Gyengíti az immunrendszert és beteggé tehet az aggodalom

A stresszt okozó eseményeken való tépelődés gyulladásos megbetegedések kialakulásával hozható összefüggésbe. Egy friss kutatás szerint rágódás közben növekszik a C-reaktív fehérje (CRP) szintje a vérben. „A korábbi tudományos munkák nem tapasztalati úton közelítették meg a problémát. A szakértők megkérdezték az embereket, hogy számoljanak be a tépelődésre való hajlamukról, aztán pedig megnézték, összefüggésbe hozható-e ez a pszichés gondokkal. A legtöbb esetben pozitív volt a válasz.”

Gyengíti az immunrendszert és beteggé tehet az aggodalomA szakértők ezúttal 34 egészséges nőt vontak be a kísérletbe. Mindannyiuknak két fehér köpenyes, rezzenéstelen arcú személy előtt kellett beszédet mondaniuk arról, miért alkalmasak egy adott állás betöltésére. A csoport egyik felét arra kérték, hogy gondoljanak arra: éppen nagy nyilvánosság előtt beszélnek, míg a többiek semleges képekre és tevékenységekre asszociáltak, úgymint egy hajóra vagy a bevásárlásra. A kísérlet során vett vérminták alapján a nyilvános beszéd miatt aggódók CRP-szinte jelentősen magasabb volt, ráadásul az esemény után még legalább egy órával nőtt az érték. Ugyanannyi idő alatt viszont a második csoport CRP-szintje vissza is állt a kiinduló pozícióba.

A C-reaktív fehérje egy olyan protein, amelyet a máj termel az immunrendszer gyulladásos válaszaként. Szintje trauma, sérülés vagy fertőzés esetén indul emelkedésnek. Az orvosi gyakorlatban arra használják ezt az értéket, hogy megállapítsák, van-e gyulladás a páciens testében, de arra is alkalmas, hogy bizonyos betegségek későbbi kialakulásának kockázatát jelezze. „A krónikus gyulladás rengeteg rendellenességgel és kórállapottal hozható összefüggésbe. Az immunrendszer fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a demencia és az autoimmun problémák megelőzésében is” – tette hozzá a vizsgálatot irányító Peggy Zoccola, az egyesült államokbeli Ohiói Egyetem pszichológus professzora, aki most Fabian Benencia és Lauren Ment segítségével tovább vizsgálja a tépelődés hatását a gyulladásos jelzőértékekre.

A kutató más csoportok, például az idősek körében is vizsgálni szeretné a jelenséget, hiszen az ő szervezetükben még nagyobb kárt tehet a stressz. Az eredmények az Amerikai Pszichoszomatikai Társaság éves ülésén kerültek bemutatásra Miamiban.