaztak meg a szüleiknek – a Washington Egyetem és a Michigan Egyetem kutatóinak felmérése szerint.

Megsínylik a családi kapcsolatokRégebben sokkal könnyebb volt a szülőknek a gyerekek korlátozása – egyszerűen kikapcsolták a tévét, vagy rajta tartották a szemüket a gyereken, miközben ő a család számítógépét használta a nappaliban. De manapság oly sok családban van minden családtagnak mobiltelefonja, hogy egyre nehezebb felállítani korlátokat – mondja Alexis Hiniker, az egyik szerző.

Amikor a kutatók megkérdezték a gyerekeket, ők milyen szabályokat szeretnének, ha betartanának a szüleik, a válaszokat hét kategóriába lehetett sorolni:

  • Figyeljen rám! – Ne legyen semmiféle „technikai akadálya” a beszélgetésnek, amikor a gyerek beszélni akar a szülőjével
  • A gyereknek joga legyen dönteni a technikai eszköz használatáról
  • A szülőknek is mértékletesen kelljen használni a technikai eszközöket, egyéb tevékenységeikkel összhangban
  • A szülők állítsanak fel és tartassák be a szabályokat a technikai eszközök használatára a gyerek védelme érdekében
  • A szülők ne sms-ezzenek vezetés közben, piros lámpánál állva sem
  • Csak semmi álszentség: a szülők is tegyék azt, amiről prédikálnak: például függesszék fel az internetezést az étkezések alatt
  • A szülők ne osszanak meg gyermekükről online információkat a gyerek kifejezett engedélye nélkül.

Kétszer annyi gyerek, mint szülő fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a családtagok engedélyük nélkül megosztanak róluk személyes információkat a Facebookon és más közösségi fórumon. Sok gyerek volt azon a véleményen, hogy kellemetlenül érinti őket, amikor a szüleik érzékeny tartalmakat tesznek közzé – jegyezte meg Sarita Schoenebeck, a Michigan Egyetem információs intézetének tanársegédje.

A leggyakoribb elvárás a gyerekek részéről az, hogy a szülő „legyen jelen” a gyermekkel való kapcsolatában, például amikor a családtagok beszélgetnek, vagy étkezések alatt, vagy ha közösen csinálnak valamit.

A szülők viszont azt várják el, hogy a gyerek ne vállaljon kockázatot azzal, hogy megad személyes információkat az interneten.

A csaknem 500, különféle technikai eszközhasználati szabályt, amit a családok beküldtek, egy tucatnyi kategóriába lehetett sorolni:

  • bizonyos időben nincs használat
  • nincs használat, amíg bizonyos kötelezettségek nincsenek teljesítve (házi feladat, házi munka)
  • időbeni korlát a használatra
  • költségkorlát a használatra
  • a technikai eszköz használata nem megy más tevékenységek (sport, szabadidős tevékenység) rovására
  • a szülők fenntartanák maguknak a jogot, hogy bármikor ellenőrizzék a gyerek telefonját és Facebook-hozzáférését
  • a szülők fenntartanák maguknak az eltiltás lehetőségét bizonyos oldalaktól, játékoktól, tevékenységektől vagy eszközöktől
  • fenntartanák a szabályok felállítását az online viselkedésről (a cyberbullying – sértő, kigúnyoló viselkedésnek –, trágár szavak használatának és szexuális tartalmak megosztásának tilalma).

A szülőket nem aggasztotta, hogy eltérőek a szabályok szülőkre és gyerekekre nézve, ezt viszont sok gyerek álszent magatartásnak tartotta. A gyerekek könnyebbnek betarthatónak érzik a közösen hozott szabályokat.