Csak az képes legyőzni a félelmeit, aki szembenéz azokkal

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek, akik soha nem kerülnek ijesztő helyzetbe, nagyobb valószínűséggel válnak szorongóvá. A Mayo Klinikán készült vizsgálat során több mint nyolcszáz 7 és 18 év közötti gyereket kísértek figyelemmel a szakemberek, mely során mind a gyerekeknek, mind szüleiknek ki kellett tölteniük egy egyenként nyolc kérdésből álló kérdőívet.

Csak az képes legyőzni félelmeit, aki szembenéz azokkalA gyerekek esetében olyan dolgokra kérdeztek rá, hogy mit tesznek olyankor, ha egy félelmetesnek tűnő helyzetet szeretnének megúszni. A Behavior Therapy című lapban megjelent tanulmány rámutatott, hogy azok a gyerekek, akik minden esetben megpróbálták kikerülni az ismeretlen, ijesztőnek tűnő helyzeteket, egy év elteltével nagyobb valószínűséggel váltak szorongóvá, mint azok, akik belementek egy-egy rémisztőnek tűnő szituációba.

A vizsgálatot vezető Stephen Whiteside, a Mayo Klinika Gyermekközpontjának pszichológusa úgy véli, a fentiek fényében könnyebb azonosítani azokat a gyerekeket, akiknél van esély a szorongó viselkedés kialakulására, ráadásul a kutatás megerősítette annak a terápiás módszernek a létjogosultságát is, miszerint a félelmek legyőzésének legjobb módja, ha szembenézünk azzal, amitől félünk.

A vizsgálatban szereplő gyerekek közül 25 szorongó fiatalt a fenti módszerrel kezeltek, aminek hatására mindannyian lassú javulásnak indultak. Amint azt Whiteside kifejtette, azok a gyerekek, akiknek nincs lehetőségük szembenézni félelmük tárgyával, sosem jönnek rá, hogy félelmük kordában tartható és legyőzhető.