Mától pozitívan gondolkodom (2.)

A pozitív gondolkodás tanulható. Kellő elhatározással és tudatossággal szakember segítsége nélkül is nekiláthatunk a változtatásnak, életünk bármely szakaszában kialakíthatunk új szokásokat. Figyeljünk a megérzéseinkre és rátalálunk a helyes útra!

20100411_erzesA célmegvalósítás kulcsa a jó megérzés

Természetesen nem görcsös odafigyelés szükségeltetik az egészséges életmódhoz és gondolkodáshoz, hanem tudatos beállítódás és érzelmeink, érzéseink megfigyelése. Agyunkon, elménken percek alatt is több ezer gondolat suhan át, így szinte lehetetlen lenne mindet kontrollálni. A gondolatok azonban érzéseket és gyakran testi jeleket produkálnak, így elég, ha arra figyelünk, hogy egy adott dolog milyen érzéseket vált ki belőlünk. Ezzel az „érzés-iránytűvel” sokkal jobban boldogulunk, könnyebben navigálhatunk a pozitív-negatív érzések között. A lényeg, hogy menjünk lehetőleg minél többször a jó megérzéseink, az „isteni szikra” irányába. Ezek a gondolatok legtöbbször elvezetnek bennünket a sikerhez.

Nincs szükségem szakemberre!

A jó szokások felvétele és a régiek elhagyása néha nehéz lehet, akarat kell hozzá, de minden életkorban kondicionálhatók. Az „Öreg kutya már nem tanul” jelmondatot felejtsék el! Az ember bármikor képes új szokásokat kialakítani, ha akar. Kellő elhatározással és tudatossággal természetesen szakember segítsége nélkül is nekiláthatunk a változtatásnak. Sokat segíthet az is, ha minden nap, lefekvés előtt és ébredéskor pozitív dolgokra koncentrálunk és leírjuk, hogy ebben a napban milyen események érintettek bennünket pozitívan, vagy mit várunk a naptól. Egy pesszimista ember első este lehet, hogy üres papírral a kezében alszik el, vagy nehezére esik reggel papírra vetni a terveit, de a következő napon már lehet, hogy lesz rajta egy feljegyzés. Néha ilyen apró változásokon is múlik pszichés jóllétünk.

Nézzünk szembe a tényekkel és cselekedjünk!

20100411_gift-fo-meA változtatáshoz elsőként őszinteségre van szükség, hogy szembenézzünk azzal, ha nem mennek jól a dolgaink, továbbá bátorságra és erőre, hogy elinduljunk. Első feladatunk, hogy megállapítsuk, hogyan mennek a dolgaink a jelenben. Mivel vagyunk elégedettek, mivel nem. Milyen életterületeken kell változtatnunk. Az alábbi lista segíthet a munkánkban:

1. Észlelem, ha valami nincs rendben az életemmel, megérett a változásra. Szembenézek a jelenlegi helyzetemmel és felmérem életem minden területét.
2. Megfogalmazom, hogy mi nincs rendben az életemmel, min akarok változtatni, mi az, amivel elégedett vagyok. A sikereimért megjutalmazom magam..
3. Elhatározom, hogy változtatok.
4. Leírom a céljaimat.
5. Elindítom a változást. Fontos, hogy ne a környezetem (házastársam, barátom, családom, munkatársam) miatt, hanem saját magamért tegyek lépéseket a változás felé. Ha a motivációm külső, azaz például azért szabadulok meg kilóimtól, hogy partnerem szépnek lásson, addig több fázisban megrekedhet a változás. Magamért kell megtennem, azért, hogy egészséges legyek és azért, hogy én érezzem magam jobban a bőrömben és ne az állandó visszaigazolást (Szép vagy!) szomjazzam.. Lehetőleg még ma elkezdem a munkát, mert a kezdő impulzus idővel csökken.
6. Fenntartom a változást. Ez egy hosszú folyamat, melyben sokat segíthet, ha környezetem is jó szemmel nézi és támogatja a változásomat.
7. Ha a fenntartási szakaszom sikeres volt, akkor végezetül beáll a változás, szokássá válik, minőségibb életet élek. A minőségi élet az egyik jutalmam, de a sikereimért megjutalmazom magam valamivel.

A hosszú élet titka az egészség irányába mutatott tudatos döntéseken múlik, ne legyünk lusták változtatni! Egy szokás kialakítása kezdetben nehéz, ám idővel minden rutinná és könnyűvé válik. Fontos, hogy elismerjük, ha valamiben sikerrel jártunk életünk egyes állomásain, de azután lépjünk tovább a következő feladatra. Ne „üljünk rá” a sikerekre. Maradjunk mozgásban. A mozgás, változás legyen része az életünknek, így frissek és fiatalosak, optimisták maradunk.

(Forrás: Nincs szükségem szakemberre!)