Monogámia vagy poligámia?

A február, Vízöntő hava oldottabb, levegősebb a januárnál, közelebb hozza a tavaszt, a megújulást. Ekkor van a szerelmesek napja. De vajon az ember monogám vagy poligám? A monogámia a legtöbb társadalomban követelmény. Annak tekintem, hiszen az egyetlen emberrel kötött élethosszig tartó közösséget az ember alakította ki, szabályozta, szorította határok közé.

Az őskor az ősközösségről szólt. A hordákban a tagok egyetlen nagy családként éltek, az utódokat is együtt gondozták, tanítgatták. Ahogy az emberiség fejlődött, okosodott, kialakította a vallást, lassan civilizálódott, szabályokat állított fel, határokat szabott a nők és férfiak együtt élésének is. A poligámia arról szól, hogy több élettárs is lehet egy ember életében egyszerre, sőt akár egy háztartásban is élhetnek. Erre a legjobb példa a törökök háreme, ők már tudták, hogy a férfiak nem monogámok, nekik igenis kell a változatosság, a vágyat csak úgy lehet fenntartani, ha újabb és újabb hatások érik őket a hölgyek részéről.

A klasszikus modell

A monogámia kényszeres kialakításával tulajdonképpen a természetes emberi ösztönök elfojtására köteleztek mindenkit. Az ősember valóban nem volt lángész, de együtt élt a természettel, követte a teste jelzéseit, késztetéseit. A mai világban is vannak még törzsek, ahol megőrizték tradícióikat a párkapcsolatok, házasság terén, nyilván ők elzárva élnek a civilizációtól ősidők óta. Egy életközösségben az utódok is többet tanulhatnak, sokkal több, változatosabb hatás éri őket, erre konkrét példa az óvoda, iskola, ott is a közösségtől és közösségben, azok szabályai alapján tanul a csemete. Más kérdés az, hogy legtöbbször a buta szokásokat veszik át a gyerekek egymástól, de ez is azért van, mert felnőttként csak a tanárok, nevelők vannak jelen, nem a családtagok, közeli hozzátartozók. A közösség nevelő ereje így már nem az igazi.

Ahhoz, hogy valaki mit gondol, hogyan áll a monogámia és poligámia kérdéséhez, nagyban hozzájárul a neveltetése, nemzetisége, családi öröksége, vallási hovatartozása, és nem utolsósorban saját személyes karaktere. A párkapcsolatok tanulmányozásával régóta foglalkozom. Izgalmas téma, tele örömmel, izgalommal, de keserűséggel, csalódással is.

Egyre több az egyedülálló ember, főleg nő, aki 40 felett már úgy érzi, lekésett mindenről. A szerelem nincs korhoz kötve, bármikor ránk mosolyoghat, csak észre kell venni! Lehetőségeket kell adni azoknak, akik meg akarnak ismerni, vonzódnak hozzánk, törődni akarnak velünk.

A szabad választás joga

A hűség kérdése is a monogámiából fakad. Gondolkozzunk el, birtokolhatjuk-e a másik embert, a testét, a lelkét, korlátozhatjuk-e szabad választási jogát, akaratát. Mindig azt mondják, szabadon kell döntenünk ilyen vagy olyan kérdésben, az ember függetlennek született, hangzatos szavakkal ecsetelik a vallási, politikai szabadságot, aztán pont a magánéletben, a párkapcsolatok terén korlátoznak leginkább. A vallási szempontok adták meg ehhez az alaphangot, bűnnek számított és számít ma is az, ami a legtermészetesebb emberi ösztön, a szerelem, a nemiség. Aki volt szerelmes, tudja, hogy akkor fütyül a szabályokra, mindenre képes, sajnos gonoszságra is, de az biztos, hogy nem a szabályok szerint, mások elvárása alapján cselekszik. Tudjuk jól, minél tiltottabb valami, annál jobban kívánjuk.

Vizsgálódásaim során az emberi személyiségeket csoportokra osztottam. Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják a poligámiát, vannak, akik a hűtlenséget tartják elképzelhetetlennek, azt gondolják, a poligámiában hűtlenek egymáshoz, és ott féltékenykedés ütheti fel a fejét, és vannak, akik nyíltan vállalnák a poligámiát, persze ők elenyésző kisebbségben vannak, és a legtöbbjük férfiember. Tudjuk, hogy a nők másként gondolkodnak, ők az utódok érdekeit veszik figyelembe leginkább, biztonságban felnevelni a gyermekeket, ez náluk ösztönös.

Manapság már olyan hölgyek is vannak, akik szívesen élnének több férfival, hiszen a házasság, valljuk be nyíltan, egy idő után már nem tud elvarázsolni, szüksége van mindenkinek új ingerekre. Ez az emberi természetből adódik, be kell ismernünk, tagadhatjuk, de ezzel csak hazudunk magunknak. Nézzünk szét bátran a környezetünkben! Én naponta találkozom megkeseredett, hosszú ideje egymással élő párokkal, akik már semmilyen kapcsolatban nincsenek egymással, csak csendesen szenvednek, testiség, kényeztetés nélkül, de a szabályokhoz való ragaszkodás, az anyagiak és egyebek összekötik őket. Ez nagyon szomorú állapot. Az ilyen házasságok a „példaértékűek”, mindenki azt látja, hogy milyen jók együtt, boldogok, hamisan mosolyognak, aztán egyszer csak elválnak útjaik. Akkor mindenki csodálkozik, hogy vége az álompár mítosznak, lehullik a lepel a párkapcsolati problémákról.

Árulkodó számok

A számok világa is jól tükrözi azt, ki hogyan gondol a monogámiára, vagy poligámiára. Kevés olyan karakter van, amely igazán szabadnak születik. Ők az 5-én, vagy 3-án, 30-án születettek. Az 5-ös szám középen áll a képletben, tehát a kapcsolatteremtés, az összeköttetések a vérükben vannak az 5-ös embereknek. Ők azok, akik igazán képesek szabadon, függetlenül élni. Hitvallásuk a kalandozás, a hűség nem az erényük, megtartani őket egyetlen kapcsolatban szinte lehetetlen. Állandóan új ingerekre, nagy térre, szabad levegőre vágynak. Nagy erényük, hogy jó esetben ők is megadják ezt a szabadságot a párjuknak, nem korlátozzák, nem kémkednek. A változatosság lételemük. Sosem unalmas mellettük az élet, igazi bohémek, ritkán házasodnak, ha igen, gyakran el is válnak, mert a partner megpróbálja kordában tartani őket. Ezért figyelmeztetek mindenkit, hogy ha féltékeny, birtokló, akkor ne kösse össze az életét 5-ös karakterű emberrel.

Természetesen a csillagjegy is nagyon meghatározó tényező, tehát sok mindent figyelembe kell vennem az elemzések során. Egy példa erre: a Szűz 5-ös nem fogadja el a hűtlenséget, ő maga is konzervatív, nála inkább az 5-ös szám kritikussága erőteljes a szerelmi kicsapongások helyett. Egy Oroszlán 5-ös pedig maximálisan korlátozhatatlan, főleg, ha férfi. Az Oroszlán férfiak amúgy is inkább magányos vadászok, ugyanúgy, mint az állatvilágban, nehezen tűrik a kötöttséget, bármilyen karakterűek is. Az Oroszlán nők viszont a gyermekvállalás miatt élnek kapcsolatban leginkább, nekik az utódok a legfontosabbak, akár férfi nélkül is vállalják. Az Oroszlán jegyűek egyébként ritkán éreznek nagy, lángoló szerelmet, nem hűséges típusok, mert ahhoz túl nagy szívük van, és túlságosan is szeretik a szexet.

A 3-as és 30-as karakterek a szélhámoskodás mesterei, a bókok, széptevés igazi művészei, az illúziókeltés urai. Természetesen nem mindannyian, itt is számít, melyik csillagzat alatt születtek, és nagyon befolyásolja őket a neveltetés. Olyan családban, ahol gyerekkorban hazudozni kénytelen a 3-as, vagy engedik neki, hogy füllentsen, a hazudozás szokássá válhat. A 30-as taktikázni is szeret, és nagyon kicsi az esélye annak, hogy lebukik, hiszen szemrebbenés nélkül hazudik össze-vissza, lehetetlen kitalálni, mikor mond igazat. Sok elkeseredett szülővel találkoztam, akinek 30-as gyermeke hajmeresztő sztorikat képes kitalálni, és eskü alatt vallja, hogy igazat beszél.

Beszéljünk kicsit az ellentáborról is. Ők azok, akik nem tűrik a becstelenséget, mereven ragaszkodnak a szabályokhoz, és sajnos a már megunt társhoz is. Emiatt rengeteg lelki problémával küzdenek, ami sok esetben testi bajjá alakul. Ők a hűségesek, ha mégis rosszat tesznek, belehalnak a bűntudatba. A 4-es személyiségűek, a 22-én születettek, a 2-esek, 20-asok. A 2-esek, 20-asok és 22-esek rendkívül féltékenyek tudnak lenni, kutatnak, nyomoznak, képtelenek az egyedül élésre is. A 22-esek ráadásul annyira tudnak ragaszkodni, hogy megfojtják a társukat a szeretetükkel és a féltésükkel. Emiatt sokan egyedül is maradnak, amibe belebetegednek. A 4-esek nagyon merevek, de ők sem szeretnek változtatni, beleszürkülnek a rutinba, a hétköznapokba, és általában biztonsági szempontok miatt ragaszkodnak a kihűlt párkapcsolatukhoz. A testi örömöket azonban nagyon is kedvelik, főleg a szexet, ennek hiánya miatt még jobban szenvednek, de akkor sem váltanak.

A 9-es karakterűek pedig a hűtlenséget árulásnak veszik, és sosem bocsájtják meg. Egy életen át képesek ezt párjuknak felróni, a becstelenség számukra egyáltalán nem elfogadott dolog. Az agresszor 9-es ezt sok esetben testi fenyítéssel torolja meg, gyilkos ösztönök is kialakulhatnak a féltékenység hatására. Erre egyre több szomorú példa akad manapság.

Az 1-es karakterek szeretnek birtokolni, a társukat is beleértve. Büszkeségük nem is bírja elviselni a hűtlenséget, ők általában inkább felemelt fejjel kivonulnak a kapcsolatból és örökre végeznek az érzelmeikkel. Ám mivel velük van az újrakezdés energiája, sokszor esnek csapdába a szakítás, válás után. Újra kezdik, de kiderül hamar, hogy semmi sem változott a régi kapcsolatban.

A szerelmes típusok a 6-os emberek. Ők nagyon sok érzelmet visznek a párkapcsolatba, és természetesen szeretik a viszonzást is. Finom, érzékeny lelkük sokat sérül, sok esetben egy életen át keresik az igazit. Vágynak a szellemi, lelki társra, aki elvarázsolja őket. Nem igazán hűtlenek, de tény, hogy a külsőségek nagyon hatnak rájuk, ezért néha-néha elcsábulnak, könnyen becsaphatók, elkápráztathatók a szerelem terén.

Láthatjuk tehát, hogy nem lehet állást foglalni monogámia és poligámia terén, hiszen az emberek egyedisége, a karakterek eltérő gondolkodásmódja alapból megakadályozza ezt. Elég, ha csak elgondolkodunk róla, és azért ha mód van rá, ne ragadjunk bele kihűlt, boldogtalan kapcsolatokba, merjünk változtatni, lépni a saját boldogságunk érdekében.

Sokat lehet beszélni, írni a kapcsolatokról, egyszerűen kifogyhatatlan téma. Írtam erről egy könyvet, abban részletesen elemzem a különböző kapcsolati energiákat. Címe: A kapcsolatok titkai. Aki szívesen elolvasná, nálam megrendelheti:

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, személyiség- és sorselemző, Reiki mester
elérhetőség: szamdoktor@gmail.com
06 30 570 34 49