Az öt elem és egészségünk

„Az étkezés maga a mennyország” – tartja egy kínai közmondás. Gyógymóddá tehetjük táplálkozásunkat, azaz úgy étkezhetünk, hogy minden élethelyzetben biztosítsuk testünk, szellemünk és lelkünk egészségét. A kínai öt elem kölcsönhatásait figyelembe véve harmonizálhatjuk étrendünket is.

A táplálkozás nemcsak az életben maradást, a jóllakottságot biztosítja, hanem egyéb sajátságokkal is rendelkezik. Egy energiában gazdag, kiegyensúlyozott étkezés után fittnek és elégedettnek érezzük magunkat, ez nemcsak ez egyes szerveket táplálja, hanem egyúttal jó közérzetet is biztosít. Az öt elemen alapuló táplálkozás célja, hogy egész életen át harmonikus egyensúlyt biztosítson és szerencsére egyszerűen beilleszthetjük a mindennapi szokásainkba, étrendünkbe. Illeszkedik a különböző életkörülmények között élő egyének igényeihez, hiszen más táplálkozásra van szüksége egy gyermeket váró fiatalasszonynak, mint egy magas lázzal ágyban fekvő gyermeknek.

Az ősi kínai kultúra és filozófia e sajátságait tükrözik a következő szólások: „Ami keserű a szájnak, egészséges a szívnek.”, „A savanyú vidámmá tesz”. A táplálkozásnak illeszkednie kell az évszakokhoz is. Az öt elemen alapuló táplálkozás éppen ezt kínálja a követőinek. Az ősi kínai táplálkozás arra figyel, hogy a táplálékok miképpen aktivizálják, őrzik meg és újítják meg az energiákat. A bevitt táplálék csak akkor fejtheti ki tökéletesen hatását, ha a test készen áll a táplálék befogadására és hasznosítására. Az öt elemen alapuló étkezésnek az alapvető kérdése így hangzik: „mire van most szükségem?”, „milyen étel erősít engem ma?”.

Milyen az elemem?

Megtudhatjuk, milyen elem dominál bennünk, ha kiszámítjuk pontos kínai horoszkópunkat születési időpontunk alapján. Így pontosabb képletet kapunk ahhoz, mi is a legmegfelelőbb számunkra.

Mi a jó nekem?

Az elemek támogató és pusztító ciklusát figyelembe véve harmonizálhatjuk a táplálkozásunk és testünk működését, egészségünket is. Az elemekhez társíthatunk ízeket, testrészeket, szerveket. A születés köre a harmonikus, építő kapcsolatot jelképezi, a pusztítás köre romboló. Néhány elem semleges egymásra nézve. Ami a domináns elemünket építi, az jó nekünk, ami pusztítja, az kevésbé. Horoszkópunkban az elemek egymással is kölcsönhatásban állnak és az egyes jegyeknek is van egy domináns eleme. Egymást erősíthetik, gyengíthetik és egyes időszakokban is változhat az erejük. Ha az elemek kölcsönhatásait jól ismerjük, akkor a saját szükségleteinket is jobban ki tudjuk elégíteni. A támogatás-pusztítás azonban nem mindig rossz, néha egy túlsúlyban lévő elemet éppen kontrollálni kell, hogy helyreálljon az egyensúly, a gyenge elemet támogatni kell..

Fém: Majom, Kakas; Ősz; augusztus 7-8-október 7-8.; 15:00–19:00, tüdő, orr, bőr, fogak, tompor, vastagbél, köldök, belek, vér; csípős íz;

Fa: Tigris, Nyúl; Tavasz, február 4-5-április 4-5.; 03:00–07:00; máj, szem, csontok, nemi szervek, immunrendszer; epe, fej, nyak, epehólyag, erek, ujjak, savanyú íz

Víz: Disznó, Patkány; Tél; november 7-8-január 5-6; 21:00–01:00, vese, húgyhólyag, fül, láb, lábszár, fej, agy, sós íz,

Tűz: Kígyó, Ló; Nyár; május 5-6-július 7-8; 09:00-13:00; szív, nyelv, vér, vékonybél, váll, arc, fogak, szemek, lélek; keserű íz,

Föld: Bivaly (tél, jan 5-6-feb. 4-5.; 01:00-03:00), Sárkány (tavasz, ápr. 4-5-máj 5-6; 07:00-09:00), Kecske (nyár júl 5-6-aug 7-8; 13:00-15:00), Kutya (ősz, okt 7-8-nov 7-8; 19:00-21:00) ; gyomor, száj, izmok, sejtek, lép, mellkas, has, bőr, hát, láb, lábfej; édes íz,

Ezek az elemek, illetve jegyek nem csak évente, hanem egy éven belül havonta, és egy napon belül kétóránként is követik egymást. Ezekben az időszakokban a hozzájuk tartozó szervek hol aktívabbak, hol passzívabbak. Az elemek kölcsönhatását ismerve könnyebben kúrálhatjuk magunkat: ha a vese jól működik, a Tűz ellenőrzés alá kerül és a vérnyomás helyreáll. Egy Yin Fa – Fém Kakas évben (mint 2005) a Fém elvágja a Fát, ami a nyakkal kapcsolatos így több embernek lesz nyak- és hátpanasza.

Tűz

Yang Tűz évben a vállpanaszok lesznek többségben stb., főként, ha saját horoszkópunkban is gyenge az elem, vagy az adott időszak jegye pusztítja a mi elemünket. (nap oszlop). Túl gyenge vagy túl erős elem is hajlamossá tehet hasonló problémára: szívpanaszt okozhat a túl sok Tűz és a túl sok Víz is, ami pusztítja a Tüzet. A gyenge Tűz miatti problémák enyhülhetnek például Fa években vagy hónapokban, mert a Fa erősíti a Tüzet. Eleve túl sok Tűz esetén azonban még súlyosabbá válhat a betegség. Megnőhet a koleszterinszint,a vérnyomás, artériás problémák léphetnek fel vagy gyulladásos betegségek Ebben az esetben éppen a Víz elemű dolgok használhatnak. Táplálékok, táplálék-kiegészítők közül: Ómega-3 zsírsav, E-vitamin, gingko biloba, szőlőmagkivonat, fokhagyma. Ha gyenge a Tűz, akkor a Fa a legjobb és koenzim Q10.

Föld

A Föld elem egyensúlyzavara esetén a leggyakoribb probléma a rák. A Föld felelős az izmokért, gyomorért, a sejtekért, szövetekért is. Legfőbb problémájuk az oxidációs stressz, így ez ellen kell tenni. A test oxigénellátását kell javítani és a szabad gyökök elleni terápiák hassználnak. Ezen kívül a gyomor és a többi, Föld elemmel kapcsolatban álló testrész érintett. A Földet a Tűz erősíti, a Víz táplálja, de ha túl sok van belőle, akkor inkább ellenőrzés alá kell vonni, amire a legjobb a Fa elem. Föld eleműeknek ajánlott: E-vitamin, C-vitamin, Béta-karotin, Q10 koenzim, brokkoli, zöld leveles zöldségek (klorofill), bioflavonoidok, zöld tea kivonat, szőlőmagkivonat, antioxidánsok. A Tűz és a Föld elemek egyensúlyához köthető a testsúly és az inzulin szabályozása is. Erről egy későbbi részben lesz még szó.

Fém

A hagyományos kínai orvoslás szerint a Fém a tüdőért, légzőszervekért, bőrért felelős. Fontos szerepe van még a fogak, csontok állapotában és a mozgásban is. Kapcsolatba hozható a motorikus betegségekkel, mit a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, a SARS betegség (súlyos, akut légzési betegség – Kínában, Hongkongban, Kelet-Ázsiában 2003-ban járványos betegség volt). Idetartozik még mindenféle influenza is. A Fémet a Víz erősíti, a Fa kimeríti, a Tűz megolvasztja, a Föld támogatja. Túl erős Fém elem esetén a Fára van szükség. Fém eleműeknek ajánlott: Q10 koenzim, Ómega-3 zsírsav, antioxidánsok, gingko biloba.

A Fém a fogakért és a bőrért is felelős ezért egyensúlyzavarai a rossz fogakért és a bőrproblémákért is felelős. Ide tartozik még a táplálék-kiegészítők közül a kalcium és a magnézium is.

Víz és Fa

Csont-, vese- és egyéb megbetegedések, csontritkulás, a nyak, a hát, gerinc problémái kötetők ide. A Fa felelős a májért, mozgásért, csontvázért, csontozatért, a Víz a vesék, az immunrendszer és a csontvelő, nemi szervek állapotáért. Többek között az AIDS is a Víz típusú betegségekhez tartozik, mivel ez az immunrendszerrel kapcsolatos. A Víz támogatja a fát a teremtő ciklusban, a Víz gyengesége Fa problémát okoz. A Fém szüli a Vizet, de elvágja a Fát. Ha a fa száraz, könnyen törik: a porcok, kollagén, ízületek problémáit okozhatja a Víz hiánya vagy gyengesége. Ezt okozhatja a túl erős Tűz is, ami szárít, gyulladáshoz, krónikus betegségekhez vezet. A Föld elem szintén káros mindkét elemnek: a Vizet felszívja, a Földet feltöri. A Fém tönkreteszi a Fát. De tartoznak még a csonttörések, balesetek is. Fontosak az egészség szempontjából az ásványok, nyomelemek: cink, szelén, magnézium, króm, jód, D-vitamin, vitaminok, antioxidánsok.

Csörnyei Ida
természetgyógyász, családfelállító terapeuta

(Forrás még: Raymond Lo: Kínai asztrológia, Négyoszlopos sorselemzés, Első Magyar Feng Shui Centrum)