Az autogén tréning (4.) – légzés

Az AT-ház következő fala a légzőgyakorlat. Sajnos nagyon sok ember rossz technikával lélegzik, s ez is szerepet játszik a különböző allergiás és asztmás panaszok, betegségek kialakulásában és nehezen gyógyíthatóságában.

Autogén tréningA légzés nem mindig automatikus

A légzés eredetileg ugyanolyan vegetatív – tehát az akaratunktól függetlenül működő – funkció volt, mint a máj tevékenysége, a vérnyomás alakulása vagy a verejtékezés, hogy a legtávolabbi példákat hozzam. Eredetileg tehát „automatikus üzemmódban” lélegeztünk, és a leggyakrabban azt tesszük ma is. Gondoljunk csak arra, hogy ha nem figyeljük, akkor is folyamatosan és az adott helyzetben szükséges, optimális és gazdaságos módon lélegzünk, de így lélegzik az alvó, sőt az ájult ember is.

Mára azonban a légzés kettős irányításúvá vált: „kézi vezérléssel” is működtethetjük. Ennek oka egyrészt a vízzel való, egyébként meglehetősen kétarcú kapcsolatunk: a víz jelenti, biztosítja, adja, de ha nem figyelünk, el is veheti az életet. Az úszás, sőt a pancsolás, a vízben való játék esetén sem vehetünk büntetlenül bármikor levegőt: ha vízben van az orrunk és a szánk, csak légzésvisszatartást vagy kilégzést végezhetünk. Sok-sok tragédia, baleset történik ma is, és nemcsak gyermekekkel, ha megsértjük ezt az alapvető biztonsági szabályt.

A „szárazföldi” lét során is szükség van, lehet a légzés akaratlagos irányítására: bizonyos sport-, torna- és/vagy jóga- stb. gyakorlatok végzése közben meghatározott a ki- és a belégzés rendje. A mindennapi létünk folyamán is legtöbbször kilégzés tartozik a lehajláshoz, belégzés a nyújtózkodáshoz, de más lesz a ki- és belégzés hossza, ritmusa, ha hegyet, lépcsőt mászunk, sietünk, futunk; visszatartjuk a bent lévő levegőt vagy a kilégzés után nem lélegzünk be: légzésszünetet tartunk, ha ez a helyes, biztonságos, praktikus viselkedés stb.

Hasi légzés

A hazánkban sokáig uralkodott, néhány óvodában, általános iskolában sajnos ma is alkalmazott „porosz pedagógia” (Ki a mellet, be a hasat! Húzd ki magad! Üljetek szépen hátra tett kézzel! Belégzés csak orron, kilégzés mindig szájon keresztül!) gyakran életidegen tartást, viselkedést követel éppen a kritikus életkorban lévő gyermekektől.

Néha magunkat akarjuk jobb színben feltüntetni (és nem mindig csak az ellenkező nem képviselői előtt), ha olyan nadrágot, felsőt viselünk, úgy „pihegünk”, hogy ne látsszék a pocak. Pedig a testünknek a legtöbbször az a jó, ha inkább az ún. hasi légzés dominál. (Az ún. azért kell, mert természetesen ilyenkor sem a hasban, hanem – a rekeszizom segítségével – a tüdő alsó lebenyeiben történik főleg a légcsere.)

Az AT negyedik gyakorlata mintegy helyreállítja bennünk a légzés eredeti, vegetatív dominanciáját: ismét megtanít és rászoktat minket arra, hogy hagyjuk, engedjük azt magától működni.

A lélegző test

Foglalkozunk e gyakorlat kapcsán az ún. testlégzéssel is: tudatosítjuk és újra szokás szintre emeljük a pórusokon át történő gázcsere automatizmusát. Beszélünk arról is, hogy – nem lebecsülve a hőháztartásunkat kímélő-segítő műanyag felsőruhák fontosságát – nem szabad elfelejteni: ha a testünk közvetlenül és sokáig érintkezik ilyen anyagokkal, az biztosan megbosszulja magát.

A férfiak előnyösebb helyzetben vannak ilyen szempontból, hiszen zokni és fehérnemű is készül, kapható tisztán természetes anyagokból. A gyermekek és a nők sajnos nagyon sokszor közel 100%-os műanyagot kénytelenek közvetlenül a bőrükön, ráadásul az intim területeken is viselni. Nem segít ez a hónalj és a lábfej, a lábujj higiéniájában és e területek bőre egészségének megőrzésében sem. Ezért azt javasoljuk az érintetteknek, hogy otthon azonnal és mindig cseréljék ki tiszta és természetes anyagúra a zoknit-harisnyanadrágot és a testtel közvetlenül érintkező fehérneműt.

A ló túlsó oldala

S ha meg is köveznek a gyártók és a forgalmazók, felemelem a szavamat a dezodorok, a spray-k és az eredeti szappanokat lassan teljesen kiszorító fürdősamponok, krémek és más kencék feltartóztathatatlan áradása és burjánzása ellen. A tisztálkodást nem helyettesíthetik ezek az anyagok, káros következményeik viszont megdöbbentőek.

Elsősorban nem is a légzőgyakorlathoz kötődően, bár lassan már minden közterületen először légzés közben szenvedünk ettől az illat- és szagorgiától, hanem – tessék végiggondolni – a szexuális viselkedés és élet, a fogamzás védelme érdekében tiltakozom ezért ezen a fórumon is.

Nemzetközi tudományos kutatások igazolják, hogy a párválasztást, a szexuális szerep megélését és hiteles bemutatását, a nemi aktivitást és az utódnemzést egyaránt hátrányosan befolyásolják azok a szagok és illatok is, amelyek elnyomják, meghamisítják az eredeti testszagokat és kipárolgásokat. Elegendő, ha itt és most a már nálunk is tapasztalható ún. metroszexuális férfiviselkedésre, az uniszex megjelenésre és tartásra, s ami a legfájóbb: a mindkét nemet érintő ilyen eredetű meddőségre és következményeire utalok.

Békésebb vizekre evezve, és még mindig a bőrlégzésnél maradva hadd szóljak e téma befejezéseként annak a fontosságáról, hogy a friss levegőn végzett torna közben csak a legszükségesebb/elvárhatóbb ruhát viseljük, készüljön az bármilyen anyagból.

Amíg volt kötelező katonai szolgálat, a fiatal férfiakkal megértették, hogy a reggeli „csuklózás” (ahogy a tornát hívták) nem azért végzendő meztelen felsőtesttel, hogy kibabráljanak az újonccal, hanem azért, hogy felső testét érhesse a friss levegő. (Egyébként csizmában és nadrágban végezték ezt a gyakorlatot – írom a hölgyeknek és a fiatal férfiaknak –, hogy védjék a prosztatát, valamint a külső nemi szerveket s a hasat és a derekat. Ki volt az találva, kérem.)

Hagyjuk tehát, hogy a testünk a maga igényei szerint lélegezzen, és más módon se ártsunk se a légzésnek, se a testnek – se a testi-lelki örömforrásoknak. Ám erről majd a következő gyakorlat kapcsán szólok bővebben.

Addig is konzultációs lehetőség: www.csikyantal.hu

(Folytatjuk)

Dr. Csíky Antal
holisztikus integratív terapeuta
munka szakpszichológus
alternatív gyógyító
Tanácsadás