Hosszú távon is ártalmas a gyerekre a szülők veszekedése

Friss kutatások szerint, a szülők állandó veszekedése, az ajtócsapkodások vagy éppen a fagyos légkör rendkívül károsan hathatnak a gyerekek lelkiállapotára. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy azok az óvodások, akiknek a szülei rendszeresen és erőszakos módon veszekednek egymással, idősebb korukra lelkileg bizonytalanabbak lesznek, akiknek körében gyakrabban jelentkezik a depresszió, a szorongás és a magatartásbeli gondok.

Hosszú távon is ártalmas a gyerekre a szülők veszekedéseUgyanakkor azokban a családokban, ahol szintén előfordulnak konfliktusok, ám azt a szülők intelligens módon, erőszakmentesen oldják meg, a gyerekek nem szenvednek semmilyen károsodást. A gyerekek lelki biztonságához tehát nem szükséges teljesen konfliktusmentes légkör, sokkal fontosabb, hogy a felmerülő gondokat megfelelő módon kezeljék a szülők.

A tanulmányt jegyző E. Mark Cummings, a South Bend-i Notre Dame Egyetem pszichológia professzora 235 középosztálybeli családot tanulmányozott az Egyesült Államok közép-nyugati és észak-keleti részéről. Az óvodáskorú gyerekek szüleit megkérdezték arról, milyen gyakoriak körükben a házastársi konfliktusok, és egy adott témáról vitatkozniuk is kellett egymással, hogy kiderüljön, mennyire kritikusak párjukkal szemben.

A gyerekeket hét évvel később, hetedikes korukban ismét megfigyelték. Az eltelt időszakban 36 pár ment szét vagy vált el, és két családban az édesapa meghalt. A vizsgálati eredményekből kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek óvodáskorában nagyon sokat veszekedtek a szülei, érzelmileg kevésbé érezték magukat biztonságban, többször voltak magatartásbeli gondjaik, gyakrabban szorongtak vagy estek depresszióba.

Cummings kifejtette, hogy a konfliktusok természetes velejárói a mindennapi életnek, ám nem mindegy, hogyan oldjuk meg azokat. A szülőknek tudatában kell lenniük, hogy veszekedéseiket a gyerekek is hallják és látják, akik a szülők viszonyát gyakran saját magukra is kivetítik. A gyerekek érzelmi biztonságához tehát olyan szülői háttér szükséges, ahol a felmerülő nézeteltéréseket intelligens módon, erőszakmentesen oldják meg a szülők.