Sminkelje magát fiatalra!

A sugárzó arc és a hibátlan megjelenés minden nő álma. Az arcon lévő egyenetlenségek, hegek vagy a pattanások korrigálhatók sminkkel, ezek biztosítják kívánt hatást. Számos kozmetikumgyártó kínál speciális sminkeket, a bőrápoló hatás mellett az uralkodó trend az öregedésgátlás. Mit jelent ez, és mi a legfontosabb az öregedésgátló sminkben?

A sminknek hosszú ideig rossz hírneve volt. Azt tartották, hogy elzárja a pórusokat és károsíthatja a bőrt. Számos dermatológiai vizsgálat azonban kimutatta, hogy a kiváló minőségű összetevőkből álló smink akár védi is a bőrt a napsugárzástól és a káros környezeti hatásoktól.

Integrált UV-védelem és fényvisszaverő részecskék

Az öregedésgátló smink többnyire folyékony állagú alapozó. A folyékony állag miatt diszkréten alkalmazható, anélkül, hogy maszkoló hatású lenne. Az öregedésgátló smink általában közepes vagy magas fedőhatással rendelkezik, így a ráncok eltűnnek. Annak érdekében, hogy megóvja a bőrt a túlzott napfénytől és megakadályozza a korai öregedést, ideális a sminkben a tökéletes UV-védelem.

A jó smink csodát tesz

Az öregedést gátló egyéb népszerű összetevők a fényvisszaverő részecskék, például a gyöngyház- vagy selyemkivonat. Ezzel létrejön egy úgynevezett „lágy fókusz hatás”, amely vizuálisan világosítja az arcszínt, és ezzel a bőr fiatalabbnak látszik.

Hialuronsav, az öregedés elleni klasszikus

Az öregedésgátló sminkben általában több klasszikus hatóanyag van. Ezek közül vitathatatlanul a vezető helyen áll a hialuronsav. Ennek egyik előnye, hogy rendkívül nedvességmegkötőnek bizonyul.

Egyéb aktív összetevők

Egyéb aktív összetevőket is gyakran használnak az öregedésgátlás területén:

  • A ceramidokat vagy a lipideket gyakran dicsérik, mint öregedésgátlókat. Az emberi szarurétegben természetes ceramidok vannak, amelyek egyfajta akadályt képeznek a bőr kiszáradásának megakadályozására.
  • A kollagén népszerű az öregedésgátló termékekben, mert erősítheti a bőr támasztószövetét, és ezáltal csökkentheti a ráncokat.
  • Egyes öregedés gátló termékek tartalmaznak aranyat is, ez állítólag élénkíti a bőr mikrokeringését.

Hatóanyagok: a tartalom döntő

Fontos megjegyezni, hogy a hatóanyagok sikere elsősorban azok tartalmától függ. A döntő tényező nemcsak az, hogy tartalmazzák őket a sminkek, hanem mindenekelőtt az, hogy ezeknek mekkora részét integrálják a sminkbe aktív hatóanyagként.

Erről az INCI-adatokban (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, azaz kozmetikai összetevők nemzetközi listája) olvashat, amelyet minden kozmetikai termék hátsó oldalán fel kell tüntetni. Itt szerepelnek az összetevők mennyiségük szerint, első helyen a leggyakoribb. Az INCI-k törvény szerint csak latinul szerepelhetnek, ami megnehezíti a fogyasztó számára a valódi összetevők felismerését.

Hidratálók és a tökéletes sminktechnika

A sminkben lévő összetevők mellett a felvitel technikája is fontos a gyönyörű bőr és a fiatalos megjelenés szempontjából. A színt bőrtípus szerint kell kiválasztani. Az arcszépítő specialisták azt javasolják, hogy a szín egy árnyalattal világosabb legyen, mint a természetes bőrszín. Miért? Egyszerű: a sötét smink a bőrnek vizuálisan idősebb megjelenést kölcsönöz.

Ezenkívül a sminket mindig egyenletesen és vékonyan kell alkalmazni, még jobb, ha két vékony réteget egymás után viszünk fel. Ugyanis ha a smink túl vastag, a kis ráncok még hangsúlyosabbá válnak. A legtermészetesebben speciális sminkecsettel lehet felvinni a sminket.

Annak érdekében, hogy a smink hatására valóban sugározzon a bőr, előtte egy kiegészítő hidratálót kell alkalmazni. Kiváló minőségű alapanyagok, sok nedvesség és a napi alapos sminkelés sugárzóvá teszi a megjelenést.

(Németből fordította: Koncz László)